Ljubljana, 12. september 2008 - Družba Aktiva Naložbe, njen večinski lastnik Aktiva Holdings in Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) so včeraj podpisali sporazum o izvensodni poravnavi z namenom prekinitve vseh tožbenih postopkov, ki so bili s strani mag. Kristjana Verbiča vloženi proti Aktivi Naložbe. Obe družbi in VZMD so s podpisom uskladili stališča glede posameznih vidikov prihodnjega upravljanja družbe Aktiva Naložbe.


Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4

Kot je znano, je predsednik VZMD mag. Kristjan Verbič proti nekaterim sklepom lanskoletne in letošnje skupščine družbe Aktiva Naložbe napovedal in tudi vložil izpodbojne tožbe, predlog za izdajo začasne odredbe in predlog za zavrnitev postopka vpisa izpodbijanih sklepov v sodni register. Vendar so tožbene stranke, kot je povedal, »uspele doseči konstruktiven sporazum, ki bo gotovo pripomogel k nadaljnjem razvoju družbe, hkrati pa bo utrdil in nadgradil pravice malih delničarjev«. Verbič o sprejetem sporazumu pravi, da ga veseli, »da so imeli v vodstvu družbe posluh za zahteve VZMD in uveljavitev interesov malih delničarjev. Posebej pa nas veseli dejstvo, da je k sporazumu o izvensodni poravnavi pristopila tudi družba Aktiva Holdings, ki je večinska lastnica družbe Aktiva Naložbe.«

S sporazumom so se njegovi podpisniki med drugim dogovorili, da se morebitna dokapitalizacija družbe lahko izpelje le na način, ki ne bi imel za posledico prikrajšanja/oškodovanja malih delničarjev. Inštitut odobrenega kapitala pa se lahko izkoristi le na način, ki ne bo izključeval prednostne pravice obstoječih delničarjev pri takšnem povečanju osnovnega kapitala, razen, če bodo delničarjem preko javnih glasil, posebej pa VZMD, predstavljeni utemeljeni razlogi za drugačno odločitev, na katero bo VZMD podal mnenje.

Ob tem so se podpisniki tudi sporazumeli, da se bo dividendna politika družbe Aktiva Naložbe v prihodnje oblikovala glede na že sprejeto politiko, ki pa jo bo uprava preučila in revidirala ter predstavila na prvi naslednji skupščini družbe.

Dodatne informacije: aktiva@vzmd.si in info@aktiva-invest.si .