Prispevek VZMD TV o okoliščinah in razlogih za nasprotni predlog na skupščini Abanke Vipa,ki ga je podal član VZMD Harald Karner,zaradi predlagane neutemeljene izključitve prednostne pravice pri spornemu nakupu lastnih delnic.

 

Harald_Karner_Abanka.JPG

 

Harald Karner, član VZMD in delničar Abanke Vipa, d.d., bo na 20. redni skupščini delničarjev Abanke Vipa, ki je sklicana 29. maja, ob 11. uri v hotelu Slon, ugovarjal predlogu uprave in podal nasprotna predloga sklepoma k 6. in 8. točki dnevnega reda skupščine. Sklep k točki 6 dnevnega reda se nanaša na izdajo pooblastila upravi za pridobivanje lastnih delnic in izključitev prednostne pravice pri odsvajanju lastnih delnic ter pooblašča upravo, da lahko v imenu in za račun Abanke Vipe, d.d., kupi lastne delnice, katerih delež ne sme presegati 10 % osnovnega kapitala, in sicer zaradi povečanja vrednosti premoženja banke ter zaradi obrambe pred sovražnimi prevzemi. Sklep k točki 8 dnevnega reda pooblašča upravo za povečanje osnovnega kapitala z izdajo novih rednih delnic z vplačili denarnih vložkov, osnovni kapital pa se lahko poveča največ do višine 15.022.533,80 €.

 

Za izključitev prednostne pravice obstoječih delničarjev pri pridobivanju lastnih delnic ni poznanih in navedenih razlogov, saj je mogoče prednostne pravice, dokler delnice ne kotirajo na borzi, uveljaviti tudi na drug način, denimo s ponudbo obstoječim delničarjem. Ker iz namena uporabe ne izhaja, da bi bilo treba posel opraviti hitro in hkrati, so vsa določila o višjih dovoljenih cenah nepotrebna. Njihova dopustitev bi pomenila neenakopravno obravnavo delničarjev, saj je cena, višja od tržne, pač oblika vračila kapitala delničarjem.

 

Ta neenakopraven pristop Abanke Vipa je presenetljiv predvsem spričo dejstva, da je banka doslej pri svojih poslih postopala korektno do vseh delničarjev in bila pri njih tudi zelo uspešna. Zakaj je tokrat drugače? Banka ne daje pojasnil, te pa bi si delničarji nedvomno zaslužili. Delničarji imajo po zakonu predkupno pravico do nove delnice in do enake obravnave. Oblikovanje sk³ada lastnih delnic z izključitvijo prednostne pravice ostalih delničarjev je torej v nasprotju z zakonom ter duhom borze, ki ponuja enake pogoje vsem.

 

Značke: skupščina