DSC 8851

Predstavniki VZMD so se danes udeležili skupščin družb Tekstina, d.d., Varis Lendava, d.d., in Sava Re, d.d. Slednja družba ima 4.694 delničarjev, na skupščini pa je bilo prisotnega 84,56 % kapitala z glasovalno pravico. Spričo odsotnosti dr. Andra Ocvirka - predstavnika Sekcije Sava Re pri VZMD, ki združuje 676 pristopnikov s skupaj 0,86 % deležem v kapitalu družbe - se je pomembne skupščine udeležil Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič.


Delničarji so na skupščini potrdili sklep, da se od 20.763.434,71 € bilančnega dobička za izplačilo dividend nameni 12.398.156,80 €, oz. 0,80 € na delnico. Glede na to, da gre za identičen sklep, kot je bil predlagan že za majsko preklicano skupščino, je VZMD na skupščini podal nasprotni predlog s katerim je predlagal skrajšanje roka za izplačilo dividend s 60 na 30 dni. O nasprotnem predlogu VZMD se ni glasovalo, saj je bil pred tem sprejet prvotni predlog, proti kateremu je glasovalo 2,64 % glasov.

Že v sklopu obravnave Letnega poročila se je pokazalo, da bo se bo vnela burna razprava, predvsem v zvezi s poslom nakupa nepremičnine »ACH«. S postopkom pregleda omenjenega posla so se delničarji seznanili v okviru zadnje točke dnevnega reda, pri čemer so bila zastavljena številna vprašanja, tudi s strani VZMD predvsem z željo po pridobitvi konkretnih odgovorov.

Dogajanje je spremljala tudi ekipa VZMD.tv, ki pripravlja VIDEO REPORTAŽO.

V Lendavi je potekala zadnja skupščina družbe Varis Lendava d.d., ki se je je udeležil zastopnik VZMD, odvetnik Marko Majstorović. Na skupščini je bilo prisotnega 99,55 % kapitala z glasovalno pravico, družba pa ima 42 delničarjev. Skupščina je bila seznanjena z letnim poročilom za leto 2015 in je na predlog uprave in nadzornega sveta izglasovala sklep, da bilančni dobiček družbe v višini 1.810.546,00 € ostane nerazporejen. VZMD je na skupščini podal nasprotni predlog, s katerim je predlagal delitev praktično celotnega lanskega bilančnega dobička, oz. 13,00 € na delnico, vendar se o nasprotnem predlogu, ker je bil sprejet prvotni predlog (99,62 %), ni glasovalo. VZMD je na skupščini izpostavil, da bi morala družba Varis Lendava d.d. glede na rezultate in preteklo poslovanje ter dejstvo, da je šlo za zadnjo skupščino delniške družbe, večino bilančnega dobička nameniti za delitev dividend delničarjem. Večina ostalih delničarjev argumentiranemu in tehtnemu nasprotnemu predlogu VZMD ni sledila. Skupščina je izglasovala sklep o preoblikovanju delniške družbe Varis Lendava d.d. v družbo z omejeno odgovornostjo, čemur je VZMD nasprotoval in ugovarjal. Vsak delničar, ki je na skupščini ugovarjal proti sklepu o preoblikovanju, lahko od družbe zahteva, da prevzame njegov poslovni delež za plačilo primerne denarne odpravnine.

Ob tem v VZMD opozarjajo, da družba v primeru izstopa ponuja le 10,00 € na delnico, med tem ko je VZMD leta 2009 za delničarje v Sekciji Varis pri VZMD, dosegel prodajo po 11 € na delnico.

Predstavnik VZMD je na skupščini tudi opozoril, da je pravočasno pred skupščino zahteval posredovanje skupščinskega gradiva in predvsem predloga družbene pogodbe preoblikovane družbe z omejeno odgovornostjo, a mu gradivo ni bilo posredovano. Napovedane so bile izpodbojne tožbe, tudi s strani VZMD.

Pred obema skupščinama je zjutraj v Ajdovščini potekala skupščina družbe Tekstina, ki ima 204 delničarjev in na kateri sta bila prisotna le 2 delničarja VZMD in Clarinos, d.o.o. (2,25% vseh delnic). Glavni delničar družbe SVILA IN, d.o.o. (73,14% vseh delnic), na skupščini ni bil prisoten, saj nima glasovalnih pravic.

VZMD, ki ga je na skupščini zastopal mag. Verbič, je z Nasprotnim predlogom predlagal, da se za delitev dividend nameni večino bilančnega dobička oz. 2,5 € na delnico. Ob tem je predstavnik edinega drugega delničarja na skupščini - direktor družbe Clarinos Matjaž Rutar - izrazil stališče, da je sicer za delitev dobička, vendar bo glasoval proti, saj se mu zdi sprejetje takšnega predloga neprimerno, ob odsotnosti največjega delničarja. Predsednik VZMD je v odzivu pojasnil, da - neglede na zamrznjene glasovalne pravice - v primeru delitve dividend, le te prejmejo vsi delničarji, tudi glavni, izrazil je tudi pripravljenost na kompromisni predlog s spremenjenimi parametri, vendar drugi delničar oz. njegov direktor Rutar na to ni pristal, niti ni pristal na predlog, da bi bilančni dobiček ostal nerazporejen in bi se o njem lahko odločalo na prihodnjih skupščinah. Skupščina je tako sprejela prvotni predlog, ki je celoten dobiček (2.262.137,00 €) razporedil v druge rezerve iz dobička.

Na skupščini je mag. Verbič izpostavil tudi vprašanje, zakaj ima družba več kot 20 % lastnih delnic, kar je v izrecnem nasprotju z določili Zakona o gospodarskih družbah. Predsednik uprave Tekstine, Simeon Špruk, je stanje pojasnil le z besedami, da zgolj izpolnjuje sklepe preteklih skupščin, nakar ga je Predsednik VZMD opomnil, da skupščinski sklepi niso nad zakonodajo, ki dovoljuje največ 10 % lastnih delnic. Upravo je povprašal ali se zaveda svoje odgovornosti ter bo navkljub temu še nadaljevala s pridobivanjem lastnih delnic, vendar dodatnih odzivov in odgovorov s strani Uprave za ni dobil, je pa iz delniške knjige razvidno, da družba še vedno pridobiva lastne delnice.

Ob tem velja opozoriti, da večinski lastnik, upoštevaje status lastnih delnic, že presega 90 % prag, pri katerem bi lahko izvedel iztisnitev malih delničarjev.

Zaradi nezakonitega stanja v družbi VZMD ni podprl podelitve razrešnice Upravi in Nadzornemu svetu, prav tako pa je napovedal izpodbijanje sklepa o ne-delitvi dobička družbe.