Prizadevanja za "odprto" dokapitalizacijo tokrat upoštevana; VZMD ima zagotovila, da naj bi vsi obstoječi delničarji neposredno prejeli informacije o dokapitalizaciji in možnosti za sodelovanje. Preberite nekaj poudarkov iz prospekta.


V zadnjem obdobju so potekali intenzivnejši pogovori in srečanja med predstavniki Aktive Invest ter predsednikom VZMD mag. Kristjanom Verbičem in sekretarjem Združenja Rajkom Stankoviæem z osrednjo temo dokapitalizacije. Pri tem je bila med drugim predstavljena predvidena nova strategija investiranja do 2010 (nakup večjih deležev v družbah, zaradi racionalizacije stroškov povezanih z nadzorom investicij) in zato posledično tudi novi ciklus investicij, ki vodi v dokapitalizacijo v višini 52.250.000,00 EUR, tako da naj bi se osnovni kapital iz dosedanjih 188.752.194,96 EUR povečal za 12.500.000 navadnih imenskih kosovnih delnic. Novi osnovni kapital bi tako znašal 241.002.194,96 EUR.

Predstavnika VZMD sta med drugi želela izvedeti ali je cilj te dokapitalizacije morda tudi iztisnitev malih delničarjev, glede na trenutno lastniško strukturo. Predstavniki Aktive Invest so zagotovili, da gre le za nov investicijski ciklus ter da ne želijo iztisniti malih delničarjev, ampak prav nasprotno, da si želijo njihovega sodelovanja. Temu naj bi pritrjeval tudi »odprti« način dokapitalizacije, za kakršnega se je ob vseh predhodnih pogovorih zavzemala VZMD.

Predstavnika VZMD sta dobila tudi zagotovilo, da bodo vsi obstoječi delničarji neposredno prejeli informacijo o dokapitalizaciji in možnosti za sodelovanje.

Nekaj ključnih poudarkov iz prospekta, ki smo ga prejeli v preteklih dneh.

Iz prospekta  je razvidno, da se bodo delnice vpisovale v dveh krogih in sicer bo:

1. krog trajal od 19. februarja 2007 do vključno 5. marca 2007.

če v prvem krogu ne bodo vpisane vse delnice, bo uprava izdajatelja vse tiste delnice, ki še ne bodo vpisane in vplačane, ponudila v vpis in vplačilo vsem tistim delničarjem, ki bodo do zadnjega dneva trajanja prvega kroga javne ponudbe dostavili priloženo pravilno izpolnjeno vpisnico v treh izvodih ter vplačali celotno emisijsko (prodajno) vrednost vpisanih delnic na transakcijski račun izdajatelja.

2. krog pa bo trajal 5 dni od poziva uprave Aktiva Invest delničarjem, ki so sodelovali v 1. krogu.

Sodelujejo lahko obstoječi delničarji v višini trenutnega imetništva delnic (to pomeni, da lahko vsak na eno obstoječo delnico vpiše in vplača 0, 2763495 nove delnice in zaokroži se lahko navzgor na prvo celo število.

Emisijska (prodajna) vrednost ene delnice je 4,18 EUR ali 1001,70 SIT

Postopek vodi družba sama, vpisovanje delnic bo možno tudi v Factor banki, Ljubljana. Celotna dokumentacija je na voljo na Factor banki in na sedežu Aktiva Invest ter na spletni strani www.aktiva-invest.si

Za vse dodatne informacije so Vam na voljo na brezplačnem telefonu 080 81 56 vsak delavnik med 8:00 in 18:00 uro. Prospekt za javno ponudbo delnic ter statut družbe sta na vpogled na spletni strani družbe www.aktiva-invest.si in od 19.02.2007 dalje.

Naj vas še enkrat spomnimo na prizadevanja VZMD in lanski razplet v primeru Aktive Invest, ko je bila predvidena nominalna vrednost delnice iz 1.000.000,00 SIT vrnjena nazaj na 1.000,00 SIT in malim delničarjem s tem omogočeno nadaljnje lastništvo v tej družbi. Cena delnice je v tem času zrasla preko 40 %.

In kaj se zgodi z delničarji, ki ne morejo oziroma ne želijo vplačati novih delnic?

Še vedno so lastniki delnic Aktive Invest, d.d., le njihov lastniški delež se zmanjša za 21,65 %.

Zato vse delničarje, ki boste in tudi tiste, ki se za vpis novih delnic ne boste odločili PONOVNO POZIVAMO, da pristopite k VZMD - Vseslovenskemu združenju malih delničarjev in Sekciji malih delničarjev družbe Aktiva Invest. (opcija: ter podpišete delničarski sporazum z veljavnostjo do 31.12.2007)

To je toliko bolj pomembno zaradi dejstva, da se bo po zaključeni dokapitalizaciji družbe Aktiva Invest, d.d., v družbi verjetno še okrepil položaj večinskega lastnika in z njim povezanih oseb.

Malim delničarjem pa lahko le združena kapitalska moč zagotovi, da boste dosegli pravično ceno za svoj kapital v morebitnem nadaljnjih procesih v družbi sami (morebitna iztisnitev malih delničarjev).

Za dodatne informacije smo pri VZMD dosegljivi vsak delavnik na zgoraj navedenih številkah in naslovih.