Danes še zadnji od skoraj 40.000 delničarjev družbe Petrol, d.d. na svoj domači naslov prejemajo Pooblastila s predlogi sklepov za glasovanje na 20. seji skupščine delničarjev, sklicani za dne 6. 5. 2010. Med predlogi sklepov je tudi edini nasprotni predlog, ki ga je 9. 4. 2010 vložil VZMD, in sicer, da se »za nadomestnega člana nadzornega sveta družbe Petrol za mandatno obdobje, ki se začne 6. 5. 2010 in konča 7. 4. 2013, kot predstavnika delničarjev izvoli dr. Miran Mejak«. V okviru organiziranega zbiranja pooblastil sta kot 15. in 16. predlagani pooblaščenec tudi predstavnika VZMD dr. Miran Mejak in mag. Kristjan Verbič, ki edina med 16 predlaganimi pooblaščenci podpirata omenjeni nasprotni predlog VZMD. V VZMD vabijo vse delničarje, ki se skupščine ne bodo udeležili osebno, da pooblastilo v priloženi predplačani kuverti odpošljejo najkasneje do petka 30. 4. 2010. 

VZMD je neposredno po sklicu 20. skupščine družbe Petrol, d.d., vložil nasprotni predlog k Predlogu sklepa 5. točke dnevnega reda skupščine sklicane za 6. 5. 2010. Z nasprotnim predlogom VZMD predlaga, da se »za nadomestnega člana nadzornega sveta družbe Petrol za mandatno obdobje, ki se začne 6. 5. 2010 in konča 7. 4. 2013, kot predstavnika delničarjev izvoli dr. Miran Mejak«. VZMD v utemeljitvi izpostavlja, da je skladno s temeljnimi načeli korporativnega upravljanja in načeli OECD res skrajni čas, da mali delničarji tudi v družbi Petrol dočakajo izvolitev predstavnika tega pomembnega segmenta lastniške strukture - blizu 40.000 malih delničarjev, ki imajo skupaj v lasti preko 25 % vseh delnic družbe, vendar jim je vedno znova onemogočena ustrezna participacija pri nadzoru in upravljanju. Zahteva VZMD je tem primeru toliko bolj upravičena, saj je Komisija VZMD za izbor kandidatov za člane nadzornih svetov prelagala kandidata, ki po svojih kvalifikacijah in izkušnjah daleč presega izkušnje kandidatke, ki jo v izvolitev skupščini predlaga nadzorni svet Petrola, katerega člani so v pretežni meri tudi člani Združenja nadzornikov Slovenije (ZNS), kjer predlagana kandidatka zaseda vodilno funkcijo Sekretarke, hkrati pa ne ona ne ZNS - po vedenju predlagatelja - nista delničarja v družbi Petrol, da bi kandidatka lahko bila predlagana oz. izvoljena kot »predstavnik delničarjev«! Ob tem je predsednik VZMD znova izrazil upanje, da »mali delničarji tokrat vendarle lahko računajo na odločilno podporo upravljavcev državnega premoženja oz. treh ključnih lastnikov (SOD, KAD in NLB) s preko 38 % deležem v lastniški strukturi«. Sicer se v VZMD - njihovi predstavniki se organizirano udeležujejo skupščin Petrola vse od 15. skupščine (10. 5. 2006) ter na njih zastopajo daleč največje število delničarjev (tudi preko 1.670) - z veliko mero zaskrbljenosti sprašujejo, kakšni pretresi, krize in osip delničarjev se bodo še morali dogoditi, da bo tudi z vidika pravic in interesov malih delničarjev Petrola prišlo do normalizacije razmer ter uveljavitve standardov in kulture upravljanja družb, kakršna je samoumevna v urejenih ekonomijah, na kar Slovenijo nenazadnje vse resneje opozarjajo tudi predstavniki OECD.

 V leto 2006 segajo utemeljena in intenzivna prizadevanja VZMD, da bi devetčlanski nadzorni svet družbe Petrol, d.d., vključeval vsaj enega člana, ki bi avtonomno, strokovno in kredibilno predstavljal male delničarje oz. odražal ta pomemben segment lastniške strukture. V lastniški strukturi družbe Petrol je namreč blizu 40.000 malih delničarjev, ki imajo skupaj v lasti preko 25 % vseh delnic družbe, vendar jim je onemogočena ustrezna participacija pri nadzoru in upravljanju. Zato se je Komisija VZMD za izbor kandidatov za člane nadzornih svetov nemudoma odzvala na uradno sporočilo, z dne 15. 3. 2010 - o nepreklicnem odstopu člana nadzornega sveta družbe Petrol g. Tomaža Berločnika, s takojšnjim učinkom - ter na 5. seji, dne 16. 3. 2010, sprejela odločitev, da za novega člana nadzornega sveta družbe Petrol (ponovno) predlaga nesporno strokovno avtoriteto - dr. Mirana Mejaka.

VZMD je omenjeni predlog 17. 3. 2010 poslal nadzornemu svetu družbe Petrol, ob tem pa izrazili pričakovanje, da »bo izvolitev novega nadzornika vključena na dnevni red prihodnje 20. skupščine, predvidene v začetku maja,« ter upanje, da »mali delničarji tokrat vendarle lahko računajo na podporo obstoječega nadzornega sveta in upravljavcev državnega premoženja oz. treh ključnih lastnikov (SOD, KAD in NLB) s preko 38 % deležem v lastniški strukturi«.

Glede na navedena dejstva so v VZMD z nelagodnim presenečenjem sprejeli odločitev nadzornega sveta Petrola, z dne 22. 3. 2010, ki je razviden iz sklica 20. skupščine, objavljenega 2. 4. 2010.  VZMD namreč ne vidi nikakršnega razloga, da nadzorni svet družbe, kljub deležu, ki ga mali delničarji vseskozi predstavljajo v lastniški strukturi družbe, temu pomembnemu segmentu delničarjev - ponovno - odreka pravico do predstavnika v nadzornem svetu.

Skladno s temeljnimi načeli korporativnega upravljanja in načeli OECD je po mnenju predlagatelja skrajni čas, da mali delničarji tudi v tej družbi dočakajo izvolitev nadzornika, ki po svojih kvalifikacijah in izkušnjah daleč presega izkušnje kandidatke, ki jo v izvolitev skupščini predlaga nadzorni svet, katerega  člani so v pretežni meri tudi člani Združenja nadzornikov Slovenije (ZNS), kjer predlagana kandidatka zaseda vodilno funkcijo Sekretarke, hkrati pa ne ona ne omenjeno združenje po vedenju predlagatelja nista delničarja v družbi Petrol, da bi kandidatka lahko bila predlagana oz. izvoljena kot »predstavnik delničarjev«.

Kot del nasprotnega predloga so v VZMD priložili življenjepis dr. Mirana Mejaka, iz katerega so razvidne njegove kvalifikacije in izkušnje, priložena pa je tudi njegova izjava o izpolnjevanju pogojev in strinjanju s kandidaturo za člana nadzornega sveta družbe Petrol d.d., Ljubljana.

VZMD.TV - zgovorna poročila z 19. skupščine, 5. 5. 2009, 18. skupščine, 7. 4. 2009 in 17. Skupščine, 16. 5. 2008, družbe Petrol, d.d.: