BE4561139830A9527E402508D7F6A36C56F9488F17F16634EFpimgpsh fullsize distr

Na današnji burni skupščini družbe AMZS, d.d., je bilo prisotnega 97,62 % kapitala z glasovalno pravico. Poleg glavnega delničarja, društva Avto moto zveze Slovenije (93,91%), je bilo na skupščini prisotnih še 5 manjšinskih delničarjev (skupno 0,75% prisotnih glasov), med drugim tudi VZMD, ki ga je zastopal Predsednik, mag. Kristjan Verbič.

Vsi manjšinski delničarji so na skupščini glasovali proti predlagani iztisnitvi, pri čemer sta VZMD in delničar Vihar Marko, ki ga je zastopal odvetnik Sašo Jovčič, napovedala tudi tožbo za ničnost skupščine in izpodbojne tožbe, saj skupščina ni bila sklicana skladno s Statutom družbe. Na omenjeno dejstvo so manjšinski delničarji že pred začetkom skupščine opozorili tako prisotne predstavnike AMZS, kot tudi kandidata za Predsednika skupščine, odvetnika Uroša Divjaka in prisotnega notarja Bojana Podgorška. Slednji so za tem zapustili prizorišče skupščine za kar 15 minut, nad čemer so prisotni manjšinski delničarji izrazili ogorčenje ter so pričeli z iskanjem nadomestnega notarja, ki bi ustrezno protokoliral ničnost skupščine. Po 15 minutah so se predstavniki AMZS, odvetnik Divjak in notar Podgoršek vendarle vrnili z odločitvijo, da se skupščina - kljub jasnim opozorilom o nestatutarnem sklicu in ničnosti - izpelje.

Avto moto zveza Slovenije je tako pričakovano sama sebi sprejela sklep o prenosu delnic manjšinskih delničarjev na glavnega delničarja proti plačilu denarne odpravnine v višini 8,00 € na delnico in bo 125 iztisnjenim delničarjem skupaj izplačal 528.640 €. Upoštevaje ponujeno denarno odpravnino je celotna družba AMZS vredna le slabih 8,7 milijona €, kar je po mnenju vseh na skupščini prisotnih manjšinskih delničarjev občutno premalo. Ob tem je predstavnik glavnega delničarja Anton Breznik pojasnil, da je ponujena cena določena na podlagi cenitve sodne izvedenke za vrednotenje podjetij, mag. Barbare Gorjup. Neposredno za tem je mag. Verbič prosil za vpogled v omenjeno cenitev, s čimer se je predstavnik glavnega delničarja sprva strinjal, nekaj minut za tem pa si je premislil in sporočil odločitev, da vpogleda v omenjeni dokument ne omogoči.

Na skupščini so se zastavila tudi številna vprašanja glede obstoja oz. ustreznosti bančne garancije. 

Poleg postopkov izpodbojnih in ničnostih tožb, bodo strokovni sodelavci VZMD preučili tudi možnosti za sprožitev postopkov preveritve primernosti denarne odpravnine. Sicer se je skupščina seznanila tudi z odstopom člana Nadzornega sveta, Roberta Štaba, ter odločala o imenovanju novega člana, Janeza Prosenika.

Neposredno po napovedi izpodbijanj se je mag. Verbič odpravil v Portorož, kjer se je pravkar zaključila skupščina družbe Hoteli Bernardin, d.d., na kateri je prisotnega 80,45% kapitala z glasovalno pravico.

V okviru obravnave letnega poročila je potekala obsežna in kritična razprava s številnimi vprašanji delničarjev, za tem pa je skupščina potrdila predlog Uprave in Nadzornega sveta o uporabi  bilančnega dobička, s čimer se je čisti dobiček poslovnega leta 2016 v višini 289.622,25 € uporabil za kritje prenesene izgube iz preteklih let, ki po pokritju znaša 23.832.907,42 €. Delničarji so prav tako potrdili razrešnice vsem članom Nadzornega sveta in Uprave, ki so se sicer v lanskem letu večkrat zamenjali. Za revizorja za leto 2017 je bila imenovana družba Deloitte Revizija, d.o.o. 

549D3BE5BC72D5C6C43086E461CE69BE6E10A14326F2940BA5pimgpsh fullsize distr


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 65 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev - International Investors' Network