Iztisnitev iz družbe ILIRIJA - 100 % dodatek k denarni odpravnini po glavni obravnavi na Okrožnem sodišču v Kranju, 29. 9. 2010:

 

VZMD je včeraj prejel sklep, s katerim je Okrožno sodišče v Ljubljani po okrožnem sodniku Jožetu Ruparčiču sklenilo, da primerna denarna odpravnina za delnice izključenih manjšinskih delničarjev družbe Dinos, d.d., znaša 353,58 EUR na delnico, torej kar 173,58 EUR dodatne denarne odpravnine za vsako delnico (skupaj 993.745,50 EUR), k sicer že izplačani ob iztisnitvi pred dvemi in pol leti. Tako so se potrdila predvidevanja, ki jih je VZMD sporočil po zadnjem naroku v postopku sodne določitve primerne denarne odpravnine za iztisnjene delničarje družbe Dinos, pred Okrožnim sodiščem v Ljubljani, dne 31. 1. 2011. V prihodnjih dneh bodo strokovni sodelavci VZMD, ob sodelovanju predstavnikov Sekcije Dinos pri VZMD in odvetniške družbe Odvetniške družbe Veršič - Perčič, o.p., d.o.o., preučili omenjeni sklep sodišča ter sprejeli odločitev o morebitni pritožbi z utemeljitvami višje dodatne denarne odpravnine, kot jo je s tokratnim sklepom določilo sodišče.

Spomnimo: v zakonskem roku je 77 od 152 bivših malih delničarjev družbe Dinos - na podlagi poziva in ob strokovni pomoči VZMD - preko odvetniške družbe vložilo zahtevo za sodno preveritev ustreznosti denarnega nadomestila, ki ga je iztisnjenim delničarjem Dinosa ponudil in izplačal glavni delničar Euro trend, d.o.o. (180,00 EUR za delnico). Tako se tudi v primeru Dinosa potrjuje, da je bila ob iztisnitvi izplačana denarna odpravnina očitno občutno prenizka - podobno kot npr. v primeru družbe ILIRIJA, d.d., ko je bilo po treh letih od iztisnitve v sodnem postopku doseženo izplačilo kar 100 % dodatne denarne odpravnine

Pri tem v VZMD posebej izpostavljajo pomen pravočasnega odziva - v takšnih primerih naj se delničarji nemudoma obrnejo nanje - ter pozivajo že iztisnjene delničarje v družbah, kjer je VZMD pravočasno sprožil postopke, da se vključijo v postopke oz. delničarske sporazume. Sicer takšne sodne postopke VZMD v imenu iztisnjenih malih delničarjev vodi oz. sodeluje z ustrezno strokovno podporo še v primerih SCT, d.d. (Delfi, d.d.), DrogaKolinska, d.d. (Istrabenz, d.d.), Dinos, d.d. (Euro Trend, d.o.o.), Autoemona, d.d. (KMH, d.o.o.), SGP Kograd-Igem Dravograd, d.d. (Igem, d.o.o.), Turistično podjetje Portorož, d.d. (Terme Čatež, d.d.), Color, d.d. (Helios, d.d.), Swaty, d.d. (Avtotehna, d.d.), Dana, d.d. (Plasta, d.o.o.) itn.

16. junija 2008 je bila 11. seja skupščine Dinos, d.d., ki je odločila o iztisnitvi manjšinskih delničarjev na predlog glavnega delničarja Euro trend, d.o.o., ki je bil na dan skupščine lastnik 54.628 delnic oz. 92,56 % deleža družbe Dinos. Na skupščini je bil tako izglasovan sklep, da znaša pravična denarna odpravnina 180,00 EUR za delnico družbe. Sklep je bil vpisan v sodni register in KDD - Centralna klirinško depotna družba, d.d., je 4. julija na glavnega delničarja prenesla vse preostale delnice.

Številni delničarji so šele s pisnim obvestilom, ki so ga prejeli konec avgusta 2008, ko so potekli vsi roki za pritožbo, izvedeli, da so bili iz družbe iztisnjeni in kar nekaj dotedanjih delničarjev družbe Dinos se je na VZMD obrnilo z opozorilom, da je iztisnitvena cena oz. »denarna odpravnina« le blizu tretjine knjigovodske vrednosti in da se jim nikakor ne zdi poštena. Zato so v VZMD pristopili k intenzivnemu iskanju možnosti za morebitni sodni postopek in v sodelovanju z odvetniško ekipo pred Okrožnim sodiščem v Ljubljani pravočasno (glavni delničar je to sicer izpodbijal) sprožili postopek sodnega preizkusa denarne odpravnine.

V VZMD pozivajo preostale iztisnjene manjšinske delničarje, da se aktivno vključijo v nadaljnje postopke v okviru Sekcije Dinos pri VZMD ter zastopani preko odvetniške družbe - doslej je pristopilo kar 92 od skupaj 152 iztisnjenih delničarjev.    

Ekskluzivna poročila VZMD.TV o sodnih postopkih v primerih iztisnitev:

TERME ČATEŽ iz družbe TPP, HELIOS iz družbe COLOR, SAVA iz družbe TERME 3000, DELFI iz družbe SCT, IGEM iz družbe SGP Kograd-Igem  

Ljubljana, Ministrstvo za finance, 2. 2. 2011: sestanek o možnosti poravnave v zadevi iztisnitve manjšinskih delničarjev iz TPP, d.d.:

 

  

Iztisnitev 2.378 delničarjev družbe Color s strani družbe Helios - sestanek Poravnalnega odbora v postopku sodne preveritve primernosti denarne odpravnine, Ekonomska fakulteta UL, 11. 1. 2011:

 

 

 Po sodni poravnavi SAVA iztisnjenim delničarjem Term 3000 izplačala dodatno odpravnino, 15. 12. 2009:

 

 

Iztisnitev iz družbe TERME 3000 - neposredno po obravnavi, dne 7. 10. 2009, pred kranjskim sodiščem:   

 

 

Poročilo VZMD TV o problematiki družbe TERME 3000, z dne 20. 4. 2008:

 

Iztisnitev iz KOGRAD-IGEM - poročilo z 2. naroka na Okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu, 19. 3. 2010: 

  

Iztisnitev iz SCT - tretji narok na Gospodarskem oddelku Okrožnega sodišča v Ljubljani, 22. 4. 2010:

 

Predstavnik Sekcije SCT in Delfi pri VZMD mag. Aleksander S. Kucler o problematiki iztisnitve iz SCT, 27. 5. 2008:

 

Izjava mag. Aleksandra S. Kuclerja po drugem naroku na Oddelku za gospodarsko sodstvo Okrožnega sodišča v Ljubljani, 28. 5. 2008:

 

Izjava mag. Kristjana Verbiča za RTV Slovenija po drugem naroku na Oddelku za gospodarsko sodstvo Okrožnega sodišča v Ljubljani, 28. 5. 2008:

 

Izjava mag. Kristjana Verbiča po drugem naroku na Oddelku za gospodarsko sodstvo Okrožnega sodišča v Ljubljani, 28. 5. 2008:

 

Skupščini DELFI, d.d., 9. 9. 2008:

 

Skupščini DELFI, d.d., 10. 4. 2009:

 

Prva skupščina družbe SCT, d.d., po pripojitvi družbe Delfi, d.d., 2. 10. 2009: