Pogumna razkritja dr. Tadeja Kotnika, člana Strokovnega sveta VZMD in prvo-podpisnika Ustavne pobude (VIDEO) pod okriljem VZMD, za časnik Finance, so ob upravičenem razburjenju javnosti naposled prinesla tudi žarek upanja za dejansko ureditev razmer v Banki Slovenije, slovenskem bančništvu, finančnem ter ne-nazadnje kapitalskem trgu.

izredna-seja-komisije-drzavnega-zbora-rs-delovanje-banke-slovenije-v-povezavi-z-dokapitalizacijo-bank-ter-izbrisom-delnic-in-podrejenih-obveznicTako je bila včeraj, ob številnih odzivih v javnosti in medijih, za petek 13. 2. 2015, ob 18.00, sklicana Izredna seja Komisije Državnega zbora RS, z edino točko dnevnega reda: »Delovanje Banke Slovenije v povezavi z dokapitalizacijo bank ter izbrisom delnic in podrejenih obveznic«. Sklic Izredne seje v VZMD pozdravljajo, tako kot sklepe Državnega zbora RS z 29. 1. 2015, o aktivnostih Banke Slovenije pri sanaciji bančnega sistema in upravljanju državnega premoženja v DUTB.

Zadevne sklepe Državnega zbora so v VZMD pozdravili tudi z vidika njihove pobude - že 17. novembra 2014 naslovljene na poslance Državnega zbora RS - za ustanovitev preiskovalne komisije, ki naj končno pridobi sporno metodologijo in izračune ter zapisnike Medresorske komisije in Usmerjevalnega odbora. Takrat so strokovni sodelavci VZMD posredovali tudi Analizo dogajanja v zadnjih petih mesecih ter Poudarke in ugotovitve strokovnih sodelavcev VZMD, ki so bili sicer Državnemu zboru RS poslani že maja 2014, vendar jih slednji dotlej žal ni obravnaval. Pobuda, skupaj z utemeljitvami, je bila med drugim poslana tudi Predsedniku Vlade RS, Predsedniku Državnega sveta RS, slovenskim poslancem v Evropskem parlamentu, Ministru za finance in Guvernerju Banke Slovenije.

FINANCE - Kotnik - Banka Slovenije LAŽI IN POTVARJANJA»Glede na zadnje dogodke v VZMD vztrajamo pri pobudi za ustanovitev posebne preiskovalne komisije, toliko bolj, ker je težko verjeti, da bi Banka Slovenije po vsem, v kar se je očitno vpletla ob »sanaciji bančnega sistema«, lahko Državnemu zboru poročala ustrezno objektivno,« je hkratidodal Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič.

Dopis Predsedniku_Drzavnega_zbora

Ob tem v VZMD opozarjajo tudi na zamujeno priložnost na nujni seji Odbora za finance 2. 10. 2014, ko so sicer novi obrazi - vendar s starimi, dobesedno skopiranimi utemeljitvami - glasovali proti zadržanju izvajanja sporne novele Zakona o bančništvu (ZBan-1L). Že takrat je mag. Verbič v razpravi izrecno opozoril na nadaljevanje grobega zavajanja poslancev s strani istih, že inkriminiranih visokih predstavnikov Ministrstva za finance in Banke Slovenije (VIDEO). Pri tem je izpostavil: »Vlada RS svojo utemeljitev ne-zadržanja izvrševanja spornega ZBan-1L dobesedno skopirala iz tiste, ki jo je spisala njena predhodnica decembra 2013, čeprav je bil odtlej bančni sistem temeljito saniran,« ter izrazil ogorčenje nad prav tako prekopirano tezo, da je mogoče posledice tega zakona "odpraviti z ustavno pritožbo" in "da ne bo prišlo do težko popravljivih posledic", pri tem pa dodal »popolnoma nepotrebna razlastitev, poleg gospodarske škode in številnih stisk, že privedla tudi do samomorov, zato se je potrebno ob vseh lažeh in sprenevedanjih predstavnikov Ministrstva za finance in Banke Slovenije soočiti tudi z dejstvom, da vendar gre za dolgoročne in nepopravljive posledice«.

Na istem državnozborskem odboru je Predsednik VZMD zaskrbljeno pripomnil, da »so avtorji utemeljitve ne-zadržanja izvrševanja sporne novele Zakona o bančništvu - poleg le zamenjanega imena Ministra - točno tisti uradniki, za katere so mediji nedavno razkrili, da so se že v začetku septembra 2013 - kar po elektronski pošti - dogovarjali, da bo kapital NLB, d.d., konec septembra 2013 negativen(!!), zakonodajo pa bodo spremenili tako, da bo ta fiktivni izračun terjal izbris vseh imetnikov podrejenih obveznic brez nadomestila«. Objavljena korespondenca jasno kaže, da so se spodaj našteti uradniki Ministrstva za finance natančno zavedali neskladnosti izbrisa z Ustavo RS in mednarodnim bančnim pravom, pa so to stiščali skozi zakonodajni postopek v Državnem zboru RS, z lažnimi izvajanji o neizbežnosti, zakonitosti, obljubami o transparentnosti ipd., pri čemer je VZMD že opozoril, da »gre dejansko za nacionalno izdajstvo, katerega posledice bodo nosile še številne prihodnje generacije«.

Zato je prav, da omenjene uradnike na Ministrstvu za finance RS ponovno izrecno navedemo, saj bo morda kdaj vendarle uveljavljeno načelo osebne odgovornosti tudi v Republiki Sloveniji: Generalna direktorica Direktorata za javno premoženje in finančni sistem, Monika Pintar Mesarič, Vodja Sektorja za finančni sistem, Urška Cvelbar, podsekretar na Ministrstvu za finance RS, Aleš Butala, so namreč tisti, ki se - poleg bivšega Državnega sekretarja na Ministrstvu za finance RS, mag. Mitja Mavka (že nagrajen s službo v Londonu) - pojavljajo v elektronskih dopisih, medtem ko je Državna sekretarka na Ministrstvu za finance RS mag. Mateja Vraničar, skupaj z mag. Mavkom poslancem že lani - pred sprejetjem novele ZBan-1L - lažno zagotavljala, da bodo vse izračune takoj predočili javnosti, dejansko pa še zdaj krčevito skrivajo celo tisti »izračun«, iz katerega naj bi sledil negativni kapital bank na 30. 9. 2013 in je bil podlaga za škandalozne razlastitve.


 

Sorodna sporočila VZMD: 

ROP STOLETJA - alarmantni dokazi o protipravnem ravnanju Banke Slovenije in uprav petih podržavljenih bank se kopičijo, a nihče od pristojnih ne prične preiskave in pregona - VZMD ponovno poziva k dolžnemu ukrepanju, niza nove dokaze, vlaga kazenske ovadbe ter opozarja na unovčevanje zaslug za katastrofo in »nacionalno izdajstvo« nekaterih najvišjih funkcionarjev Republike Slovenije

www.vzmd.si/novice/200465 - VZMD, 22. 8. 2014

Ustanovitev Preiskovalne komisije Državnega zbora RS - pobuda VZMD in Civilne iniciative »Izbrisani mali delničarji NKBM« z analizo stresnih testov in dodatnimi dokazi o skrajno neenakopravni in škodljivi obravnavi Slovenije v EU

www.vzmd.si/novice/204259 - VZMD, 17. 11. 2014

Izhodišča in scenariji Banke Slovenije in DUTB prirejeni za razvrednotenje ter razprodajo slovenskih bank in podjetij?!

www.vzmd.si/novice/207424 - VZMD, 9. 2. 2015


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 55 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev - investo.international