Na VZMD je bilo v preteklih mesecih naslovljenih precej vprašanj novinarjev pa tudi posameznikov oz. zainteresirane javnosti o načinu financiranja VZMD, relacijah s posameznimi gospodarskimi družbami in njihovimi predstavniki, domnevnih zasebnih stikih in poslih predstavnikov VZMD ipd. S tem v zvezi so se v javnosti pojavile tudi številne dezinformacije in govorice pa tudi načrtne insinuacije in poizkusi diskreditacij, ki jih med drugim sistematično širijo nekatera novoustanovljena združenja malih delničarjev - tako neposredno pri nekaterih novinarjih in urednikih, preko svojih spletnih strani in sporočil za javnost, pri predstavnikih nekaterih gospodarskih družb in institucij, kakor tudi na samih skupščinah delniških družb, nazadnje naprimer na odmevni 16. skupščini Pivovarne Laško, 16. 7. 2010.  

 

 

Upoštevaje maksimo transparentnega delovanja, skladnega s poslanstvom VZMD, in ob dejstvu, da javna občila pogosto ne priobčijo pomembnih vprašanj oz. relevantnih in argumentiranih odgovorov, ki jih pridobijo pri VZMD, so predstavniki Sveta VZMD predlagali, da takšna vprašanja in odgovore objavi VZMD sam, in sicer v času, ko je siceršnje dogajanje v zvezi z zaščito pravic in interesov malih delničarjev manj intenzivno. Tako tokrat objavljamo vprašanja novinarke revije Mladina Urše Marn, ki so bila, kot »zelo nujna«, zastavljena pred dobrimi sedmimi tedni, vendar do njihove objave - skupaj s celovitimi odgovori, ki jih je VZMD podal v želenem roku 24 ur - doslej žal ni prišlo:    

 

From: VZMD Sekretariat [mailto:info@vzmd.si]
Sent: Tuesday, June 01, 2010 12:49 PM
To: 'Urša Marn'
Subject: RE: SE DODATNO VPRASANJE
Importance: High

 

Spoštovana novinarka Mladine Urša Marn!

 

Skladno z vašim telefonskim dogovorom s predsednikom VZMD o odpošiljanju želenih odgovorov do 13. ure, ti v nadaljevanju sledijo vašim vprašanjem.

 

From: Urša Marn
Sent: Monday, May 31, 2010 11:43 AM
To: verbic@vzmd.si
Subject: SE DODATNO VPRASANJE

 

Pošiljam še eno dodatno vprašanje, in sicer:

 

Kdo so donatorji VZMD (katere gospodarske družbe in koliko so doslej donirale)?

 

Neprofitni zavod Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) ni prejemnik javnih sredstev oz. sredstev proračuna Republike Slovenije ali lokalnih skupnosti ter se v praksi financira predvsem iz lastne dejavnosti in deloma iz naslova prostovoljnih donacij. VZMD seveda oddaja vse bilančne izkaze Agenciji Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (AJPES) in Ministrstvu za finance - Davčni upravi Republike Slovenije (DURS), kakor je predpisano z zakoni, te institucije pa jih skladno z zakoni tudi objavljajo.

 

V letu 2009 je VZMD iz naslova donacij prejel 7.905,39 EUR od 190 donatorjev, med katerimi ni nobene pravne osebe. Torej v tem času VZMD od gospodarskih družb ni prejel nobene donacije.

 

Tudi odgovor na to vprašanje mi prosim posredujte najpozneje jutri do 12. ure.

Hvala in lep pozdrav,

Urša Marn, revija Mladina 


From: Urša Marn
Sent: Monday, May 31, 2010 11:39 AM
To: 'verbic@vzmd.si'
Subject: NOVINARSKA VPRASANJA - ZELO NUJNO!

Spoštovani g. Verbič,

pošiljam vam novinarska vprašanja in vas prosim, da mi odgovore nanje posredujete še danes ali najpozneje jutri (torek, 1. junija) do 12. ure. Je zelo nujno!

