amzs hmezad certa

Danes so potekale skupščine družb AMZS, d.d., Hmezad export-import, d.d., in Certa, d.d., na katerih je VZMD podal nasprotne predloge, vezane na delitev bilančnega dobička.



Na skupščini družbe AMZS je bilo prisotnega 94,60 % kapitala z glasovalno pravico, med drugim tudi Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič. S sklicem skupščine je bila predlagana delitev praktično celotnega bilančnega dobička v višini 173.655,68 €, oz. 0,16 € bruto na delnico, VZMD pa je na skupščini podal Nasprotni predlog, ki je predvideval skrajšanje roka za izplačilo dividend.

Glavni delničar, Avto-moto zveza Slovenije, je namreč na zadnji skupščini 11. 5. 2017 sprejel sklep o izključitvi vseh manjšinskih delničarjev iz družbe. Ker je prvotni predlog predvideval izplačilo dividend šele 30. 10. 2017, bi bili do njih upravičeni delničarji, vpisani v delniško knjigo dan pred tem, je obstajala velika verjetnost, da bi v tem času prišlo do prenosa vseh delnic na glavnega delničarja. Tako manjšinski delničarji ne bi bili upravičeni do dividend oz. delitve dobička, ki je nastal v času, ko so bili lastniki družbe, zato je VZMD predlagal, da se dividende izplača nemudoma oz. 25. 8. 2017.

Sicer sklep o iztisnitvi manjšinskih delničarjev po mizerni ceni 8,00 € na delnico še ni bil vpisan v sodni register, zaradi izpodbojne tožbe. VZMD pa po vpisu sklepa v sodni register načrtuje sprožiti tudi postopke za sodno preveritev denarne odpravnine. Naposled je glavni delničar sprejel lastni nasprotni predlog, po katerem družba ne bo delila dividend. Ob tem je pojasnil, da bo glede na strategijo družba v naslednjih letih potrebovala znatna sredstva za investicije, zato finančno stanje ne omogoča delitve dobička med delničarje.

Po vprašanjih manjšinskih delničarjev je direktorica družbe, Lucija Živa Sajevec, pojasnila, da gre za investicije oz. nakup poslovnih prostorov v Vipavi in Novi Gorici. Ob tem je mag. Verbič izrazil začudenje, da poslovodstvo družbe ni poznalo tovrstnih okoliščin že ob sklicu skupščine, saj sta bila predlagatelja prvotnega sklepa o delitvi dobička prav Uprava in Nadzorni svet družbe.

Skupščina je za revizorja za leto 2017 imenovala družbo RESNI REVIZIJA IN SVETOVANJE d.o.o. ter se seznanila s poročilom o odkupu lastnih delnic. Ob tem je Predsednik VZMD apeliral na Upravo družbe naj v svoji komunikaciji z delničarji slednje opozori, da ima kar 20 % delničarjev družbe AMZS svoje delnice na ukinjenih registrskih računih pri KDD, zaradi česar ne bodo upravičeni do morebitnih dividend oz. denarne odpravnine ob iztisnitvi.

Sočasno je v Žalcu potekala skupščina družbe Hmezad export-import, na kateri je bilo prisotnega 74,54 % kapitala z glasovalno pravico - poleg največjih delničarjev Jožefa Časa in Andreja Časa le še VZMD, ki ga je zastopal Strokovni sodelavec Žiga Kinkopf. Slednji je na skupščini podal Nasprotni predlog, ki je predvideval, da se praktično ves bilančni dobiček v višini 317.890,06 € nameni za izplačilo dividend, in sicer 0,89 € bruto na delnico. V VZMD so prepričani, da je kljub temu, da prvotni predlog Uprave in Nadzornega sveta ni predvideval delitve dividend, primerno in zaželeno, da družba večino bilančnega dobička nameni za delitev dividend delničarjem. Hkrati je opozoril, da izplačilo nižje dividende ne bi bilo racionalno z vidika malih delničarjev, saj bi jim nizko izplačilo dividend povzročilo dodatne stroške pri izplačilih s strani borzno-posredniških družb.

Nasprotni predlog je na glasovanju podprl le VZMD, sprejet pa je bil prvotni predlog, po katerem bilančni dobiček ostaja nerazporejen.

