Včeraj, nekaj pred 18. uro, se je na sedežu družbe Luka Koper, d.d., zaključila 16. skupščina delničarjev. Sejo sta med drugim zaznamovali tudi slaba pripravljenost na zasedanje in zmeda, ki je nastala - tudi zaradi dveh združenj, ki sta zbirali pooblastila malih delničarjev - predvsem pa razrešitev članice oz. predsednice Nadzornega sveta, izvolitev petih novih nadzornikov ter neizglasovanje dividend delničarjem, zaradi česar je predlagatelj VZMD napovedal izpodbojno tožbo. Več najbolj raprezentativnih utrinkov s skupščine in izjav udeležencev sledi v prispevku VZMD TV.

 

Luka Koper

 
16. skupščina Luke Koper, d.d., bi se morala začeti ob 13. uri, vendar organizatorji očitno niso bili kos ustrezni pripravi na skupščino. Zaradi zapletov pri ugotavljanju veljavnosti posameznih pooblastil, se je ta začela z dve in pol urno zamudo. Kot je pojasnil predsednik VZMD mag. Kristjan Verbič, je združenje, ki mu predseduje, pravočasno oddalo vseh 229.785 glasov/delnic na 211 pooblastilih, katerih zbiranje je potrdila tudi pristojna Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP). Da so bila pooblastila pravočasno oddana dokazujejo potrdila s strani Luke Koper. Pri tem je VZMD seveda upošteval tudi tridnevni rok za prijavo na skupščino in zagotovil izpolnjevanje vseh zakonskih določil. Kje se je torej zapletlo?
 
»Ob prihodu na skupščino smo pričakovali, da bo prijava potekala skladno s statutom družbe, torej uro pred pričetkom skupščine, vendar temu žal ni bilo tako,« je še pojasnil Verbič. Ugotovljeno je bilo tudi, da pooblaščencema, ki ju je predlagal VZMD, ni bilo priznano večje število glasov/delnic, v Verbičevem primeru skorajda 40 %, pri obeh pooblaščencih pa kar 48.705 od vseh 229.785 zbranih in prigalšenih glasov/delnic. Predstavniki VZMD so zelo jasno dali vedeti, da nikakor ne nameravajo izneveriti zaupanja zastopanih delničarjev, zato so zahtevali pregled neupoštevanih oziroma odvzetih pooblastil. Vztrajanje se je izkazalo za upravičeno in potrebno, saj se je bilo ugotovljeno, da so bila vsa podvojena pooblastila pripisana kar društvu malih delničarjev MDS, ki je k zbiranju pristopilo nekaj dni za VZMD in je s svojim presenetljivim nasprotnim predlogom za predstavnika malih delničarjev v Nadzornem svetu predlagalo razvpitega predsednika uprave Vzajemne, d.v.z., dr. Boštjana Averja.

Po odpravi vseh nepravilnosti pri priznavanju pooblastil - do njih dejansko upravičenim pooblaščencem - se je z burnimi odzivi udeležencev zaznamovana skupščina, vendarle lahko začela. Žal smo bili ob tem priče neizvolitvi Davorina Petarosa, predstavnika Sekcije malih delničarjev Luke Koper, v Nadzorni svet družbe ter zavrnitvi utemeljena nasprotna predloga VZMD o delitvi dividend, zaradi česar je VZMD napovedal tudi izpodbojno tožbo zaradi protizakonitosti sklepa o uporabi bilančnega dobička na podlagi 399. člena Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1).
Značke: skupščina