Hvala in lep pozdrav,

Urša Marn, novinarka revije Mladina

 

VPRAŠANJA:

 

1. Ali drži, da Mercator od marca lani zasebnemu zavodu VZMD oz. vam kot predsedniku VZMD za vodenje pisane malih delničarjev Mercatorja plačuje 5.300 evrov mesečno ?

 

Neprofitni zavod Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) ni prejemnik javnih sredstev oz. sredstev proračuna Republike Slovenije ali lokalnih skupnosti ter se v praksi financira predvsem iz lastne dejavnosti in deloma iz naslova prostovoljnih donacij. VZMD seveda oddaja vse bilančne izkaze Agenciji Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (AJPES) in Ministrstvu za finance - Davčni upravi Republike Slovenije (DURS), kakor je predpisano z zakoni, te institucije pa jih skladno z zakoni tudi objavljajo.

Financiranje VZMD, ki izhaja iz lastne dejavnosti, temu primerno torej izhaja iz sklenjenih pogodb. Razkritje vsebine sklenjenih pogodb je neprimerno, praviloma pa tudi pogodbeno prepovedano ter podvrženo kazni. Poleg tega bi za posredovanje takšnih podatkov potrebovali tudi izrecna soglasja vseh pogodbenih strank.

Predsednik VZMD, poleg izplačil določenih s Pogodbo o zaposlitvi, kakor jo je sprejel Svet VZMD, od nikogar ne prejema nikakršnih plačil, nagrad ipd. 

 

2. Kakšne naloge sploh opravlja pisarna malih delničarjev Mercatorja in kaj za omenjeni honorar v višini 5.300 evrov mesečno naredi zasebni zavod VZMD oz. vi kot predsednik VZMD?

9. marca 2009 je skladno z izraženimi željami številnih malih delničarjev ter v sodelovanju s Poslovnim sistemom Mercator, d.d., začela delovati posebna informacijska pisarna, namenjena predvsem malim delničarjem Mercatorja. Delničarji lahko tako na enem mestu pridobijo vse pomembne informacije, povezane z Mercatorjevo delnico ter uveljavljanjem pravic v družbi PS Mercator. Sodelavci informacijske pisarne pri VZMD so za informacije dosegljivi vsak delovni dan od 14. do 18 ure, na telefonskih številkah 01 426 50 17 ali 051 633 330 ter preko elektronskega naslova mercator@vzmd.si. Odgovori na vprašanja po elektronski pošti so podani najkasneje z zamikom enega delovnega dne.

Do konca leta 2009 so delničarji Mercatorja na VZMD preko telefona in elektronske pošte naslovili preko 550 vprašanj.

O vzpostavitvi in dejavnosti posebne informacijske pisarne za delničarje Mercatorja je bila javnost obveščena (v slovenskem in angleškem jeziku) 9. 3. 2009 preko spletnih strani družbe Mercator, d.d., sistema obveščanja Ljubljanske borze SEO-net, spletne strani VZMD in sporočila za javnost, ki ga je - podobno kot v drugih sorodnih primerih - VZMD razposlal vsem relevantnim medijskim hišam. Poleg tega so bili vsi delničarji Mercatorja o tem obveščeni tudi s posebnim pismom predsednika Uprave Poslovnega sistema Mercator, d.d., in predsednika VZMD,  z dne 4. 3. 2009, v katerem je med drugim navedeno:

»Sodelavci informacijske pisarne pri VZMD Vam bodo lahko postregli z informacijami, kot so:

-       trenutna cena delnice družbe in gibanje njene cene v poljubnem časovnem obdobju,

-       obseg trgovanja z delnico družbe v poljubnem časovnem obdobju,

-       dividendna politika družbe in njeno uresničevanje,

-       postopki prenosa lastništva ob nakupu, prodaji ali dedovanju delnic,

-       davčna obravnava kapitalskih dobičkov oz. izgub iz naslova transakcij z delnicami,

-       povzetki informacij o poslovnih rezultatih in načrtih družbe,

-       drugih virih in objavah ključnih razvojnih dokumentov in poročil Mercatorja,

-       sklici skupščin ter vsemi postopki, povezanimi s sklicem in izvedbo skupščin, glasovanj ipd.

