image023Bruselj, 7. 4. 2011. Neposredno po objavi osnutka Zelene knjige korporativnega upravljanja v EU (5. 4. 2011), s katerim je Evropska komisija odprla javno posvetovanje in razpravo o možnostih in načinih za izboljšanje upravljanja družb v EU (potekala bo do 22. 7. 2011), je Evropsko združenje delničarjev Euroshareholders izpeljalo odmevno novinarsko konferenco z naslovom: »Individual shareholders take action: Euroshareholders presents its EUROVOTE proxy voting service and its European-wide Voting Guidelines«.

Konferenco sta vodila predsednica Euroshareholders, gospa Jella Benner - Heinacher, in generalni sekretarimage025Euroshareholders, gospod Guillaume Prache, udeležili pa so se je številni ugledni predstavniki Komisije in institucij EU, novinarji, strokovnjaki ter posamezni predstavniki 31 nacionalnih združenj Euroshareholders, med njimi tudi predsednik VZMD. Slednji je, poleg aktivne udeležbe na novinarski konferenci, spremljajočih predstavitvah in sestankih, obiskal tudi sedežSlovenskega gospodarskega in raziskovalnega združenja v Bruslju ter z direktorjem, dr. Borisom Cizljem, in njegovimi sodelavci izmenjal poglede, izkušnje in načrte, povezane z dejavnostmi obeh združenj ter njunih programov KEN - Knowledge Economy Network in investo.si (Invest toSlovenia), v okviru katerega so se tudi ob tokratni priložnosti predstavile nekatere ugledne slovenske družbe.

image026Na novinarski konferenci je bila posebna pozornost namenjena zagonu projekta EuroVote 2011, na podlagi nedavne potrditve (Generalne skupščine v Istanbulu, 25. 3. 2011) sklepov posebnega Delovnega telesa, ki ga je na pobudo VZMD za razvoj projekta (na Generalni skupščini v Madridu, 4. 6. 2010) ustanovil Euroshareholders. Ob tem so bile predstavljene tudi Temeljne usmeritve in kodeks glasovanj na skupščinah delničarjev ter preliminarna lista 76 najvidnejših delniških družb v EU - med njimi tri iz Slovenije - vključenih v sistem EuroVote v letu 2011. Med drugim je bilo izpostavljeno, da se družbam, vključenim v indeks EURO STOXX 50, do konca aprila lahko pridruži še kakšna ugledna slovenska družba oz. izdajatelj delnic, ki ima v lastništvu pomemben delež ali število investitorjev s področja drugih držav EU.

image030

VZMD sicer že vse od ustanovitve v letu 2005, posebej intenzivno pa od leta 2006, razvija postopke in nenehno nadgrajuje standarde organiziranih zbiranj pooblastil za skupščine delničarjev, pri čemer so vselej dosegali najvišje ravni strokovnosti, kakovosti, odzivnosti in učinkovitosti. Pri tem so prepričani, da je poleg navedenega še veliko razlogov, zaradi katerih jim vse več delniških družb zaupa izvedbo zbiranja pooblastil inimage028informiranje delničarjev, saj perspektivne gospodarske družbe in njihovi upravljavci cenijo kakovost ter presežke - tako pri sebi, svojih ožjih sodelavcih, kot pri zunanjih in mednarodnih poslovnih partnerjih. Seveda podobno velja tudi v primeru desetin tisočev delničarjev, ki so v preteklih letih namenili pooblastila predstavnikom in pooblaščencem VZMD, ob izpeljanih množičnih zbiranjih pooblastil za skupščine delniških družb (npr. Delfi, Infond Holding, Luka Koper, Mercator, Petrol, Pivovarna Laško, Pomorska družba, Sava, SCT, Velana, Vipa Holding itn.)

