Danes in jutri skoraj 21.400 delničarjev družbe Gorenje, d.d. na svoj domači naslov prejema Pooblastila s predlogi sklepov za glasovanje na 14. seji skupščine delničarjev, sklicani za 28. 5. 2010. V okviru zbiranja pooblastil, ki ga Gorenje izvaja že trinajstič, je tokrat prvič moč izbrati tudi predstavnika malih delničarjev, pri čemer sta kot 10. in 11. predlagani pooblaščenec navedena predsednik MDS Rajko Stanković in predsednik VZMD mag. Kristjan Verbič. Obe združenji malih delničarjev sta podali različna nasprotna predloga za izvolitev predstavnika malih delničarjev v nadzorni svet, s čimer se žal nadaljuje utečena praksa društva MDS, da vselej poda ali pa podpira drugačen predlog kot ga že prej predlaga in objavi VZMD, s čimer se - že sicer majhne - možnosti za uspeh malih delničarjev seveda še dodatno onemogoča. Nasprotni predlog je VZMD vložil spričo presenetljive odločitve obstoječega nadzornega sveta Gorenja, da med petimi predlaganimi kandidati za člane nadzornega sveta ni »predstavnika« malih delničarjev - posebej po tem, ko je Komisija VZMD za izbor kandidatov za člane nadzornih svetov že 22. 3. 2010 predlagala nadzornemu svetu utemeljen in ustrezen predlog. Z nasprotnim predlogom VZMD nadomešča le enega od sicer predlaganih kandidatov - izključno po kriteriju izkušenj iz neposredne prakse (upravljanja), ki so za družbo Gorenje posebej pomembne. Po podatkih s katerimi razpolagajo v VZMD ima kandidatka dr. Maja Makovec Brenčič manj takšnih izkušenj kot drugi kandidati, ki jih je predlagal nadzorni svet, hkrati pa tudi manj kot kandidat Harald Karner, ki ga je predlagala Komisija VZMD. Ta je na svoji 5. seji, dne 16. 3. 2010, soglasno sprejela odločitev, da za člana nadzornega sveta predlaga nespornega strokovnjaka z bogatimi izkušnjami ter pionirja prizadevanj za zaščito interesov malih delničarjev - Haralda Karnerja. Navedenega kandidata so člani Komisije izbrali iz nabora preko 30 evidentiranih kompetentnih kandidatov, in sicer kot posebej primernega, avtonomnega, strokovnega in kredibilnega, da bi lahko kot predstavnik malih delničarjev ustrezno odražal ta segment lastniške strukture v družbi Gorenje. V VZMD vabijo vse delničarje, ki se skupščine ne bodo udeležili osebno, da pooblastilo v priloženi predplačani kuverti odpošljejo najkasneje do petka 21. 5. 2010.

V leto 2006 segajo utemeljena in intenzivna prizadevanja VZMD, da bi desetčlanski nadzorni svet družbe Gorenje, d.d., vključeval vsaj enega člana, ki bi avtonomno, strokovno in kredibilno predstavljal male delničarje oz. odražal ta pomemben segment lastniške strukture. V lastniški strukturi družbe Gorenje, d.d. je namreč preko 21.400 malih delničarjev, ki imajo skupaj v lasti blizu 30 % vseh delnic družbe, vendar jim je onemogočena ustrezna participacija pri nadzoru in upravljanju.  

Komisija VZMD za izbor kandidatov za člane nadzornih svetov se je nemudoma odzvala na uradno sporočilo, z dne 8. 3. 2010 - o sklepu nominacijskega odbora o začetku postopka priprave predloga za imenovanje članov nadzornega sveta družbe Gorenje, d.d. Komisija VZMD je tako na svoji 5. seji, dne 16. 3. 2010, soglasno sprejela odločitev, da za člana nadzornega sveta družbe Gorenje, d.d. predlaga nespornega strokovnjaka z bogatimi izkušnjami ter pionirja prizadevanj za zaščito interesov malih delničarjev - Haralda Karnerja, ki je dal soglasje za kandidaturo in pisno izjavo, da ni okoliščin, ki bi po določbah ZGD-1-UPB3 nasprotovale njegovi izvolitvi. Navedenega kandidata so člani Komisije izbrali iz nabora preko 30 evidentiranih kompetentnih kandidatov, in sicer kot posebej primernega, avtonomnega, strokovnega in kredibilnega, da bi lahko kot predstavnik malih delničarjev ustrezno odražal ta segment lastniške strukture v družbi Gorenje, d.d. 

VZMD je omenjeni predlog 22. 3. 2010 poslal nadzornemu svetu družbe Gorenje, d.d.,  ob čemer je predsednik izrazili upanje, da »mali delničarji tokrat vendarle lahko računajo na podporo obstoječega nadzornega sveta ter odločilno podporo največjega lastnika - Kapitalske družbe (KAD) - s preko 25 % deležem v lastniški strukturi, katere predstavniki bi glede na okoliščine morali imeti posluh za vsaj enega predstavnika malih delničarjev v 10-članskem nadzornem svetu«. Sicer se v VZMD - čigar predstavniki se udeležujejo skupščin Gorenja, d.d. vse od 10. skupščine (12. 12. 2006) - z veliko mero zaskrbljenosti sprašujejo, kakšni pretresi, krize in osip delničarjev se bodo še morali dogoditi, da bo tudi z vidika pravic in interesov malih delničarjev Gorenja, d.d. prišlo do uveljavitve standardov in kulture upravljanja družb, kakršna je samoumevna v urejenih ekonomijah, na kar Slovenijo nenazadnje vse resneje opozarjajo tudi predstavniki OECD.

Glede na navedena dejstva so v VZMD z nelagodnim presenečenjem sprejeli odločitev nadzornega sveta Gorenja, d.d., razvidno iz sklica 14. skupščine, objavljenega 26. 4. 2010. Med petimi predlaganimi kandidati za člane nadzornega sveta, kot jih predlaga obstoječi nadzorni svet, namreč ni »predstavnika« malih delničarjev. V VZMD ne vidijo nikakršnega razloga, da nadzorni svet družbe, kljub deležu, ki ga mali delničarji vseskozi predstavljajo v lastniški strukturi družbe, temu segmentu delničarjev - ponovno - odreka pravico do predstavnika v nadzornem svetu.

Zato VZMD z nasprotnim predlogom nadomešča le enega od predlaganih kandidatov, in sicer izključno po kriteriju izkušenj iz neposredne prakse (upravljanja), ki so za družbo Gorenje, d.d. posebej pomembne. Po podatkih s katerimi razpolaga delničar-predlagatelj ima kandidatka dr. Maja Makovec Brenčič manj takšnih izkušenj kot drugi kandidati, ki jih je predlagal nadzorni svet, hkrati pa tudi manj kot kandidat Harald Karner, ki ga je predlagala Komisija VZMD. 

 

NASPROTNI PREDLOG 

 

k točki 4. sklicane skupščine: Imenovanje novih članov nadzornega sveta

 

Nasprotni predlog sklepa:

Za člane nadzornega sveta, ki zastopajo interese delničarjev, se za dobo štirih let izvolijo: Harald Karner, dr. Peter Kraljič, Keith Miles, Uroš Slavinec in Rudolf Šepič.

 

Mandat izvoljenim članom nadzornega sveta družbe začne z 19. 7. 2010.

 

Skladno s temeljnimi načeli korporativnega upravljanja in načeli OECD je po mnenju predlagatelja skrajni čas, da mali delničarji tudi v tej družbi dočakajo izvolitev nadzornika.

Kot del nasprotnega predloga je VZMD priložil tudi življenjepis kandidata, iz katerega so razvidne njegove kvalifikacije in izkušnje.

VZMD.TV - Harald Karner o spornih predlogih in zbiranju pooblastil uprave Gorenja pred 12. skupščino, 11. 6. 2008:

 

HARALD KARNER, univerzitetni diplomirani ekonomist.

Izkušnje: stečajni upravitelj od leta 2000, angažiran na področju zaščite pravic malih delničarjev in obrambe pred nepoštenimi prevzemi, predstavnik UBK Banke Ljubljana za celjsko območje, svetovalec direktorja za finančno komercialne zadeve pri Kompas Consulting Ljubljana, direktor Štajerske banke obrti in podjetništva, komercialni direktor Aera, kemične, grafične in papirne industrije Celje, različne funkcije v Gorenju - organizator poslovanja, šef službe za organizacijo, pomočnik direktorja za finančno, ekonomsko in organizacijsko področje, pomočnik glavnega direktorja.