Ekspertna skupina VZMD je opravila pregled cenitev in revizorjevega poročila o primernosti višine denarne odpravnine v predlogu glavnega delničarja Aktiva Holdings, Nizozemska, za izključitev malih delničarjev Aktive Invest, na skupščini v sredo, 1.8.2007


VZMD se je takoj, ko je družba Aktiva Holdings iz Nizozemske presegla mejo 90 % lastništva družbe Aktiva Invest, odzvalo s pismom, ki smo ga poslali vsem 37.769 preostalim delničarjem Aktive Invest, d.d. Z njim smo jih obvestili o pomembnem dejstvu, ki bi utegnilo pripeljati do iztisnitve malih delničarjev, ter jih pozvali k sklenitvi priloženega delničarskega sporazuma, h kateremu je doslej pristopilo 4.924 delničarjev.



To je pomenilo pomembno izhodišče, na podlagi katerega je VZMD pristopilo k pogajanjem vsled zagotovitve ustreznih cenitev za oblikovanje poštene cene za delnico Aktive Invest, d.d., oz. primerne denarne odpravnine za delničarje. VZMD je javno objavilo svoj cilj, da želi v primeru iztisnitve ali izključitve malih delničarjev doseči ceno, ki bi močno presegala dosedanjo tržno ceno ter presegla tudi knjigovodsko vrednost delnice. Izkazalo se je, da je VZMD to namero uspešno realiziralo.



Aktivna vloge VZMD se je tako odrazila tudi pri ravnanju uprave in večinskega lastnika. Takoj za tem, ko je uprava Aktive Invest (na predlog glavnega delničarja Aktiva Holdings, B.V., Amsterdam, Nizozemska) potrdila načrtovano iztisnitev malih delničarjev, so se z njo predstavniki VZMD večkrat sestali ter predstavili cilje in zahteve VZMD. Po zagotovilih, ki smo jih pridobili s strani uprave Aktive Invest, bodo vsi postopki, predvsem cenitev družbe in oblikovanje primerne denarne odpravnine za delničarje, izpeljani korektno in transparentno. Uprava se je zavezala, da bo VZMD sprotno in podrobno obveščeno o poteku postopka, po predloženi cenitvi pa se bo do nje po potrebi tudi opredelilo.



V VZMD ugotavljamo, da so predstavniki Aktive Invest izpolnili zagotovila ter da so cilji VZMD v glavnem uspešno realizirani.




Poročilo je pripravil Robert Serec, MBA, vodja ekspertne skupine VZMD za pregled cenitev in revizorjevega poročila vsled predloga večinskega lastnika oz. glavnega delničarja (Aktiva Holdings, B.V., Amsterdam, Nizozemska) za iztisnitev malih delničarjev Aktive Invest, d.d., na skupščini 01. 8. 2007.


Pri posamičnih obiskih in ob pregledu dokumentacije so bili s strani predstavnikov VZMD poleg Roberta Sereca navzoči še Dušan Stopar, MBA, predstavnica Sekcije Aktiva Invest pri VZMD Neda Marunica in mag. Kristjan Verbič.



Poročilo o pregledu letnih poročil in cenitev za družbo Aktiva Invest


Na treh obiskih so bili pregledani naslednji dokumenti:


1. Poročilo o oceni vrednosti lastniškega kapitala podjetja Aktiva Invest, Holdinška družba, d.d., na dan 31. 03. 2007;


2. Poročilo o oceni vrednosti lastniškega kapitala podjetja Aktiva Naložbe, d.d., na dan 31. 03. 2007;


3. Ocena vednosti celotnega kapitala povezanih družb z dne 22. 06. 2007;


4. Letno poročilo za poslovno leto 2006 in poročilo o revidiranju Aktiva Invest, Holdinška družba, d.d., marec 2007;


5. Poslovna skupina Aktiva Invest, Holdinška družba, letno poročilo za 2003, 2004, 2005;


6. Annual Report 2006, Aktiva Invest International, N.V., Amsterdam, Netherlands;


7. Revizorjevo poročilo o opravljeni reviziji primernosti višine denarne odpravnine v skladu s 386. členom ZGD-1.



Vodstvu podjetja se je na tem mestu potrebno zahvaliti za namenjeni čas in sodelovanje pri pregledu, za razpoložljivost materialov in omogočen večkratni obisk, z namenom pregleda dokumentacije in razčiščevanja vprašanj.


