Današnja, 18. skupščina družbe Kemofarmacija, ki se je udeležilo 97,24 % kapitala z glasovalno pravico, je - podobno kot lanskoletna 17. skupščina - potekala gladko, vsekakor bolj kot predhodna 16. skupščina, 30. 7. 2009 (oglejte si VIDEO REPORTAŽO s klikom na sliko zgoraj). Soglasno so bili sprejeti vsi sklepi, kot sta jih predlagala uprava in nadzorni svet, razen sklepa o Uporabi bilančnega dobička, kjer je bil soglasno sprejet nasprotni predlog o natančnejši opredelitvi pogojev in roka za izplačilo dividend, ki ga je na skupščini podal mag. Kristjan Verbič, predsednik delničarja Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD). Tako bodo delničarji prejeli dividende 8,56 EUR bruto na delnico najkasneje v 30 dneh, pri čemer bo za dividende namenjen praktično celoten bilančni dobiček leta 2010, ki znaša 7.541.307,90 EUR.

Mag. Verbič je v okviru obravnave letnega poročila ponovno odprl vprašanje pooblastila upravi za pridobivanje in odsvajanje lastnih delnic po ceni od 16 do 50 EUR za delnico (kar je precej manj od predhodnega cenovnega okvira od 50 do 65 EUR) - tudi tokrat v luči sodnega postopka za določitev višine primernega denarnega nadomestila, ki ga je sprožil VZMD, pri čemer je sodni izvedenec ekonomske stroke podal podal mnenje, da najbolj ustrezna in verjetna vrednost ene delnice družbe Kemofarmacija, d.d., znaša 63,94 EUR.

Ob tem je predsednik VZMD upravi zastavil vprašanje oz. pobudo, da glede na navedena dejstva predlaga ponoven dvig odkupne cene delnic v sklad lastnih delnic (trenutno obsega 47.084 delnic oz. 5,43 % celotnega kapitala), ter tudi formalno seznanil skupščino in prisotne predstavnike organov družbe, da se je delničarskemu sporazumu v okviru VZMD doslej priključilo 34 delničarjev s 5.558 delnicami (od 86 malih delničarjev, kolikor jih ima skupaj Kemofarmacija), ki so izrazili željo po izstopu iz lastniške strukture prevzete družbe oz. pripravljenost prodati svoje delnice po ceni, kot jo je za primerno določil izvedenec ekonomske stroke, ki ga je imenovalo sodišče v sledečem postopku.

V skladu z 389. členom ZGD-1 je VZMD v letu 2009 pozval Celesio, A.G., iz Stuttgarta v Nemčiji (imetnik 811.135 delnic oz. 92,05 % vseh delnic Kemofarmacije), da mu omogoči izstop iz družbe oz. ponudi primerno denarno nadomestilo za odkup delnic. Ker se Celesio AG na poziv ni odzval, je VZMD na podlagi določb 389. člena ZGD-1 pred Okrožnim sodiščem v Ljubljani začel postopek za določitev višine primernega denarnega nadomestila. Postopku pred sodiščem pa se je preko izbrane odvetniške družbe doslej priključilo 12 delničarjev s skupaj 1.645 delnicami.

VZMD glede na navedena dejstva POZIVA VSE MALE DELNIČARJE, ki bi iz družbe Kemofarmacija, d.d., želeli izstopiti po ustrezno višji (pošteni) ceni, da se pridružijo zahtevi oz. delničarskemu sporazumu v okviru VZMD ter vstopijo v postopek, da se jim ponudi primerno denarno nadomestilo za odkup njihovih delnic. V ta namen je VZMD angažiral Odvetniško družbo Fašun, Melihen, Milač, Strojan, o.p. d.o.o., iz Ljubljane.

Uspešno je VZMD tovrstne postopke - iz naslova pravice manjšinskih delničarjev do izstopa iz družbe - doslej zaključil v primerih družb: Triglav Naložbe, d.d. (Zavarovalnica Triglav, d.d.) in Yulon, d.d. (Aquafil, S.P.A., Italija), medtem ko je postopek Kemofarmacija (Celesio, A.G., Nemčija) še v teku. 


Kronološki pregled relevantnih sporočil in prispevkov o aktivnostih VZMD, povezanih z družbo Kemofarmacija, d.d.:

 

NFD HOLDING in KEMOFARMACIJA - poročili z današnjih skupščin. Sprejet nasprotni predlog VZMD; poziv delničarjem, da se pridružijo sodnemu postopku za odkup njihovih delnic po primerni ceni (vsaj 63,94 EUR) - Petek, 30.07.2010

Kemoformacija, d.d. - 16. skupščina delničarjev - Četrtek, 30.07.2009

 

www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv - preko 180 video prispevkov VZMD.TV

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.euroshareholders.eu/eurovote/view - več o sistemu EuroVote