Danes se izteka rok za vložitev kandidatur za člane nadzornega sveta družbe Gorenje, d.d. VZMD je mag. Petru Ješovniku - predsedniku nominacijskega odbora, ki na podlagi sklepa nadzornega sveta Gorenja vodi postopek priprave predloga za imenovanje novega nadzornega sveta - včeraj posredoval predlog kandidata za člana nadzornega sveta, ki bi kot predstavnik malih delničarjev ustrezno odražal ta pomemben segment lastniške strukture v Gorenju. Omenjeni predlog je na svoji 5. seji soglasno oblikovala Komisija VZMD za izbor kandidatov za člane nadzornih svetov v sestavi dr. Borut Bratina, dr. Miran Mejak in dr. Ludvik Toplak, ki je iz nabora preko 30 evidentiranih kompetentnih kandidatov - kot posebej primernega, avtonomnega, strokovnega in kredibilnega - določila kandidata Haralda Karnerja, starosto boja za pravice malih delničarjev. Ob tem so v VZMD izrazili pričakovanje, da bo nominacijski odbor predlog upošteval pri oblikovanju predloga za izvolitev članov nadzornega sveta - tudi glede na delež in številčno prisotnost malih delničarjev v lastniški strukturi (preko 21.000 delničarjev s skupno preko 25 % deležem v celotnem kapitalu družbe). Hkrati je predsednik VZMD predlog pospremil z upanjem, da »mali delničarji tokrat lahko računajo na odločilno podporo največjega lastnika - Kapitalske družbe (KAD) - s preko 25 % deležem v lastniški strukturi, katere predstavniki bi glede na okoliščine morali imeti posluh za vsaj enega predstavnika malih delničarjev v 10-članskem nadzornem svetu«. Sicer se v VZMD - njihovi predstavniki se organizirano udeležujejo skupščin Gorenja vse od 10. skupščine (12. 12. 2006) - sprašujejo, kakšni pretresi, krize in osip delničarjev se bodo še morali dogoditi, da bo tudi z vidika pravic in interesov malih delničarjev Gorenja prišlo do uveljavitve standardov in kulture upravljanja družb, kakršna je samoumevna v urejenih ekonomijah, na kar Slovenijo nenazadnje vse resneje opozarjajo tudi predstavniki OECD.

 

 

VZMD.TV - Harald Karner o spornih predlogih in zbiranju pooblastil uprave Gorenja pred 12. skupščino, 11. 6. 2008:

Spričo imenovanja nominacijskega odbora, dne 2. 3. 2010, ter njegovega sklepa o pričetku postopka priprave predloga za imenovanje članov nadzornega sveta družbe Gorenje, d.d., z dne 5. 3. 2010, je temu včeraj VZMD v obravnavo posredoval predlog kandidata za člana nadzornega sveta družbe Gorenje, d.d. Predlog VZMD je na svoji 5. seji soglasno določila Komisija VZMD za izbor kandidatov za člane nadzornih svetov v sestavi dr. Borut Bratina, dr. Miran Mejak in dr. Ludvik Toplak. Pri tem je Komisija iz nabora preko 30 evidentiranih kompetentnih kandidatov - kot posebej primernega, avtonomnega, strokovnega in kredibilnega, da bi lahko kot predstavnik malih delničarjev ustrezno odražal ta segment lastniške strukture v družbi Gorenje, d.d. - določila kandidata:

Harald_Karner_Gorenje

1.      HARALD KARNER, univerzitetni diplomirani ekonomist.

Izkušnje: stečajni upravitelj od leta 2000, angažiran na področju zaščite pravic malih delničarjev in obrambe pred nepoštenimi prevzemi, predstavnik UBK Banke Ljubljana za celjsko območje, svetovalec direktorja za finančno komercialne zadeve pri Kompas Consulting Ljubljana, direktor Štajerske banke obrti in podjetništva, komercialni direktor Aera, kemične, grafične in papirne industrije Celje, različne funkcije v Gorenju - organizator poslovanja, šef službe za organizacijo, pomočnik direktorja za finančno, ekonomsko in organizacijsko področje, pomočnik glavnega direktorja.