RA SLOVENIJA 1, 02.12.2015, DOGODKI IN ODMEVI, 15.31

Kriminalisti so opravili 13 hišnih preiskav, kot rečeno tudi na sedežih Slovenske industrije jekla in Perutnine Ptuj. Znano je, da je SIJ pred kratkim dokapitaliziral Perutnino. Pridržali so člane uprave ptujskega živilskega podjetja, ki so osumljeni zlorabe položaja pri dokapitalizaciji. Neuradno so si Roman Glaser, Nada Kranjc, Miran Čuš in Tone Čeh, ki so tudi lastniki desetine Perutnine, s posebno pogodbo zagotovili takšen odkup delnic, ki jih postavlja v finančno boljši položaj od drugih delničarjev. Dogajanje povzema Maja Derčar.
MAJA DERČAR: Naznanilo suma kaznivih dejanj je podali Društvo mali delničarji Slovenije. Ti se že leta borijo z upravo Perutnine. Za ovadbo pa naj bi se odločili v Agenciji za trg vrednotnih papirjev, kjer so sporno opcijsko pogodbo proučevali od septembra. Z njo naj bi uprava Perutnine zaslužila več kot bi smela. Prvi nadzornik Perutnine Borut Bratina meni, da ne pozna nič spornega.
BORUT BRATINA: Vem pa, da je bila ta pogodba razkrita na sami skupščini, ki je odločala o dokapitalizaciji in takrat so eni izmed delničarjev, konkretno predstavniki malih delničarjev je seveda to problematiziral.
DERČAR: Mali delničarji domnevajo, da je uprava Perutnine, s tem, ko je Slovenska industrija jekla odkupila tudi delnice menedžerskega podjetja, v končni fazi delnice Perutnine Ptuj unovčila za več denarja kot ga bodo prejeli ostali delničarji Perutnine. Rajko Stankovič meni, da bodo delničarji dobili 8 evrov, uprava pa več kot 14 evrov na delnico. To meče slabo luč na sicer pozitivno zgodbo o dokapitalizaciji in odkupu družbe, meni.
RAJKO STANKOVIČ: Perutnina Ptuj zna biti zanimiva in uspešna zgodba, če zanemarimo pač to packo, ki je pač nastala zaradi pohlepa po moje obstoječe uprave Perutnine Ptuj.
DERČAR: Hišne preiskave in pridržanja so se sicer zgodila na dan, ko je Slovenska industrija jekla, ta je pretežno v ruski lasti, izdala obvestilo o prevzemni nameri celotne Perutnine. Z njo ima velike načrte.
 
Medij: Radio Slovenija 1
Rubrika: Dogodki in odmevi
Avtorji: Maja Derčar
Teme: mali delničarji
Datum: Sre, 02. dec.. 2015