Namen pregleda je bil seznaniti se z vsebino letnih poročil in poiskati morebitna odstopanja in nejasnosti. V prvi vrsti pa smo se posvetili vrednotenju družbe in poročilu o oceni vrednosti holdinga Aktiva Invest, kakor tudi ostalih povezanih družb, vključno z Aktivo Naložbe d.d., ki predstavlja pomembni delež v vrednosti kapitala krovne družbe. Ocenitev vrednosti holdinga Aktiva Invest in Aktiva Naložbe je pripravila neodvisna revizorska hiša černe Consulting, z revizorjevim poročilom pooblaščenega cenilca pa jo je potrdila revizijska družba BDO EOS Revizija, d.o.o. Letna poročila je revidiral KPMG Slovenija, d.o.o.


Iz pregleda lahko ugotovimo, da so letna poročila revizijsko pregledana kakor tudi poslovanje s strani podjetja za revizijo KPMG, skrbnemu pregledu pa je praviloma sledilo revizorjevo mnenje brez pridržkov kot sestavni del poročila. Cenitev in ocena vrednosti krovne družbe Aktiva Invest, d.d., kakor tudi hčerinske družbe Aktiva Naložbe, d.d., in ostalih povezanih družb, v katerih imata bodisi ena bodisi druga ali morda celo obe hkrati lastniške deleže, je opravljena v skladu s slovenskimi in mednarodnimi računovodskimi standardi.


Odstopanj od realnih vrednosti ali neskladij ob pregledu nismo ugotovili.


Vodstvo družbe nam je na zastavljena vprašanja odgovorilo v pisni ali ustni obliki.



Nekaj vprašanj s pripadajočimi odgovori:

Prosimo za dodatna pojasnila glede vrednotenja naložb družbe Aktiva Invest in sicer:
VP Perutnina Ptuj (trgovanja ni bilo, vrednost okrog 12 EUR - povprečje transakcij(?), book nad 17 EUR),


Odgovor: S to delnico se ne trguje organizirano, lastniška struktura konsolidirana; pri tej ceni smo glede na našo količino imeli možnost prodaje.

Vprašanje: cenitev zemljišča (iz cene 191.073 EUR - preračunano na m2 lahko sklepamo na to, da ni obravnavano kot kmetijsko, je pa potem nekoliko nizko vrednoteno; dodatna utemeljitev, pojasnilo),


Odgovor: Gre za zemljišče v Štepanji vasi, ki ga že desetletja naseljujejo različne romske družine, tako da ga ni mogoče prodati po ceni, kot se prodajajo urejena stavbna zemljišča; pravzaprav niti ni kupca, tako da je to zgolj ocena cenilke po pregledu dokumentacije, zemljišča in pojasnil zadolženega projektnega vodje.

Vprašanje: vrednost kapitala ista 31. 12. 2006 in 31. 03. 2007, kot je razvidno iz poročila, kar je najbrž lapsus; mogoče kakšno dodatno pojasnilo pomaga razumeti zgodbo.


Odgovor: Ne vem, kje ste to videli... (naknadno ustno razčiščeno na zadnjem sestanku)

Vprašanje: V poročilu piše, da se v letih 2005 in 2006 niso zgodili dogodki, ki bi pomembno vplivali na ... (prevzemi, združitve ipd. so pomembni dogodki).


Odgovor: Piše, da ni dogodkov po bilanci stanja, ki bi pomembno vplivali. To pomeni med 1. 1. tekočega leta in dnevom oddaje letnega poročila revizorjem v pregled.