Klasje Celje - Seznam Prvih 10 DelničarjevPrejšnji teden je vseh 468 delničarjev družbe Klasje Celje, d.d., prejelo pismo Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) z obvestilom, da so v štiri-mesečnih intenzivnih prizadevanjih za možnost odkupa delnic družbe (z oznako KLAG) po primerni oz. pošteni ceni, uspeli doseči ponudbo za odkup delnic po ceni 2,50 EUR na delnico. V VZMD so mnenja, da je dosežena ponudba dobra, saj pomembno presega dosedanje možnosti prodaje, pri čemer je zadnja znana ponudba znašala 1,00 EUR na delnico (brez kritja stroškov), ki jo je ponudila Probanka, d.d. (četrti največji delničar Klasja Celje, ki ima 11,24 % delež, Probanka upravljanje, d.o.o. pa še dodatnih 1,18 %).

Takšna ponudba Probanke je bila po prepričanju strokovnih sodelavcev VZMD prenizka in ni predstavljala niti približka pošteni vrednosti delnice KLAG, kakršno je VZMD uspel doseči - seveda v primeru ustreznega odziva delničarjev na ponujeni Delničarski sporazum ter vzpostavitev skupnega svežnja delnic malih delničarjev v obsegu vsaj 5 % vseh delnic družbe, kar je pogoj ponudnika za odkup delnic. V tem primeru je VZMD v pogajanjih s ponudnikom dosegel tudi to, da vse stroške prodaje delnic, vključno z morebitnim odprtjem trgovalnega računa pri borzno-posredniški hiši, nosi kupec. To je toliko bolj dobrodošlo za delničarje, ki imajo manjše število delnic, saj bi v nasprotnem primeru lahko pri nekaterih delničarjih stroški prodaje celo presegli kupnino za delnice, tako pa imajo tudi ti delničarji možnost prodaje brez tovrstnih dodatnih stroškov.

Ob navedenem je potrebno izpostaviti, da ima Klasje Celje 468 delničarjev, pri čemer ima prvih deset delničarjev v lasti kar 87,99 % vseh delnic, kar je posebej pomembno z vidika potencialne iztisnitve malih delničarjev, ki je možna v primeru, ko ima »glavni delničar« 90 % vseh delnic. Iz dostopnih informacij namreč izhaja, da je vseh deset največjih delničarjev tudi izglasovalo umik delnic Klasja Celje z organiziranega trga vrednostnih papirjev, pri čemer ni nepomembno, da je med njimi tudi direktorica družbe, mag. Dragica Murko.

Tako se je od začetka letošnjega leta na VZMD obrnilo precej malih delničarjev družbe Klasje Celje, zaradi česar so strokovni sodelavci Združenja proučili in ocenili razmere ter sprejeli odločitev, naj VZMD aktivno pristopi k prizadevanjem, da bi tudi mali delničarji imeli primeren donos ali kakšno korist iz naslova naložbe v delnice Klasja Celje (KLAG), ali pridobili možnost prodaje delnic po ustrezni, čim višji ceni - z oblikovanjem skupnega svežnja delnic malih delničarjev.

Doslej namreč delničarji niso imeli možnosti sodelovati pri delitvi dobička oz. ustvarjenih prihodkov, saj družba ni izplačevala nikakršnih dividend, poleg tega pa je bila njena delnica KLAG leta 2005 umaknjena z organiziranega trga vrednostni papirjev, z njo pa praktično ni trgovanja oz. po njej ni povpraševanja. Zadnja znana ponudba za odkup delnic KLAG je bila sramotnih 1,00 EUR za delnico, ki jo je ponudila Probanka.

Zato je VZMD s prvim pismom, z dne 27. 7. 2011, vse male delničarje povabil, da se pridružijo Delničarskemu sporazumu, kar je omogočilo ustrezno podlago za pogajanja o primerni ceni za delnico oz. pošteni odpravnini iz podjetja v primeru potencialne iztisnitve oz. razlastitve malih delničarjev, tudi glede na sledeča dejstva. 

