Današnje skupščine Aktiva Naložbe, d.d., se je poleg predstavnice dveh večinskih lastnikov udeležil še mali delničar (teh je v družbi kar 27.209) mag. Kristjan Verbič, ki je podal nasprotni predlog predlogu Uprave in Nadzornega sveta, da ostane celoten bilančni dobiček (prek 42 mio EUR) v celoti nerazporejen, ter predlagal izplačilo dividende, kot jo minimalno opredeljuje zakon. Mag. Verbič je nasprotoval tudi uvedbi enotirnega sistema upravljanja ter napovedal izpodbojne tožbe zoper sklep o delitvi bilančnega dobička (poziv vsaj petim % kapitala!), sklepe o pripojitvi, povečanju osnovnega kapitala, spremembam statuta in imenovanju članov upravnega odbora in izvršnega direktorja.

 

 

Skupščine družbe Aktiva Naložbe, d.d., se je, poleg malega delničarja mag. Kristjana Verbiča, udeležila le pooblaščenka dveh največjih delničarjev: Aktiva Holdings, B.V. (80,02 %), in Rumaplast - Invest, d.o.o. (5,44 %), ki je podprla vse predlagane sklepe Uprave in Nadzornega sveta. Tako so bili vsi njuni predlogi z veliko skupščinsko večino tudi sprejeti.

 

Mag. Verbič je sicer na večino sprejetih sklepov napovedal izpodbojne tožbe ter podal nasprotni predlog (objavljen spodaj) predlogu Uprave in Nadzornega sveta, da ostane celoten bilančni dobiček 42.168.456,00 EUR v celoti nerazporejen, ter predlagal izplačilo dividende, kot jo minimalno opredeljuje zakon (delitev med delničarje 4 % od osnovnega kapitala družbe, ki jo je družba dolžna izplačati v primeru izkazovanja bilančnega dobička). Za vložitev izpodbojne tožbe na ta sklep je potrebnih 5 % lastništva družbe, zato VZMD poziva male delničarje Aktive Naložbe, d.d., da se tej pobudi pridružijo. Družba Aktiva Naložbe, d.d., ima sicer 27.211 delničarjev.

 

Poleg navedenega je mag. Verbič nasprotoval uvedbi enotirnega sistema upravljanja Aktive Naložbe, d.d., ter napovedal izpodbojne tožbe tudi zoper sklepe o pripojitvi prevzetih družb (proučitev menjalnih razmerij) Gradis Finance, d.d, Koto Real, d.d., in Pinus Fin, d.d., povečanju osnovnega kapitala, spremembam statuta in imenovanju članov upravnega odbora in izvršnega direktorja. Pri predlogu sprememb statuta družbe je mag. Verbič opozoril, da v gradivu za Skupščino ni bilo Priloge 1, ki opredeljuje nov (enotirni) sistem upravljanja Aktive Naložbe, d.d. Pri predlogu imenovanja članov Upravnega odbora in izvršnega direktorja pa je izpostavil odsotnost njihovih pisnih soglasij k imenovanju, predvsem pa neobstoj zakonsko zahtevanih utemeljitev predloga za volitev članov Upravnega odbora in podatkov o izobrazbi, ustreznih izkušnjah in trenutni zaposlitvi.

Zadeva: nasprotni predlog za skupščino

Mag. Kristjan Verbič, Maistrova 10, Grosuplje, delničar AKTIVA NALOŽBE, d.d., (v nadaljevanju delničar-predlagatelj) vlaga na predlagane sklepe za skupščino AKTIVA NALOŽBE, d.d., sklicano za dne 12. 8. 2008, pravočasno, v skladu s petim odstavkom 300. člena Zakona o gospodarskih družbah (Ur. l. RS, št. 42/06, 60/06 p. in 10/08 - v nadaljevanju: ZGD-1), ter sporoča, da bo na skupščini ugovarjal predlogu uprave in nadzornega sveta in da bo druge delničarje pripravil do tega, da bodo glasovali za:

 

NASPROTNI PREDLOG

k točki 3. Odločanje o predlogu uprave in nadzornega sveta družbe o načinu uporabe bilančnega dobička družbe na dan 31.12.2007.

Nasprotni predlog sklepa 3.1.:

 

Bilančni dobiček za leto 2007 v višini 42.168.456,00 EUR se uporabi za naslednje namene:

• 2.772.654,32 EUR za izplačilo dividend delničarjem, kar znaša 0,203999021 EUR bruto na kosovno delnico,

• 39.395.801,68 EUR ostane kot preneseni dobiček.

 

Upravičenci do dividend so delničarji, ki bodo vpisani v delniško knjigo družbe AKTIVA NALOŽBE, d.d. drugi delovni dan po skupščini, ki bo odločala o uporabi bilančnega dobička. Dividenda se izplača najkasneje 30 dni po sprejemu sklepa skupščine o uporabi bilančnega dobička.

Utemeljitev nasprotnega predloga: 

Uprava in nadzorni svet sta skupščini predlagala da ostane celoten bilančni dobiček nerazporejen. Delničar-predlagatelj se s predlogom uprave in nadzornega sveta na strinja in predlaga sprejem nasprotnega predloga, v katerem predlaga, da se bilančni dobiček deli med delničarje in sicer v višini 4 % od višine osnovnega kapitala družbe. Predlaga višina dividende je namreč izhajajoč iz 399. člena ZGD-1 minimalna višina dividenda, ki jo je družba dolžna v primeru izkazovanja bilančnega dobička izplačati svojim delničarjem.

 

S spoštovanjem!

Delničar-predlagatelj:

Značke: skupščina