Dosedanje postopke zbiranj pooblastil in informiranja delničarjev tako VZMD uspešno nadgrajuje z možnostmi sistema EuroVote, s katerim - poleg podpore tujim investitorjem v slovenske vrednostne papirje - zagotavlja tudi vse potrebne pogoje za podporo slovenskim individualnim in institucionalnim investitorjem, ki vlagajo v državah EU, pa tudi širše - povsod tam, kjer ima VZMD vzpostavljene ustrezne stike oz. dogovore s sestrskimi združenji. V VZMD so image037zadovoljni, da jim jeza Slovenijo uspelo zagotoviti poseben status tudi v letu 2011, potem ko so že ob lanskoletni pilotski izvedbi projekta EuroVote v skupino izbranih petih družb (ArcelorMittal, Banco Santander, SAP, Shell in Total) uspeli vključiti še Mercator, d.d., z njegovo 16. skupščino. To vsekakor prinaša pomembne možnosti za prepoznavnost in povečanje ugleda delniških družb z domiciljem v Republiki Sloveniji tudi v evropskem in mednarodnem prostoru ter povečanje tujih investicij na slovenskem kapitalskem trgu. V tej smeri si VZMD intenzivno prizadeva preko programa Invest to Slovenia - investo.si ter aktivne vloge v mednarodnih asociacijah Euroshareholders, Evropski federaciji investitorjev (EFI - EuroInvestors) in Svetovni federaciji investitorjev (WFIC -World Federation of Investors Corporations), seveda pa tudi z bilateralnimi stiki z njihovimi posameznimi predstavniki, članicami in nacionalnimi združenji.

VZMD je tudi ob tokratni priložnosti v Bruslju zagotovil vidnejšim slovenskim družbam, članicam programa investo.si (Invest to Slovenija), image035pristnost z njihovimi predstavitvenimi materiali. V VZMD izražajo zadovoljstvo nad vse večjim zanimanjem slovenskih družb za vključitev v omenjeni program ter načrtujejo še intenzivnejše in ambicioznejše aktivnosti na mednarodnem področju ter v okviru programa investo.si. Tako je VZMD samo od konca lanskega leta izpeljal izjemno odmevno predstavitev na največjem evropskem sejmu borznih investicij, pariški Actionariji pri čemer je VZMD.TV pripravil tudi promocijsko-dokumentarni film v slovenskem in angleškem jeziku: »SLOVENIJA V PARIZU IZJEMNO USPEŠNO« oz. »SLOVENIA PRAISED IN PARIS« (za prikaz posameznega videa kliknite na pripadajočo sliko), ki sta naletela na izjemno dober odziv, zaradi česar ekipa VZMD.TV pripravlja podoben film tudi o tokratnem dogajanju v Bruslju.

 

 

Neposredno po predstavitvi v Parizu se je VZMD aktivno udeležil še 7. mednarodne investitorske konference v Wiesbadenu, medtem ko v letošnjem letu - poleg predstavitve v Istanbulu in omenjene v Bruslju ter dveh v Ljubljani (ob obisku Izvršnega direktorja Evropske federacije investitorjev (EFI - EuroInvestors) in Generalnega sekretarja Euroshareholders) - v VZMD načrtujejo udeležbo vsaj v: 

§  BRUSLJU - WFIC Executive Committee Meeting, junij 2011,

§  BEIRUTU - Euroshareholders International Investors' Conference; Board, Nomination Committee and Legal Committee meetings, junij 2011, 

§  VARŠAVIWFICThe World Federation of Investors Corporations Annual Meeting, oktober 2011, 

§  DEN HAAGU - Euroshareholders General Meeting, oktober 2011.


Tudi sicer je VZMD v okviru dejavnosti in prizadevanj programa investo.si - podobno kot prejšnje, 1. konference ob predstavitvi poročila OECD »Ekonomski pregled Slovenije 2009«, 1. 7. 2009 - aktivno udeležil tudi letošnje Konference ob iziduEkonomskega pregleda OECD za Slovenijo 2011 na Brdu pri Kranju, 18. 2. 2011, ter okrogle mize Britanske gospodarske zbornice s predsednikom Spodnjega doma parlamenta Velike Britanije, g. Johnom Bercowom, MP - (za ogled poročilVZMD.TV kliknite na spodnji fotografiji):

 

 

 

Med drugim je na tokratni Konferenci ob izidu Ekonomskega pregleda OECD, v sklopu poglavja o tujih investicijah in upravljanju podjetij, predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, izrazil zadovoljstvo s tozadevnimi ugotovitvami in priporočili OECD, ki izpostavlja zaščito pravic malih delničarjev ter opozarja naAkcijski načrt reforme upravljanja družb v Republiki Sloveniji. Slednjega je Vlada RS sprejela že maja 2009 in na prvem mestu predvideva pregled oz. revizijo zakonodaje na področju zaščite pravic manjšinskih delničarjev, kar je že šesto leto ena od prioritet prizadevanj VZMD ter osrednjih tem tudi obobisku misije OECD na sedežu VZMD, 15. 1. 2009.

