Na ravnokar zaključeni 14. skupščini Krke, d.d., so bili sprejeti vsi objavljeni predlogi sklepov uprave. Predsednik VZMD je podal nasprotni predlog k 6. točki dnevnega reda o skladu lastnih delnic, ki se je nanašala na pooblastilo upravi in Poročilo o utemeljenih razlogih za popolno izključitev prednostne pravice pri odsvojitvi lastnih delnic. VZMD je predlagal, da se lastne delnice lahko pridobivajo izključno s posli, sklenjenimi na organiziranem trgu vrednostnih papirjev, saj na vidi tehtnega razloga, da pridobivanje lastnih delnic ne bi bilo transparentno.

Predsednik VZMD je z nasprotnim predlogom nasprotoval prvotnemu predlogu sklepa uprave Krke, ki je predlagala, da lahko družba lastne delnice pridobiva tudi s posli, sklenjenimi na neorganiziranem trgu vrednostnih papirjev. V vsem ostalem je bilo besedilo nasprotnega predloga enako besedilu prvotnega predloga sklepa.

 

 

 
Z delnico Krke se namreč trguje v prvi kotaciji Ljubljanske borze vrednostnih papirjev, d.d., zato VZMD ne vidi tehtnega razloga, da ne bi bilo pridobivanje lastnih delnic transparentno in omejeno izključno na posle, sklenjene na organiziranem trgu vrednostnih papirjev. Na način, kot je oblikovan prvotni predlog sklepa, se namreč po mnenju VZMD odpira možnost netransparentnega pridobivanja lastnih delnic in s tem neenakopravnega obravnavanja vseh delničarjev pri pridobivanju lastnih delnic, kar predstavlja kršitev enega temeljnih načel Zakona o gospodarskih družbah, ki je zapisano v njegovem 221. členu z naslovom Načelo enakega položaja delničarjev.
Značke: skupščina