Včeraj je VZMD Nadzornemu svetu Luke Koper poslal svoj predlog za predstavnika (malih) delničarjev v Nadzornemu svetu. Predlog je bil v obravnavo in vednost posredovan tudi predsednikoma uprav KAD in SOD ter ministroma za finance in promet.

VZMD je predsednika Nadzornega sveta Luke Koper g. Borisa Popoviča že 17. 2. 2009 z dopisom pozval, da pri oblikovanju predloga za izvolitev članov Nadzornega sveta upošteva tudi predloge malih delničarjev oz. njihovega združenja - Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD). Z željo po zagotovitvi uravnotežene sestave nadzornih svetov, ki bi ustrezno odražala lastniško strukturo, je VZMD zagotovil nabor kompetentnih in neodvisnih strokovnjakov, ki so - temu primerno ter seveda v interesu posamezne delniške družbe - pripravljeni sprejeti odgovornosti članstva in delovanja v nadzornih svetih. Prav tako je izrazil pričakovanje, da bodo navedeno upoštevali pri oblikovanju svojega predloga za izvolitev članov Nadzornega sveta ter morebitnem formiranju Nominacijskega odbora, kakor ga opredeljuje Kodeks korporativnega upravljanja Kapitalske družbe (KAD), vsled pričakovanj, da bodo nadzorni sveti družb sestavljeni skladno s kriteriji, ki so navedeni v tem Kodeksu, priporočilih dobre prakse in kriterijih, ki jih oblikuje Kadrovsko-akreditacijski svet pri Vladi Republike Slovenije (KAS). Na omenjeni dopis pri VZMD sicer niso prejeli odgovora, so pa včeraj predsedniku Nadzornega sveta Luke Koper Borisu Popoviču, njegovi namestnici Olgi Franca, predsedniku uprave KAD mag. Borutu Jamniku, predsedniku uprave SOD dr. Urošu Rotniku, ministru za finance Francu Križaniču ter ministru za promet Patricku Vlačiču, poslali obvestilo, da je bila 25. 5. 2009 ustanovljena Sekcija malih delničarjev Luke Koper pri VZMD, ki je sprejela odločitev, da kot predstavnika (malih) delničarjev v Nadzorni svet Luke Koper predlaga svojega predstavnika g. Davorina Petarosa.
 
Skladno z odločitvijo Sekcije z dne 7. 6. 2009 je VZMD vsem navedenim posredoval tudi predlog kandidata za člana Nadzornega sveta Luke Koper z vsemi potrebnimi prilogami oziroma utemeljitvami in soglasjem ter izrazil svoja pričakovanja, da bodo ta predlog upoštevali pri postopkih oblikovanja predlogov in izvolitve članov Nadzornega sveta.