V prihodnjih dneh bo 151 nekdanjih delničarjev družbe Dinos, d.d. - ki jih je družba Euro Trend, d.o.o., junija 2008 iztisnila iz družbe za skupno 808.200,00 EUR (180,00 EUR za vsako delnico) - prejeli dodatno denarno odpravnino v skupnem znesku 885.113,70 EUR (skupaj z obrestmi kar 197,13 EUR dodatno za vsako delnico). Kar 110 % dodatne odpravnine je rezultat postopka sodnega preizkusa primernosti denarne odpravne, ki je bil v sodelovanju z odvetniško ekipo sprožen neposredno po iztisnitvi. Po dobrih treh letih pravdanja pred poravnalnim odborom in sodiščem, se je postopek (za zdaj) zaključil s sklepom Višjega sodišča v Ljubljani. Slednje je ugotovilo, da znaša primerna denarna odpravnina za delnico Dinos, d.d., 353,58 EUR.

Strokovni sodelavci Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) pa so prepričani, da znaša primerna oz. poštena denarna odpravnina še precej več od zdaj sodno ugotovljenih 353,58 EUR. Za takšno stališče imajo trdne argumente, ki pa jih sodišča doslej niso v zadostni meri upoštevala. Pri tem gre predvsem za posredno prodajo paketa delnic Dinos, d.d., ki jih je g. Učakar po ceni cca. 587,51 EUR za delnico septembra 2010 prodal družbi Scholz, AG.

V želji, da se dejstva v tej zvezi dokončno razčistijo, je bila zoper odločbo Višjega sodišča v zakonskem roku vložena revizija na Vrhovno sodišče Republike Slovenije. V kolikor še Vrhovno sodišče ne bi upoštevalo omenjenih argumentov, bodo bržčas sproženi ustrezni postopki tudi pred Evropskim sodiščem za človekove pravice v Strasbourgu. Neodvisno od uspešnosti sprožene revizije in morebitnih postopkov pred Evropskim sodiščem, je sklep Višjega sodišča pravnomočen in mora biti glede navedenega zneska izpolnjen.

V zvezi s prejetjem dodatne denarne odpravnine v VZMD opozarjajo iztisnjene delničarje še na vprašanje zamudnih obresti. V primeru, da bi Euro Trend z izplačilom prišel v zamudo, so ti upravičeni do zakonskih zamudnih obresti, ki se obračunavajo od celotnega zneska, ki ga mora Euro Trend nakazati. Zakonske zamudne obresti tečejo od dneva zamude do plačila. Trenutno veljavna letna obrestna mera zakonskih zamudnih obresti znaša 9,25 %. V kolikor bi dejansko nastopili pogoji za tek zamudnih obresti, VZMD poziva delničarje, da to sporočijo, da lahko pripravijo izračun in sprožijo morebitne nadaljnje postopke.

Za čim hitrejše izplačilo dodatne VZMD poziva iztisnjene delničarje še, da družbi Euro Trend, d.o.o. (na podlagi že prejetega poziva), kar najhitreje sporočijo podatke za nakazilo ter svetujejo, da to storijo s priporočeno pisemsko pošiljko s povratnico. Tako bodo namreč razpolagali z datumom, ko je naslovnik pošiljko prejel - s tem dnem namreč prične teči rok za izpolnitev obveznosti (nakazila) s strani Euro Trenda, zato bo le tako mogoče naknadno ugotavljati, če in kdaj je nastopila morebitna zamuda z izplačilom, pri čemer bi iztisnjenim delničarjem pripadale dodatne zamudne obresti. V kolikor Euro Trend v razumnem roku (8 dni) po prejemu podatkov dosojenega zneska ne bi nakazal, naj iztisnjeni delničarji o tem nemudoma obvestijo VZMD, da lahko sproži postopek izterjave.

V VZMD so prepričani, da so s konkretnimi dejanji pridobili in upravičili zaupanje iztisnjenih delničarjev ter v intenzivnih prizadevanjih, vse od junija 2008, učinkovito zaščitili njihove interese in v tem času dosegli oplemenitenje in povečanje njihovega premoženja iz naslova »odvzetih« - in za marsikoga že odpisanih - delnic družbe Dinos.

Spomnimo: 110 bivših malih delničarjev družbe Dinos - večina na podlagi poziva in ob strokovni pomoči VZMD - je preko odvetniške družbe vložilo zahtevo za sodno preveritev ustreznosti denarnega nadomestila, ki ga je iztisnjenim delničarjem Dinosa ponudil in izplačal glavni delničar Euro trend, d.o.o. (180,00 EUR za delnico). Tako se je tudi v primeru Dinosa potrdilo, da je bila ob iztisnitvi izplačana denarna odpravnina očitno občutno prenizka - podobno kot npr. v primeru družbe ILIRIJA, d.d., ko je bilo po treh letih od iztisnitve v sodnem postopku prav tako doseženo izplačilo kar 100 % dodatne denarne odpravnine

Potrdila pa so se tudi predvidevanja, ki jih je VZMD sporočil po zadnjem naroku v postopku sodne določitve primerne denarne odpravnine za iztisnjene delničarje družbe Dinos, pred Okrožnim sodiščem v Ljubljani, dne 31. 1. 2011. Za vsakršne dodatne informacije in pojasnila so sodelavci VZMD dosegljivi na kontaktnih številkah in naslovih, vsak delavnik, med 9.00 in 17.00 uro.

