20170828 115845

Na današnji skupščini družbe Sivent, d.d., je bilo prisotnega 92,26 % kapitala z glasovalno pravico, poleg glavnega delničarja EERSTE NIEDERING FONDS B.V. (90,22 %), še delničar Miloš Fortunat, ki je zastopal tudi delničarja I.M.2000, d.o.o., ter Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, ki je poleg VZMD zastopal tudi delničarje, vključene v Delniško OPORO pri VZMD.

Na skupščini, ki je potrdila vse s sklicem predlagane sklepe, je izvršna direktorica Bojana Vinkovič, izpostavila uspešno odprodajo ne-strateške naložbe in poplačilo vseh posojil. Družba tako nima več dolgov, prav tako pa njene naložbe niso več zastavljene, s čimer so bili izpolnjeni zastavljeni cilji.

Predsednik VZMD je v okviru razprave izpostavil postopke ukinjanja registrskih računov, ki so močno prizadeli večino od 10.996 delničarjev družbe Sivent, saj se jim trgovalnih računov - zaradi manjšega števila delnic - ob visokih stroških borzno-posredniških družb, dejansko ne splača odpirati. Ob tem je izpostavil rešitev, v obliki Delniške OPORE, ki jo je VZMD delničarjem predstavil tudi preko neposrednih dopisov delničarjem.

Ker je po zadnji dokapitalizaciji največji delničar svoj delež povečal čez 90 %, je mag. Verbič zastavil tudi vprašanje, ali morda glavni delničar načrtuje preostale delničarje iztisniti iz družbe, oz. ali so morda s strani katerega izmed delničarjev že prejeli zahtevo za izstop iz družbe. Izvršna direktorica je odgovorila, da družba trenutno takšnih informacij nima.

Ob tem je mag. Verbič pojasnil, da v VZMD razmišljajo o možnostih za izstop iz družbe, predvsem za delničarje vključene v Delniško OPORO, pri čemer pričakujejo, da bi delničarji za svoje delnice prejeli najmanj 1,10 € na delnico, kolikor je znašala cena ob zadnji dokapitalizaciji. Ob koncu skupščine je Miloš Fortunat dejansko podal zahtevo za izstop iz družbe.

Izvršna direktorica je izpostavila tudi vprašanje 995 pravnih skupnosti, ki ga družba poskuša rešiti glede na poziv KDD, da pravne skupnosti niso več mogoče. V kolikor se nosilci pravnih skupnosti ne bodo javili družbi, bodo njihove delnice prodali. Po dodatnem vprašanju Predsednika VZMD je pojasnila, da bodo delnice prodali po tržni ceni. Izpostavila je tudi prepričanje, da so delničarji lahko zadovoljni, glede na to, da je vrednost delnice na trgu v letu 2016 zrasla s 0,30 € na 0,42 €, letos pa že na 0,88 €.

Na današnji skupščini družbe Union Hoteli d.d. je bilo prisotnega 94,62 % kapitala z glasovalno pravico. Na skupščini je bil prisoten tudi VZMD, ki ga je zastopal Strokovni sodelavec Žiga Kinkopf. Delničarji so se uvodoma seznanili z bilančnim dobičkom za leto 2016, ki znaša 7.541.639,44 €, po nasprotnem predlogu delničarja ACH, d.d. (75,35 %) pa bodo delničarjem izplačane dividende v višini 0,17 € bruto na delnico. VZMD je na skupščini podal dva nasprotna predloga in sicer bi se po prvem predlogu delil bilančni dobiček v višini 1.148.076,16 €, kolikor znaša polovica čistega dobička družbe za lansko leto oz. 0,64 € bruto na delnico. Z drugim nasprotnim predlogom pa je VZMD predlagal, da celotni bilančni dobiček za leto 2016 ostane nerazporejen. Ob tem je Kinkopf opozoril, da izplačilo dividende v višini 0,17 € bruto na delnico povzroča nesorazmerne stroške malim delničarjem, ki ob izplačilih plačujejo visoke provizije borzno-posredniškim družbam. Delničarji so z 99,83 % potrdili nasprotni predlog ACH za delitev dividende v višini 0,17 € bruto na delnico, ki bo izplačana 30.11.2017, o nasprotnih predlogih VZMD se zato ni glasovalo.

V nadaljevanju so delničarji soglasno potrdili razrešnico Upravi in Nadzornemu svetu, ter za revizorja družbe za leto 2017 imenovali revizijsko družbo Ernst & Young d.o.o.


Sorodna sporočila VZMD:

DELNIŠKA OPORA – VZMD s spremembo Splošnih pogojev sledi noveli Zakona o trgu finančnih instrumentov in ureja skupinske prodaje vrednostnih papirjev preko fiduciarnega računa odvetnika ter delničarjem omogoča izterjave neizplačanih denarnih odpravnin - Torek, 08.08.2017

SIVENT – opozorilo ter vabilo 9.534 delničarjem na registrskih računih KDD k prenosu delnic na Delniško OPORO pri VZMD, ki predstavlja najracionalnejšo rešitev za izplačilo denarne odpravnine ob verjetni iztisnitvi ali izstopu - Ponedeljek, 07.08.2017

SIVENT - na današnji skupščini VZMD napovedal izpodbojno tožbo zoper sklep o povečanju osnovnega kapitala družbe, s katerim je omogočena iztisnitev/razlastitev 11.788 delničarjev nekdanjega PID-a - Ponedeljek, 23.01.2017


www.vzmd.si – več o VZMD – Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv – preko 300 video prispevkov

www.investo.si – več o programu Invest to Slovenia – investo.si

www.investo.international – več o mreži 65 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev – investo.international