Danes so številni delničarji družbe Istrabenz, d.d., ki jih je skupaj 14.404, prejeli dopis VZMD s pooblastilom za glasovanje na 14. skupščini Istrabenza, ki je sklicana za 4. 3. 2009. Kot pooblaščenca sta predlagana dr. Miran Mejak, predsednik Sveta VZMD in mag. Kristjan Verbič, Predsednik VZMD. Delničarji lahko izpolnjena pooblastila vrnejo na sedež VZMD v prejeti predplačani kuverti najkasneje do sobote 28. 2. 2009, za pripravo pooblastila pa lahko uporabijo tudi spletni portal http://pooblastila.vzmd.si ali se v času uradnih ur obrnejo na posebni VZMD telefon 01 426 50 17 oz. istrabenz@vzmd.si .


Tudi tokratna skupščina Istrabenza bo - kakor že dve predhodni - v znamenju predlogov za izvolitev oz. imenovanje novih članov nadzornega sveta družbe Istrabenz. Uprava družbe je namreč sklicala skupščino za imenovanje dveh manjkajočih članov nadzornega sveta, katerima se mandat - tako kot preostalim članom - izteče 30. 5. 2009, torej v manj kot treh mesecih, kar je z vidika domišljenega, ustreznega in učinkovitega opravljanja funkcije člana nadzornega sveta odločno premalo. Poleg tega predlagana kandidata ne predstavljata oz. odražata pomembnega deleža malih delničarjev v lastniški strukturi družbe, s čimer si VZMD med drugim že vse od ustanovitve prizadeva ščititi interese, pravice in naložbe malih delničarjev - torej tudi z izvolitvijo avtonomnih, strokovnih in kredibilnih članov nadzornih svetov, ki bi kot predstavniki malih delničarjev ustrezno odražali ta segment lastniške strukture delniških družb.

Tako uprava oz. nadzorni svet družbe Istrabenz, d.d., predlaga imenovanje mag. Alenko Vrhovnik Težak in Zorana Boškoviæa na mesto dveh odstoplih članov nadzornega sveta mag. Boža Predaliča in Antona Turnška, in sicer za preostanek mandata, torej za slabe tri mesece. Največji delničar Istrabenza - Petrol, d.d. - pa predlaga imenovanje za polno mandatno obdobje, z nastopom mandata 30. 5. 2009, za člane nadzornega sveta, kot predstavnike delničarjev: mag. Alenko Vrhovnik Težak, mag. Barbaro Jama Živalič, mag. Janeza Grošlja, mag. Tamaro Jerman, Iztoka Bajdo in mag. Kristjana Verbiča.

Naj spomnimo, da delničar Petrol, d.d, na prejšnji, 13. seji skupščine delničarjev holdinške družbe Istrabenz, d.d., z dne 12. decembra 2008, z identičnim predlogom ni uspel oz. se o njem ni niti glasovalo. Je pa na omenjeni skupščini nasprotni predlog, da se za člana nadzornega sveta do izteka mandata imenujeta mag. Alenka Vrhovnik Težak in mag. Kristjan Verbič, prejel 48,162 % podpore. Ob tem pa velja izpostaviti tudi, da je na 12. seji skupščine delničarjev holdinške družbe Istrabenz, d.d., dne 28. avgusta 2008, nadzorni svet družbe Istrabenz, d.d., predlagal, da za člana nadzornega sveta od 29.08.2008 do konca mandata 29.05.2009 skupščina izvoli mag. Kristjana Verbiča, pri čemer je predlog podprlo 34,221 %.

Tudi z vidika tokratnega organiziranega zbiranja pooblastil je 12. skupščina delničarjev Istrabenza, z dne 28. avgusta 2008, posebej zanimiva. Takratno zbiranje pooblastil, je bilo namreč izjemno uspešno, saj je na naslov VZMD prispelo 2.547 oziroma 195.459 delnic, kar je predstavljalo kar 31 % vsega kapitala v lasti malih delničarjev ter 3,78 % celotnega kapitala. Navkljub temu mali delničarji takrat v nadzornem svetu niso dobili predstavnika - v VZMD si izdatno prizadevajo, da bo tokrat drugače in verjamejo v ponoven odličen odziv malih delničarjev.

Sledi ponovitev poročila VZMD TV s 12. skupščine delničarjev Istrabenza, dne 28. avgusta 2008.