nasprotni predlog cgpV Novem mestu se je ravnokar zaključila poslednja skupščina družbe CGP, d.d., na kateri je družba PERSPEKTIVA FT, d.o.o., skupaj z odvisnimi družbami VIZIJA HOLDING, k.d.d., VIZIJA HOLDING ENA, k.d.d. in LISCA d.d. (skupaj 99,14%), iztisnila male delničarje po ceni 24 € na delnico. Poleg predstavnika glavnega delničarja, gospoda Darija Južne, se je skupščine udeležil le še Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, ki je na skupščini, k 2.7. točki dnevnega reda vložil nasprotni predlog, s katerim bi glavni delničar vsakemu iztisnjenemu delničarju izplačal odpravnino v višini 35 EUR na delnico (dodatnih 11 EUR). Mag. Verbič je ob tem izpostavil, da je prvotno predlagana odpravnina, glede na pretekle rezultate družbe in splošno izboljšano stanje v gradbeništvu, prenizka. V letu 2015 je skupina CGP namreč izkazala za 4,66 € čistega dobička na posamezno delnico in dobrih 70 € kapitala na delnico. Glavni delničar ni podprl predloga VZMD ter izglasoval odpravnino v višini 24 EUR na delnico.

Primer družbe CGP je že tretja iztisnitev, ki jo je v tem letu opravil imperij Perspektiva, poslovneža Darija Južne. V mesecu februarju so namreč že iztisnili male delničarje družbe HIDROTEHNIK, d.d., pretekli ponedeljek pa delničarje družbe LISCA d.d.. Ob tem je sila nenavadna vloga Društva Mali delničarji Slovenije (MDS), ki je v primeru družb CGP, d.d. in LISCA d.d., pozivala male delničarje k prodaji delnic v sklada lastnih delnic po iztisnitvi ceni, s čimer glavni delničar in revizorski poročili tudi utemeljujejo primernost denarne odpravnine. V vseh naštetih primerih bodo strokovni sodelavci VZMD ocenili primernost ponujene denarne odpravnine ter po potrebi sprožili ustrezne sodne postopke.

Sicer VZMD podobne sodne postopke, predvsem v imenu iztisnjenih oz. razlaščenih malih delničarjev, vodi in sodeluje z ustrezno strokovno podporo še v primerih: Adria Airways (AA International Aviation Holding), Dana (Plasta), Dinos (Euro Trend), HIT Alpinea (HIT), Jelovica (EBS GROUP, d.o.o.), Metalka Commerce (Slaven Vuković), Trimo (European Architectural System), Turboinštitut (Kolektor Group), Varstroj (OTC Daihen), itn. Uspešno so takšne postopke doslej zaključil v primerih družb Aktiva Invest (Aktiva Holdings, Nizozemska), Color (Helios), Gorenjski tisk (MSIN), Terme 3000 (Sava), Ilirija (Janez Rozman), SCT (Delfi), SGP Kograd-Igem (Igem), Swaty (Avtotehna), Večer (Dober Večer), izplačilih iz naslova pravice manjšinskih delničarjev do izstopa iz družbe: Triglav Naložbe (Zavarovalnica Triglav), Turistično podjetje Portorož (Terme Čatež), Yulon (Aquafil, Italija) in Kemofarmacija (Celesio, Nemčija), ter Delničarskih sporazumov v primerih Alpetour Bandag, ETRA 33Farme IhanIBI, LIP Radomlje, Monter DravogradPekarna GrosupljeSCT StrojegradnjaVaris LendavaVIPA Holding idr.

Ob tem v VZMD posebej izpostavljajo pomen pravočasnega odziva - v primerih iztisnitev naj se delničarji nemudoma obrnejo nanje - ter VABIJO že iztisnjene delničarje v družbah, kjer je VZMD sprožil postopke, da se vključijo v postopke, Sekcije oz. delničarske sporazume.


Sorodna sporočila:

TEKSTINA, LISCA – poslednji skupščini z iztisnitvijo malih delničarjev – VZMD v primeru Tekstine napovedal izpodbijanje in postopek sodne preveritve višine odpravnine - Ponedeljek, 27.03.2017


 

www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 65 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev - International Investors' Network