V Kopru se je pred približno uro zaključila 20. skupščina družbe Intereuropa, d.d. Lanskoletni rezultati družbe, finančno poročilo in predvidevanja glede na trenutno stanje so - po besedah predsednika uprave Ernesta Gortana - zaskrbljujoči. Skupščina (z večino Luke Koper, Kad in SOD - skupno kar 40 % celotnega kapitala družbe) je v nasprotju s siceršnjo dividendno politiko podprla nedelitev dobička, zaradi česar so bile napovedane izpodbojne tožbe. Poleg tega so bile zavrnjene predlagane spremembe statuta, razrešnice za leto 2009 pa poleg uprave ni prejel niti nadzorni svet.

Skupscina Intereuropa

 
Uprava in nadzorni svet sta si v preteklem letu izplačala 709.992 € bruto iz naslova udeležbe pri dobičku in bonitet, kljub temu pa sta predlagala, da ostane dobiček družbe - 57.990.000 € - nerazporejen. Nasprotni predlog koprske družbe Interfin naložbe, d.d., da bi se del bilančnega dobička v višini 1.340.327,26 € vendarle namenil dividendam - gre za 0,17 € na delnico (4 % osnovnega kapitala družbe in dobra 2 % bilančnega dobička) - ni bil izglasovan. Proti predlogu je glasovalo 76,25 % kapitala prisotnega na družbi. Predlagatelj je po izraženi podpori in pozivu predsednika VZMD, vezanega na interese preko 6.400 malih delničarejev Intereurope, napovedal izpodbijanje sklepa o uporabi bilančnega dobička na podlagi 399. člena ZGD-1. Nameri o izpodbojnem postopku sta se pridružila tudi VZMD in KD Skladi.
 
 
 
Na skupščini ni bila izglasovana razrešnica upravi za leto 2008, ob čemer se VZMD ni zdel primernen osnovni predlog, da se na skupščini podeli razrešnico nadzornemu svetu (NS) in hkrati ne podeli razrešnice upravi družbe, še posebej, ker gre za isto obdobje. Mag. Kristjan Verbič je poudaril, da je NS pristojen in odgovoren za nadziranje in vodenje poslov uprave. V kolikor je pri vodenju poslov družbe s strani uprave prišlo do dvomov v upravičenost in strokovnost, je v prvi vrsti naloga nadzornega sveta, da te posle preveri in o njih posreduje svoje mnenje skupščini. Če torej skupščina ne odobrava vodenja poslov v letu 2008 je primerno, da se ne podeli razrešnice obema organoma. »V tem delu tudi menimo, da bi bilo potrebno pojasniti razloge za nepodelitev razrešnice upravi (in morebiti nadzornemu svetu) ter predvideti nadaljne ukrepe za ugotovitev morebitnega oškodovanja družbe in posledično tudi vložitev odškodninske tožbe,« je še dodal predsednik VZMD.
 
 
 
Na skupščini so bili izglasovani tudi novi člani NS. Poleg Vinka Možeta in mag. Maše Črtalič je skupščina članstvo v NS potrdila tudi mag. Tadeju Tufku, sicer predsedniku uprave Adrie Ariways. Temu predlogu je za razliko od drugih dveh kandidatov nasprotovalo približno 3,5 % kapitala prisotnega na skupščini. Pri tem je mag. Kristjan Verbič pred glasovanjem opozoril na nadaljevanje neprimerne prakse navzkrižnega mešanja funkcije uprave in nadzora, izpostavil pa je tudi dopis in pozive VZMD iz februarja 2009, da NS in Nominacijski odbor v postopke za imenovanje novih članov NS vključi tudi male delničarje in VZMD, ki žal ni prejel niti odgovora. Za slednje so se prisotni člani NS opravičili in zatrdili, da pobuda do njih ni prispela, saj bi sicer nedvomno ravnali skladno s konstruktivnim predlogom VZMD, katerega Komisija za kandidate za člane NS je - po besedah mag. Verbiča - na podlagi javnega poziva prejela kar tri prijave kompetentnih kandidatov za člane NS Intereurope.
Značke: skupščina