Skupščina je sicer soglasno ugotovila, da je na podlagi odstopne izjave prenehal mandat članu Nadzornega sveta Antonu Tasiču ter da z iztekom 4 letnega mandata 30. 8. 2017 preneha mandat članoma Nadzornega sveta Jožefu Času in Marku Reberniku. Skupščina je za člana Nadzornega sveta, katerima mandat prične teči z 31. 8. 2017, izvolila Jožefa Časa in Jako Dolenca ter ugotovila, da je bil za člana Nadzornega sveta , ki zastopa interese delavcev, izvoljen Marko Rebernik.

Za revizorja za leto 2017 je bila imenovana družba Plus Revizija d.o.o.

Na skupščini družbe Certa je bilo v Cerknem prisotnega 88,55 % kapitala z glasovalno pravico, VZMD pa je zastopal mag. Verbič. Največji lastnik družbe Certa, ki ima 143 delničarjev, je družba Certa holding, d.d. (54,34 %), v kateri je še 1.467 delničarjev, nedavno pa je prevzemno namero zanjo podala družba Postojnska Jama d.d.

V sklopu predstavitve Letnega poročila je predstavnica Civilne iniciative združena Cerkljanska, Marta Deisinger, direktorici družbe Petri Borovinšek zastavila številna vprašanja o poslovanju družbe in hčerinskih družb, relaciji do Certa holdinga, ter nakupih lastnih delnic, brez sklepa skupščine.

Pri tem bode v oči, da sta Direktorica in Nadzorni svet družbe Certa s sklicem predlagala, da se - od 687.333,80 € bilančnega dobička za leto 2016 - 416.772,48 € nameni za oblikovanje rezerv za lastne delnice, 264.784,39 € pa za izplačilo dividend v višini 0,13 € bruto na delnico. VZMD je podal nasprotni predlog, po katerem bi se za dividende namenilo skoraj ves bilančni dobiček, kar bi predstavljalo 0,33 € bruto na delnico. Ob tem je mag. Verbič izpostavil, da izplačilo nižjih dividend ne bi bilo racionalno z vidika malih delničarjev, saj bi v številnih primerih stroški, ki nastanejo pri izplačilih s strani borzno-posredniških družb, predstavljali presežen delež prejete dividende, v nekaterih primerih pa bi celo presegali znesek dividend in bi tako za delničarje predstavljali le dodaten strošek. Hkrati pa je opozoril tudi na dejstvo, da družba že ima skoraj 10 % lastnih delnic, kolikor znaša tudi zakonska omejitev za sklade lastnih delnic, zato prvotno predlagani sklep ni upravičen. V razpravi se je izkazalo, da je družba lastne delnice odkupovala že januarja letos, pri čemer je za nakupe porabila enak znesek, kot naj bi ga s sklepom namenili za rezerve za lastne delnice, torej bi se s sprejetim sklepom bodisi legaliziralo stanje za nazaj, bodisi prekoračilo zakonsko določeno velikost sklada lastnih delnic.

Za dodatno razburjenje je poskrbelo dejstvo, da je družba lastne delnice odkupila od družbe ALPEN INVEST po ceni 1,92 € na delnico, med tem ko so preostali delničarji prejemali ponudbe družbe ILIRIKA, ki je za iste delnice ponujala le 0,67 € na delnico. Ob opozorilih, da uprava družbe ni imela soglasja skupščine za tovrstni nakup lastnih delnic, je bilo zastavljeno tudi vprašanje zakaj družba ni ponudila možnosti odkupa delnic tudi preostalim delničarjem. Svoje delnice je v tistem obdobju sicer prodajal tudi DUTB.

Kljub številnim argumentom in razpravi je skupščina naposled sprejela prvotni sklep, ki ga je presenetljivo podprl tudi DUTB, ki sicer na skupščinah običajno podpira nasprotne predloge za izplačilo višjih dividend.

Delničarji so podelili razrešnico Upravi in Nadzornemu svetu ter za revizorja za leto 2017 imenovali družbo Deloitte revizija, d.o.o.


Sorodna sporočila:

CERTA – VZMD s pozivom h konstruktivni rešitvi sporov v dobro družbe in vseh delničarjev, napovedano izpodbijanje izvolitve novega Nadzornika - Ponedeljek, 19.06.2017

AMZS – po napovedi ničnostnih in izpodbojnih tožb morda vendarle brez iztisnitve ob mizerni odpravnini; HOTELI BERNARDIN – po obširni razpravi razrešnice in dobiček za kritje pretekle izgube - Četrtek, 11.05.2017


www.vzmd.si – več o VZMD – Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv – preko 300 video prispevkov

www.investo.si – več o programu Invest to Slovenia – investo.si

www.investo.international – več o mreži 65 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev – investo.international