 

www.investo.si

Spletni portal www.investo.si - Po dobrih dveh letih in pol ter preko 100.000 obiskih se je z letom 2010 poslovila dosedanja spletna stran samostojnega programa VZMD www.investo.si (Invest to Slovenia), vzpostavljena z majem 2008, pred 1. mednarodno investitorsko konferenco investo.si, ki jo je VZMD organiziral v Sloveniji od 19. do 21. junija 2008. Z letom 2011 jo je tako nasledil temeljito prenovljen spletni portal, namenjen predvsem potencialnim tujim investitorjem in poslovnim partnerjem gospodarskih družb v Republiki Sloveniji, ki lahko na enem mestu pridobijo relevantne informacije o slovenskem gospodarskem okolju, kapitalskem trgu, najvidnejših delniških družbah ter dejavnostih združenj delničarjev in investitorjev ter njihovih mednarodnih asociacij: Evropskega združenja delničarjev (Euroshareholders), Evropske federacije investitorjev (EFI - EuroInvestors), Svetovne federacije investitorjev (WFIC - World Federation of Investors Corporations).

V okviru programa investo.si (Invest to Slovenija) VZMD omogoča slovenskim družbam in institucijam, da izkoristijo možnost sodelovanja, predstavitve in vključitve promocijskih materialov na pomembnih investicijskih sejmih in srečanjih predstavnikov nacionalnih in trans-nacionalnih organizacij investitorjev in delničarjev. V lanskem letu na primer na največjem evropskem sejmu borznih investicij Actionaria v Parizu, na 7. mednarodni investitorski konferenci v Wiesbadenu, na Zbornici za trgovino in industrijo v Madridu v okviru Generalne skupščine Evropskega združenja delničarjev in nenazadnje v okviru Generalne skupščine EFI - Evropske federacije investitorjev v Bruslju, kjer so predstavniki asociacij investitorjev iz EU v najvišji organ EFI izvolili predstavnika Slovenije, predsednika VZMD mag. Kristjana Verbiča.

V VZMD so se za prenovo spletnega portala investo.si torej odločili spričo intenzivnega razmaha dejavnosti na področju programa za investitorje iz tujine in investitorje iz Slovenije v tujino ter po popolni prenovi spletne strani www.vzmd.si v začetku lanskega leta, ki je doživela pozitiven odziv - posebej glede na nove možnosti registracije uporabnika in selektivno naročanje novic ter neposredno dostopnost do vseh relevantnih informacij s področja delničarstva in kapitalskega trga, pri čemer so odtlej na enem mestu dostopne ažurne informacije Ljubljanske borze, SEOnet,  KDD, ATVP, UVK, informacije o prihajajočih skupščinah, aktualna poročila VZMD.TV, področne novice vidnejših javnih občil, informacije o iztisnitvah, odprodajah svežnjev delnic malih delničarjev, področni zakonodaji, dejavnostih VZMD, njegovih mednarodnih aktivnostih, Sekcijah, Zborih, organih ipd. 

Ob dejstvu, da gre za prve dni delovanja nove spletne strani, bo ta v prihodnjih tednih gotovo potrebna in deležna nekaterih dodatnih popravkov, pri čemer bodo dobrodošle vsakršne sugestije in opazke, sporočene na e-naslov: info@investo.si.      


Še nekaj relevantnih poročil VZMD.TV - odmevno mednarodno srečanje investo.si (3. del od štirih) v Ljubljani, 19. - 21. 6. 2008 (1. del od štirih) ter investitorski srečanji v Sofiji in Varšavi junija 2009:

 

 

 

 

VZMD Kongres EU 1_4.JPG VZMD Kongres EU 2_4.JPG

VZMD Kongres EU 3_4.JPG VZMD Kongres EU 4_4.JPG

Tiskovna_investo_si_1.JPG Tiskovna_investo_si_Toplak.JPG

Tiskovna_investo_si_Mejak.JPG Tiskovna_investo_si_VSI.JPG