Konec tokratnega tedna je postregel s številnimi skupščinami delniških družb, kjer VZMD pozorno spremlja dogajanja tudi kot delničar. Po preloženi skupščini Save Re, se je včerajšnje skupščine SKB banke udeležil član Strokovnega sveta VZMD, mag. Janez Košak, danes pa so se zvrstile še skupščine Alpdoma, Istrabenza, Perutnine Ptuj in Radenske.

Po uspešni prevzemni ponudbi v družbi Perutnina Ptuj, d.d., so se delničarji danes na izredni skupščini seznanili z nepreklicnima odstopoma članov Nadzornega sveta Draga Soka in dr. Boruta Bratino, ki je bil  v nadzorni svet imenovan leta 2013 na predlog VZMD. Po predlogu novega večinskega lastnika SIJ, d.d., sospremenili Statut družbe, odpoklicali člana Nadzornega sveta, Simona Toplaka in imenovali nove člane, ki so postali Andrey Zubitskiy, Anton Chernykh, Igor Malevanov, Denis Mancevič, Dagmar Planko in Simon Černetič.

Na skupščini družbe Alpdom, d.d., so delničarji glasovali o delitvi z izčlenitvijo družbe. V VZMD so pred skupščino zahtevali in pregledali s tem povezano dokumentacijo, dogajanje v družbi pa bodo spremljali tudi v prihodnje.



S poslednjo skupščino družbe Radenska, d.d., je bilo - s strani novega večinskega lastnika, češke Kofole - iz družbe iztisnjenih še preostalih 1.400 malih delničarjev. Tudi v tem primeru je VZMD zahteval vso zadevno dokumentacijo, predvsem cenitveno poročilo, česar pa družba ni posredovala. Strokovni sodelavci VZMD zato še preverjajo primernost denarne odpravnine, ki znaša 14,00 € na delnico. V primeru, da se bo izkazalo, da je ponujena denarna odpravnina prenizka, bodo v VZMD tudi v tem primeru sprožili postopek sodne preveritve primernosti denarne odpravnine.

V VZMD posebej izpostavljajo pomen pravočasnega odziva - v primerih iztisnitev naj se delničarji nemudoma obrnejo nanje - ter pozivajo že iztisnjene delničarje v družbah, kjer je VZMD pravočasno sprožil postopke, da se vključijo v postopke oz. delničarske sporazume.

Sicer strokovni sodelavci VZMD podobne sodne postopke, predvsem v imenu iztisnjenih oz. razlaščenih malih delničarjev vodijo in sodelujejo z ustrezno strokovno podporo še v primerih  Dana (Plasta), , Dinos (Euro Trend),  Metalka Commerce (Slaven Vuković), Turboinštitut (Kolektor Group) itn. Uspešno so takšne postopke doslej zaključil v primerih družb Aktiva Invest (Aktiva Holdings, Nizozemska), Color(Helios), Terme 3000 (Sava), Ilirija (Janez Rozman), SCT (Delfi), SGP Kograd-Igem (Igem), Swaty (Avtotehna), ČZP Večer (Dober Večer), izplačilih iz naslova pravice manjšinskih delničarjev do izstopa iz družbe: Triglav Naložbe (Zavarovalnica Triglav), Turistično podjetje Portorož (Terme Čatež), Yulon (Aquafil, Italija) in Kemofarmacija (Celesio, Nemčija), ter Delničarskih sporazumov v primerih Alpetour Bandag, ETRA 33Farme IhanIBI, LIP RadomljeMonter DravogradPekarna GrosupljeSCT StrojegradnjaVaris LendavaVIPA Holding idr.

Samo v tovrstnih postopkih je VZMD doslej dosegel preko 39 milijonov € dodatnih denarnih odpravnin, za preko 40.000 opeharjenih nekdanjih delničarjev.   




www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tvin www.investo.tv -preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 65 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev