Predlog Kompas hoteli Bled

Po iztisnitvi delničarjev iz družbe Kompas Hoteli Bled, d.d., je VZMD minuli teden na Okrožno sodišče v Ljubljani vložil Predlog za sodni preizkus denarne odpravnine po 388. členu Zakona o gospodarskih družbah. Glavni delničar, družba Hotel Slon, d.d. (92,98%), je namreč na aprilski skupščini sam-sebi (ob nasprotovanju VZMD) sprejel sklep o prenosu delnic manjšinskih delničarjev na glavnega delničarja, pri čemer je kot primerno denarno odpravnino določil 10,37 € za posamezno delnico, skupno 159.977,99 € za vse manjšinske delničarje.

Ob tem v VZMD izpostavljajo, da je knjigovodska vrednost delnice po podatkih iz letnega poročila konec leta 2016 znašala 26,94 €, kar je skoraj 160 % več kot na skupščini določena odpravnina. Družba je leto 2016 zaključila z 177.000 € čistega dobička ter hkrati ni imela dolgov. Strokovni sodelavci VZMD so po pregledu Cenitvenega poročila opozorili tudi na dejstvo, da je Hotel Kompas ocenjen na vsega 3 mio €, kar je za hotel - s približno 7.000 m2 površin, vključno z 95 sobami in 6.000 m2 zemljišč na elitni lokaciji v središču Bleda - znatno prenizka vrednost. Ocenjevalec se je namreč izognil prikazu tržne vrednosti nepremičnine, kjer bi ob upoštevanju podatkov ocenjevalcev za prodajo oz. za ponudbo, vrednost narastla na 5,225 mio € oz. 7,838 mio €, kar bi predstavljalo dodatnih 10 € oz. 22 € na delnico …

Spričo navedenega so v VZMD prepričani, da bo primerno - precej višjo - denarno odškodnino moč doseči preko sodne presoje višine denarne odpravnine, saj vse kaže, da znaša pravična denarna odpravnina znatno več, kot pa izhaja iz predloga glavnega delničarja Hotela Slon, ki ga je sam-sebi na skupščini družbe tudi potrdil. Zgolj neodvisna, nepristranska in poštena cenitev lahko namreč pokaže dejansko vrednost delnice družbe po stanju v času iztisnitve.

Sicer VZMD podobne sodne postopke, predvsem v imenu iztisnjenih oz. razlaščenih malih delničarjev, vodi in sodeluje z ustrezno strokovno podporo še v primerihAdria Airways (AA International Aviation Holding, Nemčija), Dana (Plasta), Dinos (Euro Trend), HIT Alpinea (HIT), Jelovica (EBS GROUP), Metalka Commerce (Slaven Vuković, Hrvaška), Tekstina (Svila in), Trimo (European Architectural System, Luksemburg), Turboinštitut (Kolektor Group), Varstroj (OTC Daihen, Nemčija), itn. Uspešno so takšne postopke doslej zaključil v primerih družb Aktiva Invest (Aktiva Holdings, Nizozemska), Color (Helios), Gorenjski tisk (MSIN), Terme 3000 (Sava), Ilirija (Janez Rozman), Modra Linija Holding (FP), SCT (Delfi), SGP Kograd-Igem (Igem), Swaty (Avtotehna), Večer (Dober Večer), izplačilih iz naslova pravice manjšinskih delničarjev do izstopa iz družbe: AG (ETA Kamnik), Triglav Naložbe (Zavarovalnica Triglav), Turistično podjetje Portorož (Terme Čatež), Yulon (Aquafil, Italija) in Kemofarmacija (Celesio, Nemčija), ter Delničarskih sporazumov v primerih Alpetour Bandag, ETRA 33Farme IhanIBI, LIP Radomlje, Monter DravogradPekarna GrosupljeSCT StrojegradnjaVaris LendavaVIPA Holding idr.

Ob tem v VZMD posebej izpostavljajo pomen pravočasnega odziva - v primerih iztisnitev naj se delničarji nemudoma obrnejo nanje - ter VABIJO že iztisnjene delničarje v družbah, kjer je VZMD sprožil postopke, da se vključijo v postopke, Sekcije oz. delničarske sporazume - tudi v primeru družbe Kompas Hoteli Bled.


Sorodna sporočila:

KOMPAS HOTELI BLED – iztisnjenim delničarjem 10,37 € denarne odpravnine - Torek, 25.04.2017


www.vzmd.si – več o VZMD – Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv – preko 300 video prispevkov

www.investo.si – več o programu Invest to Slovenia – investo.si

www.invest-to.net – več o mreži 65 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev – invest-to.net