-       drugimi aktualnimi informacijami.«

Nemara velja dodati, da je s februarjem 2010 VZMD vstopil v peto leto institucionalnega delovanja. Ob tej priložnosti je bila tisočerim naslovnikom poslana bienalna izdaja Preleta (biltena Združenja) s slikovitim in zaokroženim prikazom raznoterih, intenzivnih in kompleksnih aktivnosti, ki jih je VZMD pričel, razvijal ali opravil v preteklih dveh letih. Pri tem je na strani 39 objavljen tudi prispevek o Informacijski pisarni za delničarje Mercatorja, medtem ko je v samem uvodniku nekaj besed namenjenih Pisarni VZMD nasploh:

»Pisarna Združenja v centru Ljubljane, ki deluje vsak delavnik vsaj med 9. in 18. uro, že prerašča okvire živahnega stičišča sestankov, svetovanj, izobraževanj, neprestanih telefonskih klicev in vselej prepletajočih se dejavnosti VZMD ter programa za (tuje) investitorje investo.si. Le za ilustracijo: doslej so odposlali preko 350.000 dopisov, prejeli preko 30.000 telefonskih klicev in preko 70.000 dopisov, na sodiščih so akterji v preko 20 postopkih; več kot 60.000 posameznikov se je neposredno vključilo v aktivnosti in projekte Združenja …«

prelet_copy

Predsednik VZMD praviloma ne opravlja neposrednih dejavnosti in nalog, povezanih z Informacijsko pisarno za delničarje Mercatorja.

3. Kako to, da Mercator omenjenega zneska ni prenehal plačevati potem, ko ste postali član nadzornega sveta Mercatorja? Kolikor vem, je to, da Mercator plačuje svojega nadzornika, pa čeprav posredno prek zasebnega zavoda VZMD, v nasprotju s kodeksom upravljanja javnih družb. 

Neprofitni zavod Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) ni član nobenega nadzornega sveta. Seveda pa - izhajajoč iz svojega poslanstva ter prizadevanj za normalizacijo in izboljšanje ravni upravljanja delniških družb v Republiki Sloveniji - VZMD pogosto predlaga kandidate za člane nadzornih svetov delniških družb, ki imajo v lastniški strukturi veliko število malih delničarjev in/ali imajo ti skupaj pomemben lastniški delež. 

Postopke evidentiranja, kandidiranja, oblikovanja predlogov VZMD za člane nadzornih svetov, je pri svojem avtonomnem delu določila Komisija VZMD za izbor kandidatov za člane nadzornih svetov, ki se je pri tem naslonila na Pogoje za akreditacijo kandidatov za člane NS, Merila in metode vrednotenja kriterijev za akreditacijo potencialnih članov NS in Predpisano obliko življenjepisa in prilog (izjave, dokazila…) za akreditacijo, kot jih je sprejel KAS 20. januarja 2009. Komisija VZMD pri svojih odločitvah, poleg strokovnosti, kredibilnosti in avtonomnosti, seveda upošteva tudi kriterij pozitivnega odnosa do problematike malih delničarjev.

V primeru nadzornega sveta Poslovnega sistema Mercator, d.d., se je Komisija VZMD v polni sestavi (dr. Borut Bratina, dr. Miran Mejak in dr. Ludvik Toplak) soglasno odločila, da kot primernega kandidata za člana nadzornega sveta predlaga mag. Kristjana Verbiča. Slednji je bil na zadnji, 15. skupščini družbe Mercator, dne 20. 7. 2009, izvoljen za člana nadzornega sveta s 94,031 %, kot eden izmed štirih kandidatov, s katerimi (kot člani nadzornega sveta) zastopajo delničarje družbe - od nastopa mandata 31. 10. 2009.

Pri tem možnost kakršnega koli nasprotja s Kodeksom upravljanja javnih družb, ki ga omenjate v vašem vprašanju, strokovnim sodelavcem VZMD ni poznana. Znano je namreč, da mora vsak član nadzornega sveta javne delniške družbe zastopati interese družbe in vseh njenih delničarjev, ne glede na to, kdo ga je predlagal za člana nadzornega sveta; za svoje odločitve in delovanje pa je član nadzornega sveta osebno odgovoren.