• Medij: Svet24
  • Datum objave: torek, 12.04.2016
Heineken iztisnil male delnicarje Pivovarne Lasko
IZTISK Skupščina Pivovarne Laško je potrdila iztisnitev malih delničarjev. Večinski lastnik Heineken jim boža vsako delnico plačal 25,56 evra, kolikor je za delnico pred letom dni odštel konzorciju prodajalcev Laškega in kolikor je znašala cena v kasnejši prevzemni ponudbi.


Heineken bo za iztisnitev malih delničarjev odštel 5,3 milijona evrov. Že dopoldne je sicer o iztisnitvi malih delničarjev odločala tudi skupščina Pivovarne Union. Iztisnjenih bo nekaj manj kot 700 malih delničarjev, ki bodo za delnico dobili 430,90 evra. Pivovarno Laško, ki bo tako postala 100-odstotna lastnica Uniona, bo to stalo 3,7 milijona evrov.


Bilančna dobička Pivovarne Laško in Pivovarne Union za leto 2015, prvi v višini 14,34 milijona evrov, drugi pa v višini 5,19 milijona evrov, medtem skladno s skupščinskima sklepoma ostajata nerazporejena. Takšna odločitev sicer ni bila po volji malih delničarjev, ki so pri Pivovarni Laško z nasprotnim predlogom želeli iztržiti deset evrov bruto dividende, pri Unionu 1,50 evra bruto.

Predsednik uprave Pivovarn Laško in Union Dušan Zorko je po skupščini v Laškem na novinarski konferenci

povedal, da noben delničar s prevzemom Heinekena ni izgubil ničesar. Po njegovi oceni je Heinekenov prevzem Laškega potekal transparentno.

»Heineken je prepoznal vrednost Pivovarne Laško in kakovost njenih blagovnih znamk. Laško pivo se bo v

tej dolini varilo še dolga leta,« je dejal Zorko in dodal, daje Heineken stabilen lastnik. Na vprašanje, ali bo Heineken zaprl Pivovarni Laško in Union, je Zorko odgovoril z vprašanjem, zakaj bi nekdo zaprl kokoš, ki nese zlata jajca.

Glede odpuščanja 120 presežnih delavcev je pojasnil, da seje ta proces že začel pred dnevi, ko so zaposlene v kuhinji, čistilke in varnostnike, prezaposlili kdrugim delodajalcem. Po Zorkovih besedah je v Laškem 60 presežnih delavcev, enako število je tudi v Pivovarni Union.

■ 5,3 milijona so odšteli za delnice malih delničarjev.