Včeraj se je predsednik VZMD sestal z upravo Aktive Invest ter pridobil pomembna zagotovila o postopkih cenitev in načrtovane iztisnitve malih delničarjev. Pismo VZMD je naletelo na množični odziv, zato je VZMD pripravilo sledeče sporočilo za javnost.

 

 

 

SPOROčILO ZA JAVNOST

 

 

 

VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov je ustanovljeno z namenom učinkovito zaščititi pravice in premoženje malih delničarjev. Združenje že od začetka lanskega leta aktivno spremlja tudi dogajanja povezana z Aktivo Invest, d.d. Pri tem velja izpostaviti, da smo ob silovitem odzivu malih delničarjev in javnih občil uspeli spomladi leta 2006 prepričati večinske lastnike, da so spremenili sicer že sprejeto in tudi na skupščini delničarjev potrjeno odločitev, ki bi pomenila iztisnitev malih delničarjev. Takrat je bila delnica z novo določeno nominalno vrednostjo 1.000.000 SIT vrnjena na nominalno vrednost 1.000 SIT, mali delničarji pa so obdržali svoje delnice.

 

 

Spričo pozornega spremljanja procesa dokapitalizacije, ki je potekal v zadnjih mesecih, smo v VZMD pred nedavnim zaznali, da je družba Aktiva Holdings iz Nizozemske presegla mejo 90 % lastništva družbe Aktiva Invest, d.d. Na to smo se po sklepu Izvršilnega odbora nemudoma odzvali s pismom, ki smo ga poslali vsem 37.769 preostalim delničarjem Aktive Invest, d.d. Z njim smo jih obvestili o pomembnem dejstvu, ki bi utegnilo pripeljati do iztisnitve malih delničarjev, ter jih pozvali k sklenitvi priloženega delničarskega sporazuma.

 

 

Tako si VZMD prizadeva zagotoviti izvedbo ustrezne cenitve ter oblikovanje poštene cene za delnico Aktive Invest, d.d. - tako v primeru iztisnitve, kot v primeru zahtev malih delničarjev po izplačilu po pošteni ceni. Naš prioritetni namen je, da bi v primeru iztisnitve ali izplačila malih delničarjev dosegli ceno, ki bi močno presegala dosedanjo tržno ceno ter presegla tudi knjigovodsko vrednost delnice. Dejstvo je namreč, da le z združeno kapitalsko močjo lahko dosežemo izstop iz družbe po pošteni ceni, pri čemer bi mali delničarji za svoje delnice v Aktivi Invest, d.d, prejeli optimalni znesek. V ta namen smo pri VZMD odprli tudi posebno telefonsko številko 01/ 426 50 18 in e-poštni naslov aktiva@vzmd.si, kamor se je v tednu po prejemu našega pisma oglasilo preko tisoč delničarjev z neštetimi vprašanji in predlogi. Ti so seveda še naprej dobrodošli, predvsem med uradnimi urami VZMD, vsak delavnik med 9.00 in 14.00.

 

 

Aktivna vloge VZMD se vsekakor odraža tudi pri ravnanju uprave in večinskega lastnika. Takoj za tem, ko je uprava Aktive Invest potrdila načrtovano iztisnitev malih delničarjev, smo se z njo sestali predstavniki VZMD. Pri tem smo se odločno zavzeli za transparentno izpeljavo vseh postopkov, ki jih vodi uprava družbe. Po zagotovilih, ki smo jih pridobili s strani uprave Aktive Invest, bodo vsi postopki, predvsem cenitev družbe, ki bo pomenila primerno izplačilo za delničarje, izpeljani korektno in transparentno. Uprava se je zavezala, da bo VZMD sprotno in podrobno obveščeno o poteku postopka, po predloženi cenitvi pa se bo do nje po potrebi tudi opredelilo.

 

 

mag. Kristjan Verbič

 

predsednik VZMD

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Značke: iztisnitev