Na današnji 24. skupščini družbe Abanka Vipa, d.d., ki je potekala v Ljubljanskem hotelu Slon, je bilo prisotnega 83,78 % kapitala. Tokratna skupščina, ki je imela kar 8 točk dnevnega reda, je minila predvsem v znamenju dokapitalizacije banke, imenovanja novih članov Nadzornega sveta in zamrznitve glasovalnih pravic družbam Zavarovalnica Triglav, d.d., Slovenska odškodninska družba, d.d. (SOD), Hit, d.d. in Telekom Slovenije, d.d., ki imajo skupaj preko 34 % lastniški delež v Abanki in jih posredno ali neposredno obvladuje Republika Slovenija. Tako je bila družba Sava, d.d., ki ima v lasti slabi 24 % Abanke, najmočnejši delničar na skupščini.

Pri imenovanju članov Nadzornega sveta je delničar NFD, d.o.o., poleg prvotno predlaganih kandidatov, Andreja Andolška, člana uprave Save, Andreja Slaparja, člana uprave Zavarovalnice Triglav, in Kristino Ano Dolenc, z Nasprotni predlog, predlagal zapolnitev vseh statutarno predvidenih mest v Nadzornem svetu, ter tako dodatno predlagal še Andreja Hazabenta, nekdanjega člana Uprave NLB. Predstavnik Društva MDS, gospod Rajko Stanković je imenovanju Andreja Slaparja in Andreja Hazabenta nasprotoval. Nasprotni predlog za imenovanje članov Nadzornega sveta je bil za vse predlagane kandidate sprejet z več kot 88 % večino prisotnega kapitala.

Povečanje osnovnega kapitala, kot sta ga predlagala Uprava in Nadzorni svet, v znesku največ 29.806.618,26 €, po ceni 7,00 € za delnico, je naletel na izrazito nasprotovanje predstavnika MDS, Rajka Stankovića, ki je zastopal nekaj preko 20 delničarjev od 1075 delničarjev Abanke. Predlagano dokapitalizacijo je argumentirano podprl Predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD), mag. Kristjan Verbič, pri čemer je izrazil začudenje nad stališči društva MDS, saj gre za predlog, ki je potreben in v korist družbi ter njenim delničarjem, saj gre za dokapitalizacijo z denarnimi sredstvi (ne s pogosto spornimi stvarnimi vložki) in brez izključitve prednostne pravice obstoječih delničarjev, s čimer imajo vsi ti možnost sodelovati v dokapitalizaciji pod predlaganimi pogoji. Predlagano povečanje osnovnega kapitala je bilo sprejeto z 92,78 % večino prisotnega kapitala, med tem ko je MDS napovedal izpodbijanje sklepa o dokapitalizaciji.


Sorodne VIDEO REPORTAŽE in prispevki:

ABANKA - na skupščini vsaj deloma upoštevani predlogi VZMD, 28.05.2009

IZJEMEN SKUPŠČINSKI TEDEN OD LAŠKEGA DO PORTOROŽA, 05.06.2009

VIDEO POROČILO - s skupščine Abanke Vipa, 29.05.2008

IZJAVA - Haralda Karnerja, predlagatelja nasprotnih predlogov za Skupščino Abanka Vipa, 24. 5. 2008

 

 

www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 215 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si