V VZMD posebej izpostavljajo pomen pravočasnega odziva - v primerih iztisnitev naj se delničarji nemudoma obrnejo nanje - ter pozivajo že iztisnjene delničarje v družbah, kjer je VZMD pravočasno sprožil postopke, da se vključijo v postopke oz. delničarske sporazume. Sicer takšne sodne postopke VZMD v imenu iztisnjenih malih delničarjev vodi oz. sodeluje z ustrezno strokovno podporo v primerih SCT, d.d. (Delfi, d.d.), DrogaKolinska, d.d. (Istrabenz, d.d.), Dinos, d.d. (Euro Trend, d.o.o.), Autoemona, d.d. (KMH, d.o.o.), Turistično podjetje Portorož, d.d. (Terme Čatež, d.d.), Color, d.d. (Helios, d.d.), Swaty, d.d. (Avtotehna, d.d.), Dana, d.d. (Plasta, d.o.o.) itn.  

Uspešno je VZMD tovrstne postopke doslej zaključil v primerih družb Aktiva Invest, d.d. (Aktiva Holdings, B.V., Nizozemska), Terme 3000, d.d. (Sava, d.d.), Ilirija, d.d. (Janez Rozman), SGP Kograd-Igem Dravograd, d.d. (Igem, d.o.o.), ter izplačilih iz naslova pravice manjšinskih delničarjev do izstopa iz družbe: Triglav Naložbe, d.d. (Zavarovalnica Triglav, d.d.) in Yulon, d.d. (Aquafil, S.P.A., Italija), medtem ko je postopek Kemofarmacija (Celesio, A.G., Nemčija) še v teku.   


VIDEO POROČILA VZMD.TV o sodnih postopkih v primerih iztisnitev (za ogled kliknite na fotografijo ali modro povezavo):

TERME ČATEŽ iz družbe TPP, HELIOS iz družbe COLOR, Janez Rozman iz družbe ILIRIJA, SAVA iz družbe TERME 3000, DELFI iz družbe SCT, IGEM iz družbe SGP Kograd-Igem

Poslednja skupščine SCT, d.d., 23. 5. 2011:

 

Ministrstvo za finance RS, 2. 2. 2011: sestanek o možnosti poravnave v zadevi iztisnitve manjšinskih delničarjev iz TPP, d.d.:

 

 

Iztisnitev 2.378 delničarjev družbe Color s strani družbe Helios - sestanek Poravnalnega odbora v postopku sodne preveritve primernosti denarne odpravnine, Ekonomska fakulteta UL, 11. 1. 2011:

 

 

Iztisnitev iz družbe ILIRIJA - 100 % dodatek k denarni odpravnini po glavni obravnavi na Okrožnem sodišču v Kranju, 29. 9. 2010:

 

  

Po sodni poravnavi SAVA iztisnjenim delničarjem Term 3000 izplačala dodatno odpravnino, 15. 12. 2009:

 

 

Iztisnitev iz družbe TERME 3000 - neposredno po obravnavi, dne 7. 10. 2009, pred kranjskim sodiščem:   

 

Poročilo VZMD TV o problematiki družbe TERME 3000, z dne 20. 4. 2008:

 

Iztisnitev iz KOGRAD-IGEM - poročilo z 2. naroka na Okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu, 19. 3. 2010: 

  

Iztisnitev iz SCT - tretji narok na Gospodarskem oddelku Okrožnega sodišča v Ljubljani, 22. 4. 2010:

 

Predstavnik Sekcije SCT in Delfi pri VZMD mag. Aleksander S. Kucler o problematiki iztisnitve iz SCT, 27. 5. 2008:

 

Izjava mag. Aleksandra S. Kuclerja po drugem naroku na Oddelku za gospodarsko sodstvo Okrožnega sodišča v Ljubljani, 28. 5. 2008:

 

Izjava mag. Kristjana Verbiča za RTV Slovenija po drugem naroku na Oddelku za gospodarsko sodstvo Okrožnega sodišča v Ljubljani, 28. 5. 2008:

  

Izjava mag. Kristjana Verbiča po drugem naroku na Oddelku za gospodarsko sodstvo Okrožnega sodišča v Ljubljani, 28. 5. 2008:

 

Skupščini DELFI, d.d., 9. 9. 2008:

 

Skupščini DELFI, d.d., 10. 4. 2009:

  

Prva skupščina družbe SCT, d.d., po pripojitvi družbe Delfi, d.d., 2. 10. 2009: