Pred nekaj urami je bila na Okrožnem sodišču v Kranju dosežena sodna poravnava v primeru postopka za sodni preizkus denarne odpravnine, ki so jo prejeli iztisnjeni delničarji družbe Ilirija, d.d., po tem, ko je večinski delničar Janez Rozman, na podlagi sklepa skupščine družbe Ilirija, z dne 12. 11. 2007, iz družbe izključil ostale (manjšinske) delničarje in jim ponudil ter izplačal denarno odpravnino 25,00 EUR/delnico. Predstavniki VZMD so že na omenjeni skupščini in po njej argumentirano opozarjali na neustrezne cenitve in vrednotenja ter posledično prenizko odpravnino. Zato je VZMD ob sodelovanju predstavnice Sekcije Ilirija pri VZMD ter preko odvetnika mag. Blaža Strojana, dne 13. 12. 2007 vložil zahtevo za sodno preveritev primernosti denarne odpravnine. Odtlej je na Okrožnem sodišču v Kranju potekal postopek, s številnimi podanimi predlogi, vlogami, odgovori na vloge, dopolnitvami ipd., vse do sklepa Sodišča, da pridobi izvedensko mnenje Poravnalnega odbora izvedencev, ko so se ponovno intenzivirala pogajanja in prizadevanja med strankami v postopku, da ga skušajo rešiti po mirni poti, s pomočjo medsebojnega popuščanja in namenom dokončne ureditve vseh medsebojnih razmerij ter v izogib nepotrebnim sodnim stroškom.

 

V VZMD, ki se mu je v postopku pridružilo kar 120 od skupaj 150 iztisnjenih delničarjev, izražajo zadovoljstvo z vsebino dosežene sodne poravnave, ki so jo danes na naroku za glavno obravnavo pri okrožnem sodišču v Kranju, za stranke v postopku podpisali: odvetnik Kristijan Anton Kontarščak, odvetnik mag. Blaž Strojan in mag. Kristjan Verbič. V VZMD izpostavljajo, da gre za prvi primer, pri katerem je doseženi dodatek k že izplačani denarni odpravnini kar 100 %. Tako izključenim manjšinskim delničarjem družbe Ilirija, d.d., katerih delnice so se na podlagi sklepa skupščine Ilirije, d.d., z dne 12. 11. 2007, prenesle na Janeza Rozmana, pripada dodatno denarno doplačilo v višini 25,00 EUR za vsako preneseno delnico Ilirije, d.d. (skupaj torej dodatnih 271.250 EUR). Nasprotni udeleženec Janez Rozman se je zavezal doplačilo izplačati v roku 60 dni.

V VZMD so mnenja, da gre naposled še za en (drugi po sodni poravnavi v primeru iztisnitve delničarjev družbe Terme 3000, d.d., s strani družbe Sava, d.d.) pozitiven in vzpodbuden signal - sicer vselej izigravanim in opeharjenim malim delničarjem - da se je s skupnimi močmi in ustrezno strokovno podporo vendarle moč učinkovito upirati. V primeru iztisnitev, ki jih v VZMD pogost kvalificirajo kar kot razlastitve in sicer ob odsotnosti kakršnegakoli javnega interesa, gre za zakonsko možnost, po kateri glavni delničar(ji) - lastnik(i) 90 % vseh delnic družbe - lahko sprejme(jo) sklep, da po določeni ceni odpravi(jo) in izplača(jo) preostale delničarje. Delnice tako prevzame(jo) glavni delničar(ji), iztisnjenim malim delničarjem pa hočeš-nočeš nakaže(jo) določeno odpravnino! Poseben problem je seveda v tem, da »iztisnitvena cena« oz. odpravnina praviloma ni poštena. Še zlasti ko gre za iztisnitev v roku treh mesecev po - praviloma le formalno - podani in zaključeni prevzemni ponudbi, ki onemogoča tudi postopek sodne preveritve primernosti denarne odpravnine.


Tako iztisnitve malih delničarjev v Sloveniji postajajo skoraj nekakšen nacionalni šport. Ko v nekem podjetju lastnik ali povezana skupina lastnikov doseže 90 % lastništva ti lahko odslovijo delničarje tudi po ceni, ki je daleč od poštene. Malim delničarjem, ki so pogosto tudi delavci (iz naslova lastninjenja, neizplačanih plač ipd.) so delnice praktično odvzete. Seveda to pogosto doživljajo sila čustveno, saj imajo občutek, da je šlo v nič njihovo delo in odrekanja v preteklosti, udarniško delo - vse se spremeni v premnoge žalostne zgodbe, ki prav nič ne prispevajo k učinkovitemu delu ali pozitivnemu vzdušju.


Zato v VZMD pozivajo delničarje, da se v takšnih primerih nemudoma obrnejo nanje, hkrati pa ponovno pozivajo že iztisnjene delničarje v družbah, kjer je VZMD pravočasno sprožil postopke, da se vključijo v postopke oz. delničarske sporazume. Sicer takšne sodne postopke VZMD v imenu iztisnjenih malih delničarjev vodi oz. sodeluje z ustrezno strokovno podporo še v primerih SCT, d.d. (Delfi, d.d.), DrogaKolinska, d.d. (Istrabenz, d.d.), Dinos, d.d. (Euro Trend, d.o.o.), Autoemona, d.d. (KMH, d.o.o.), SGP Kograd-Igem Dravograd, d.d. (Igem, d.o.o.), Turistično podjetje Portorož, d.d. (Terme Čatež, d.d.), Color, d.d. (Helios, d.d.), Swaty, d.d. (Avtotehna, d.d.) itn.


Ekskluzivna poročila VZMD.TV o sodnih postopkih v primerih iztisnitev:

SAVA iz družbe TERME 3000, DELFI iz družbe SCT, IGEM iz družbe SGP Kograd-Igem

VZMD.TV - po sodni poravnavi bo SAVA iztisnjenim delničarjem Term 3000 izplačala dodatno odpravnino, 15. 12. 2009:

 

Neposredno po obravnavi, dne 7. 10. 2009, pred kranjskim sodiščem:  

 

Poročilo VZMD TV o problematiki družbe TERME 3000, z dne 20. 4. 2008:

 

VZMD.TV - iztisnitev iz KOGRAD-IGEM - poročilo z 2. naroka na Okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu, 19. 3. 2010:

 

VZMD.TV - iztisnitev iz SCT - tretji narok na Gospodarskem oddelku Okrožnega sodišča v Ljubljani, 22. 4. 2010:

 

Predstavnik Sekcije SCT in Delfi pri VZMD mag. Aleksander S. Kucler o problematiki iztisnitve iz SCT, 27. 5. 2008:

 

 

 

 

Izjava mag. Aleksandra S. Kuclerja po zadnjem - drugem - naroku na Oddelku za gospodarsko sodstvo Okrožnega sodišča v Ljubljani, 28. 5. 2008:

 

   

 

Izjava mag. Kristjana Verbiča za RTV Slovenija po zadnjem - drugem - naroku na Oddelku za gospodarsko sodstvo Okrožnega sodišča v Ljubljani, 28. 5. 2008:

 

Izjava mag. Kristjana Verbiča po zadnjem - drugem - naroku na Oddelku za gospodarsko sodstvo Okrožnega sodišča v Ljubljani, 28. 5. 2008:

 

Skupščini DELFI, d.d., 9. 9. 2008:

 

 

Prva skupščina družbe SCT, d.d., po pripojitvi družbe Delfi, d.d., 2. 10. 2009 :