Na današnji skupščini družbe Hram Holding, d.d., je bilo prisotnega 76,94 % kapitala z glasovalno pravico. Skupščine so se poleg večinskega delničarja, družbe Fokuss, d.o.o. (73%), udeležili še družba Atria, d.o.o., Jaroslav Žontar, sicer tudi Predsednik uprave Hram Holdinga, in Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, ki je zastopal tudi delnice vključene v Delniško OPORO. Skupščina je odločala o pooblastilu za pridobivanje in odsvajanje lastnih delnic, pri čemer je sprejeti, prvotni predlog Uprave in Nadzornega sveta, vseboval tudi izključitev prednostne pravice obstoječih delničarjev pri odsvajanu lastnih delnic. VZMD je na skupščini podal Nasprotni predlog, ki ni vseboval izključitve prednostne pravice, ki pa je prejel le 0,14 % podpore.

Na skupščini je mag. Verbič sicer pozdravil oblikovanje sklada lastnih delnic, s katerim družba omogoča malim delničarjem prodajo njihovih delnic, hkrati pa je opozoril, da ima velika večina od 2.870 delničarjev svoje delnice še vedno na registrskih računih pri KDD. Prav v tovrstnih primerih se pogosto zgodi, da stroški prenosa na trgovalni račun in same prodaje delnic presegajo vrednost delnic posameznika. Tako je tudi tokrat izpostavil Delniško OPORO pri VZMD, ki omogoča skupinsko oz. paketno prodajo delnic, ter tudi iz tega vidika predstavlja (stroškovno) najracionalnejšo - pogosto pa edino smotrno - rešitev za male delničarje. Predsednik uprave je pojasnil, da je sklad lastnih delnic prvenstveno namenjen možnosti izstopa manjšinskih delničarjev iz družbe. Sicer je načeloma pozdravil nasprotni predlog VZMD, vendar pa hkrati pojasnil, da se v konkretnem primeru za prednostno pravico obstoječih delničarjev niso odločili zaradi velike razpršenosti delničarjev. Izpostavil je, da sprejeti sklep omogoča tudi umik lastnik delnic, s čimer sorazmerno pridobijo vsi preostali delničarji.  

Delničarji so se na skupščini seznanili z bilančno izgubo, ki je konec minulega leta znašala 1.963.686,00 €. Predsednik uprave je ob tem izpostavil, da je družba praktično prepolovila obveznosti do bank, tovrstna prizadevanja pa bodo nadaljevali tudi v prihodnje. Skupščina je potrdila razrešnico Upravi in Nadzornemu svetu ter za revizorja za leto 2017 imenovala družbo KPMG Slovenija.  

Sicer so včeraj potekale tudi skupščine družb AP Murska Sobota d.d., Linija d.d. in APS, Avtoprevozništvo in servisi d.d.

Na skupščini AP Murska Sobota d.d. je bilo prisotnega 95,054 % kapitala z glasovalno pravico. Bilančni dobiček družbe za leto 2016 znaša 2.504.269,12 €, delničarji pa bodo prejeli 2,20 € bruto na delnico dividend. Sicer od 245 delničarjev dividend ne bo prejela kar tretjina, saj so še vedno na registrskih računih pri KDD - tudi za te je najbolj racionalna rešitev izplačilo prek Delniške OPORE pri VZMD. Skupščina je upravi in nadzornemu svetu podelila razrešnico za preteklo leto ter upravi podelila pooblastilo za pridobivanje lastnih delnic - cena delnice po kateri bo družba odkupovala delnice pa ne sme biti nižja od 72,31 € in ne višja od 77,59 €.  

Na skupščini družbe Linija d.d. je bilo prisotnega 57,66 % kapitala z glasovalno pravico. Delničarji so se seznanili z bilančni dobičkom v višini 66.664,15 €, ki ostaja nerazporejen, ter podelili razrešnico upravi in nadzornemu svetu. V nadzorni svet so bili imenovani Andrej Topolnik, Evgen Škodnik in Silva Titan.  

Na skupščini družbe APS, Avtoprevozništvo in servisi d.d., je bilo prisotnega 51,17 % kapitala z glasovalno pravico. Bilančni dobiček družbe za leto 2016 znaša 39.811,84 € in ostaja nerazporejen. Delničarji so upravi in nadzornemu svetu podelili razrešnico ter za nov štiri letni mandat v nadzorni svet imenovali Petro Pleterski.


Sorodna sporočila:

HRAM HOLDING - današnja skupščina imenovala 3 nadzornike, 4.478 delničarjev tudi letos brez dividend, a z optimističnimi pogledi v prihodnost - Torek, 23.08.2016

 


www.vzmd.si – več o VZMD – Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv – preko 300 video prispevkov

www.investo.si – več o programu Invest to Slovenia – investo.si

www.investo.international – več o mreži 65 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev – investo.international