Z današnjim dnem VZMD uvaja prvo fazo elektronskega zbiranja pooblastil, ki zaradi varnosti še vedno delno vključuje tudi klasično pošto. Po smelih napovedih VZMD to v naslednji fazi ne bo več potrebno. Od danes pa je že mogoče pri zbiranjih pooblastil za skupščini Mercator in Istrabenz generirati pooblastilo preko spletnega portala VZMD.

Danes je VZMD uvedel novo in dodatno možnost za oddajo (oz. pridobivanje) pooblastil za skupščine delničarjev. Odslej je mogoče pri vseh zbiranjih pooblastil, ki jih izvaja VZMD (trenutno za skupščini Mercator in Istrabenz), generirati pooblastilo preko spletnega portala VZMD.

Kot so povedali v VZMD gre za prvo fazo elektronskega zbiranja pooblastil, ki zaradi varnosti še vedno delno vključuje tudi klasično pošto, kar že v naslednji fazi ne bo več potrebno. Različne rešitve, ki omogočajo popolnoma elektronsko zbiranje pooblastil za skupščine delničarjev, so namreč pri VZMD že v testiranju.

V VZMD izpostavljajo, da gre hkrati tudi za učinkovito nadgradnjo že uveljavljenega zbiranja pooblastil preko klasične pošte. Tako je dejansko vsakemu delničarju ponujena možnost, da se skupščine udeleži preko izbranega pooblaščenca, pri čemer se lahko izrecno opredeli do vsakega predlaganega skupščinskega sklepa. Z uvajanjem elektronskega zbiranja pooblastil, je pooblastilo lahko dostopno tudi vsem, ki so naprimer postali delničarji šele nedavno (po razpošiljanju klasične pošte), tistim, ki so spremenili naslov bivališča (pa to še ni zavedeno v delniških knjigah), seveda pa tudi vsem, ki po pošti prejeto pooblastilo morda »založijo«.