Danes je na sedežu VZMD potekal sestanek s predstavnikoma Ministrstva za gospodarstvo - Jernejem Tovšakom, vodjo Sektorja za pravo družb in svetovalcem Sektorja, Gregorjem Kumrom, ki je bil namenjen razgovorom glede obiska Misije Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) za področje upravljanja družb v Sloveniji. Misija je namreč - v okviru izvajanja pristopnih dejavnosti Republike Slovenije k OECD in z namenom pridobivanja informacij o izvajanju zakonov ter načel s področja upravljanja družb - najavila tudi obisk sedeža VZMD. V VZMD so ocenili, da je to primeren trenutek, da predsednika Vlade in pristojne ministre ponovno skušajo seznaniti z njihovimi analizami, predlogi in stališči. Ta so - skupaj z oceno stanja in nekaterih razlogov zanj, izhajajočih iz Temeljnih izhodišč VZMD glede upravljanja družb v Republiki Sloveniji ter komentarjev VZMD na samooceno Republike Slovenije »OECD; Accession self-assessment Slovenia«, po posameznih principih oziroma načelih - precej kritična.


Današnji sestanek je bil namenjen zlasti predstavitvi nekaterih najpomembnejših razlogov in izhodišč ter povodov za zatečeno - po oceni VZMD porazno - stanje na področju »upravljanja družb« v Republiki Sloveniji. Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, ter član Strokovnega sveta VZMD, Kristian Hren, sta predstavnikoma Ministrstva za gospodarstvo predočila temeljna izhodišča VZMD glede upravljanja gospodarskih družb v Republiki Sloveniji.

Prisotni na sestanku so se osredotočili predvsem na problematiko pomanjkljivega in neustreznega informiranja malih delničarjev, iztisnitev oziroma razlastitev manjšinskih delničarjev, ureditve organiziranega zbiranja pooblastil. Strinjali so se, da je odslej pomembno še intenzivnejše sodelovanje med Ministrstvom za gospodarstvo, pristojnimi Vladnimi službami in VZMD, kar bi pripomoglo k izboljšanju stanja na področju upravljanja družb v Republiki Sloveniji, ter da je pristop k OECD za Republiko Slovenijo izrednega pomena, pri čemer srečanje s predstavniki Misije predstavlja tudi priložnost za izpostavitev ključnih problemov in možnih rešitev za normalizacijo oz. izboljšanje stanja.