VZMD skupaj z najuglednejšimi evropskimi združenji delničarjev in investitorjev ustanavlja Konfederacijo evropskih individualnih investitorjev - Confederation of European Individual Investors (“EuroInvestors.org”). Ustanovitev konfederacije investitorjev in vloga VZMD sta pomemben rezultat in odraz intenzivnih mednarodnih aktivnosti, stikov in prizadevanj VZMD v okviru programa investo.si. Skladno z dogovorom med ustanovitelji VZMD v nadaljevanju objavlja prvo sporočilo za medije ob ustanovitvi prve evropske konfederacije individualnih investitorjev EuroInvestors.org.

EuroinvestorsInvesto

Prvo evropsko združenje individualnih investitorjev!
Bruselj, 30. junij 2009
Obveščamo vas, da je prišlo do prve združitve različnih investitorjev, kot so delničarji, vlagatelji v investicijske sklade, lastniki zavarovalnih polic, bančni varčevalci, imetniki pokojninskih varčevanj ter uporabniki drugih finančnih storitev, in sicer z namenom ustanovitve Konfederacije evropskih individualnih investitorjev - Confederation of European Individual Investors (“EuroInvestors.org”).
Do danes namreč ni obstajala nobena organizacija, ki bi pri ustvarjanju politike finančnih storitev zastopala interese individualnih investitorjev na ravni celotne Evrope. Ustvarjalci evropske zakonodaje so se tako večinoma dogovarjali in posvetovali zgolj s predstavniki finančne panoge, ne pa tudi s predstavniki individualnih investitorjev. Takšen pristop se nedvomno odraža v pristranskih odločitvah, katerih ovire in slabosti se prejkoslej pokažejo tudi v finančnih krizah po letu 1929.
Cilj združenja EuroInvestors.org je zastopanje in ščitenje pravic individualnih investitorjev na evropski ravni s podporo in spodbujanjem izobraževanj, raziskav in informiranj o različnih naložbah. V ta namen se je združenje poslužilo podružničnega sistema, ki združuje evropske organizacije z enakimi cilji, tako na nacionalni kot na nadnacionalni ravni.
Pobudnika ustanovitve EuroInvestors.org sta Evropsko združenje delničarjev - Euroshareholders ter Zveza neodvisnih združenj za zaščito pokojninskih varčevanj - FAIDER, k sodelovanju pa vabijo vse evropske organizacije, ki zastopajo investitorje. Do sedaj se jim je posredno ali neposredno pridružilo že 45 organizacij, med drugim kot ustanovitelji:

ADICAE, največje neodvisno združenje uporabnikov finančnih storitev v Španiji s skoraj 200.000 člani,

Consumatori Associati, neodvisno italijansko združenje, specializirano za finančne storitve in izobraževanje,

DSW, vodilno nemško združenje delničarjev,

Euroshareholders, evropsko združenje delničarjev, ki že združuje 32 evropskih nacionalnih združenj delničarjev,

FAIDER, francoska federacija, ki združuje 13 združenj investitorjev in lastnikov zavarovalnih polic ter zastopa preko milijon varčevalcev,

VEB, vodilno nizozemsko združenje delničarjev in

VZMD, Vseslovensko združenje malih deležnikov s svojim samostojnim programom investo.si .

Za vse nadaljnje informacije se lahko obrnete na:

EuroInvestors : Guillaume Prache, + 32 473 52 98 27, gprache@yahoo.com

investo.si : + 386 1 25 11 420, info@investo.si
Značke: mednarodno