LOGO CERTA

Danes je v Cerknem, ob poostrenih varnostnih ukrepih, potekala 27. redna skupščina družbe Certa, d.d., na kateri je bilo prisotnega 61,72  % kapitala z glasovalno pravico. Na skupščini je bilo prisotnih oz.zastopanih 10 delničarjev, med njimi tudi Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič.


Glavna točka današnje skupščine je bila seznanitev z odstopno izjavo Predsednika Nadzornega sveta, Zorka Goloba, sicer direktorja družbe Certa Holding d.d., družbe pooblaščenke in hkrati največjega delničarja Certe (54,34% vseh delnic). V Nadzorni svet je bil, s strani samega Nadzornega sveta, kot novi član predlagan Borut Pirih, delničarka Marta Deisinger pa je podala Nasprotni predlog s katerim je predlagala imenovanje Petre Jermol. Marta Deisinger je sicer na skupščini zastopala še štiri druge delničarje ter civilno iniciativo Ozaveščena cerkljanska, ki združuje tudi male delničarje Certe Holding, in nasprotuje privatizaciji družbe ter prodaji delnic po mizerni ceni. Pri tem jih je posebej razjezila prvotna ponudba Ilirike za 0,78 € na delnico, kasneje zvišana na 1 €, do današnjih 1,5 €.

Glavni delničar nasprotnega predloga ni podprl, tako da je bil za novega člana Nadzornega sveta potrjen Borut Pirih. Pri tem sta Marta Deisinger in Predsednik VZMD napovedala izpodbijanje takšnega sklepa, slednji pa je to utemeljil z dodatnimi možnostmi reševanja nastalih sporov, v luči sodnega postopka o ničnosti lanskoletne skupščine Certe Holding, na kateri so se razmere zaostrile do te mere, da je morala vodstvo družbe in predsedujočega skupščini na varno pospremiti Policija. (Prispevek iz oddaje Tednik: http://www.vzmd.si/novice/mediji-o-vzmd/grad-gori-grof-bezi)

Sicer je mag. Verbič že med samo skupščino opozoril na nesoglasja med delničarji tako v primeru Certe, kot tudi Certe Holding. Pri tem je izrazil željo po konstruktivnih pogovorih ter opozoril na 13-letne izkušnje VZMD pri reševanju problemov malih delničarjev v družbah, ki bi lahko odigrale ključno vlogo za razrešitev perečih vprašanj. Po pogovorih z Petro Borovinšek, direktorico Certe, Borutom Pirihom in Marto Deisinger je poudaril, da je tvorna rešitev zapletov med delničarji ključna za uspešno delovanje družbe, ohranitev delovnih mest ter dobrobit delničarjev ter celotne lokalne skupnosti.  

www.vzmd.si – več o VZMD – Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv – preko 300 video prispevkov

www.investo.si – več o programu Invest to Slovenia – investo.si

www.investo.international – več o mreži 65 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev – investo.international