Takrat je VZMD delničarje med drugim opozoril, da ima družba 82.343 delnic, kar bi pomenilo, da je v primeru cene, kot jo je doslej ponujala Probanka, njena vrednost - skupaj z zgradbo, opremo, avtomobili, zemljiščem (v neposredni bližini trgovskih centrov Merkur, Planet Tuš, City Center) itn. - vsega 820.343 EUR. Pri tem velja dodati, da je bila na primer v letu 2009 večina sredstev namenjena v posodobitev proizvodnje, predvsem v proizvodnjo brezglutenskih izdelkov in povečanje proizvodnih kapacitet. Takrat je bilo za investicije v proizvodno opremo namenjenih 548.552,00 EUR, v tuja osnovna sredstva 195.912,00 EUR in v ostalo 53.776,00 EUR. Torej je bilo samo v letu 2009 v posodobitev in razvoj tehnologije skupaj vloženih 798.240,00 EUR (brez dodatnega izpostavljanja problematike vlaganj v t.i. tuja opredmetena osnovna sredstva).

Kljub izjavi o oškodovanju, ki jo daje družba Klasje Celje v svojih revidiranih letnih poročilih - kjer navaja, da ni sklenila nobenega škodljivega pravnega posla ali škodljivega dejanja v odnosih s povezanimi družbami in da družba ni bila prikrajšana s kakšnim pravnim poslom ali dejanjem - so številni mali delničarji, ki so se obrnili na VZMD, izrazili mnenje, da večji lastniki počasi in načrtno izčrpavajo podjetje ter si delijo dobičke, medtem ko bodo mali delničarji kmalu ostali brez vsega, podobno kot v preštevilnih drugih primerih. Ob tem so na primer omenjali prodajo upravne zgradbe družbe Klasje Celje podjetju Engrotuš, d.o.o., kjer ima sedaj poslovne prostore Tuševa uprava, medtem ko je Klasje Celje v letu 2007 nakazalo avans podjetju Milcom, d.o.o., za deset let najema nepremičnin in opredmetenih osnovnih sredstev, pri čemer je konec leta 2008 znašalo stanje dolgoročnega avansa 10.102.082,88 EUR.

Zato iz VZMD - z željo, da bi dosegli oblikovanje vsaj 5 % paketa delnic KLAG - ponovno pozivajo delničarje, da pristopijo k Delničarskemu sporazumu, kar za delničarje ne predstavlja nikakršnega neposrednega stroška. Za svoje delo, vlogo in prizadevanja bo VZMD, skupaj s strokovnimi sodelavci (pravniki, cenilci itn.), nagrajen izključno v primeru uspeha ter iz deleža izpogajane cene, v primeru tožbe pa dodatnega izplačila denarne odpravnine (opredeljeno v Delničarskem sporazumu).

Doslej je k Delničarskemu sporazumu že pristopilo 31.010 delnic, oz. 3,78 % vseh delnic družbe, zato je potrebnih vsaj še dodatnih 1,22 %, oz. 10.008 delnic, da bi lahko izkoristili možnost prodaje pod pogoji, ki jih je v svojih štiri-mesečnih prizadevanjih dosegel VZMD in za katere je vprašanje kdaj - če sploh - bo v prihodnosti še nastopila podobna priložnost.

Le z zadostnim odzivom delničarjev bo moč udejanjiti možnost prodaje ter delničarjem omogočiti, da za svojo naložbo dobijo pošteno ceno. Veljavnost ponudbe za odkup delnic je časovno omejena, zato morajo delničarji, ki to želijo, podpisati Delničarski sporazum najkasneje do petka, 25. novembra 2011. Za dodatne informacije so sodelavci VZMD dosegljivi na kontaktnih številkah in naslovih, vsak delavnik, med 9.00 in 18.00 uro.

 

www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv - preko 190 video prispevkov VZMD.TV

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia  

www.euroshareholders.eu/eurovote - več o sistemu EuroVote