• Medij: Večer
  • Datum objave: torek, 12.04.2016
Kmalu 120 delavcev manj Page 2

Se v prvi polovici leta bosta Pivovarna Laško in Pivovarna Union imeli manj zaposlenih, od tega 60 v Laškem in 60 v Ljubljani. Sindikati menijo, daje to epilog tajkunske zgodbe

DAMIJAN TOPLAK

V skupini Pivovarne Laško je bilo v začetku leta 820 zaposlenih, a že do julija jih bo 120 manj. Nekaj se jih je upokojilo, nekaj jih je odšlo prostovoljno in dogovorno, v teh dneh pa sledijo odpuščanja iz poslovnih razlogov. Seznam odpuščenih je pripravljen, odpuščanja pa na vseh delovnih mestih in pri vseh poslovnih funkcijah. Odpuščeni bodo prejeli polovico bruto plače za vsako izpolnjeno delovno leto v podjetjih skupine Laško, kar je razlog, da se veliko zaposlenih, sploh tistih z veliko leti delovne dobe, dogovorno odloča za odhode iz pivovarniške skupine, kjer so za odpravnine pripravili 6,5 milijona evrov.


Uprava jih ni uslišala

Boštjan Teršek in Andrej Skorja, predsednika sveta delavcev in sindikata v Pivovarni Laško, sta odgovorila, da je vloga lastnika podjetja jasna, namreč optimizacija vseh poslovnih procesov z namenom racionalizacije stroškov in povečevanja prihodkov. "Razumljivo je, da je del optimizacije zmanjševanje stroškov dela. S tem namenom je bil pripravljen predlog presežnih delavcev. Predstavniki zaposlenih smo si v pogajanjih vseskozi prizadevali, da bi proces sledil spremembam v proizvodnem procesu in drugih poslovnih procesih. Predlagali smo, da se reorganizacija izvede v več korakih in v daljšem časovnem obdobju, saj je po vstopu novega lastnika finančno stanje stabilno in predvidljivo. Žal je bila odločitev uprave, da se k reorganizaciji pristopi nemudoma in v največji možni meri, zavedajoč se vseh morebitnih posledic. Približati se ključnim kazalnikom uspešnosti primerljivih pivovarn v lastništvu Heinekena v najkrajšem času je glavni motiv," pravijo predstavniki zaposlenih v Laškem.

Kljub vsemu menijo, da so po najboljših močeh izpogajali, kar se da ugodne pogoje za tiste, ki jim bo vročena prekinitev pogodbe o delovnem razmerju. "Osnova za odpravnine je podjetniška kolektivna pogodba, ki določa odpravnino pol plače za vsako dopolnjeno leto v podjetju. Kot dodatni omilitveni ukrepi so za skupine starejših in invalidov predvidene odškodnine, nekaterim je ponujena nadomestna zaposlitev, prav tako bo znotraj podjetja nekaj prerazporeditev.

Zal pa so davčne obremenitve podjetij v takšnih primerih nerazumno visoke. Čeprav so vsaka odpuščanja boleča, smo mnenja, da pivovarniška tradicija v Pivovarni Laško ni ogrožena in bomo s tem, ko postajamo še konkurenčnejši, tudi v regiji kmalu zavzeli mesto, ki smo ga pred leti že imeli," sta prepričana Teršek in Skorja.

Odpuščanje kot posledica tajkunske zgodbe

Še bolj ostra sta Andreja Sojer, predsednica sindikata Pivovarne Union, in Primož Mlekuš, predsednik sveta delavcev v ljubljanski pivovarni, kajti njihova sindikat in svet delavcev sta prepričana, da je odpuščanje zaposlenih zaključek tajkunske zgodbe in slabega delovanja države po osamosvojitvi. "Država je bila v tem obdobju v obliki lastništva bank stalno prisotna pri dajanju kreditov. V konkretnem primeru je Pivovarni Laško dovolila zadolžitev za 450 milijonov evrov. To bi se lahko vrnilo v obliki dolgoročnih posojil, ker obe pivovarni vseskozi poslujeta odlično. A država se je odločila drugače in nas preko DUTB prodala. Imamo srečo, da je novi lastnik pivovar in nas niso kupili skladi. Vendar to pomeni, da uvaja v našo pivovarno standarde in zahteve, ki se včasih razlikujejo od obstoječih. Predvsem pričakujejo precej večjo produktivnost in temu se moramo, če želimo obstati, prilagoditi. Naš lastnik ima

v določenih oddelkih povsem drugačno organiziranost kot mi ali jih sploh nima. Posledica so odpuščanja. Zaposleni smo upali, da bo veljal triletni moratorij na zmanjševanje delovne sile," izpostavita predstavnika zaposlenih v Unionu.

Po njunem mnenju sta sindikat in svet delavcev storila vse, kar je v njuni moči oziroma pristojnosti, a jim slovenska zakonodaja ne omogoča, da

bi odpuščanja preprečili. "Pri odpravninah smo si v podjetniški kolektivni pogodbi leta 2012 izborili bistveno višje, kot jih določa zakon, po katerem so od petine do maksimalno tretjine plače delavca glede na dolžino delovne dobe pri zadnjem delodajalcu. Pri nas dobijo zaposleni polovico bruto plače za vsako leto pri delodajalcu. Problem je, da je država izjemno pogoltna. Del odpravnine v znesku največ desetih povprečnih plač v RS je neobdavčen, na drugo se plačajo prispevki in dohodnina. Tako bo država ljudem, ki bodo ostali na cesti, pobrala 40 do 60 odstotkov odpravnine. Pri tem je v tolažbo, da Heineken spoštuje dogovor ob nakupu družb in tri leta ne bo dal pobude za spremembo podjetniške kolektivne pogodbe," razložita Sojerjeva in Mlekuš.

Manj zaposlenih bo delalo več

Dušan Zorko, predsednik uprav pivovarn Laško in Union, je včeraj za Večer dejal, da je veliko od teh 120 zaposlenih tudi dogovorno že zapustilo pivovarno, nekaj jih bo odpovedi prejelo kmalu, velika večina pa še v prvem letošnjem polletju. "To zniževanje števila zaposlenih in odpuščanje nista povezana s prihodom Heinekena, saj smo že predtem v strategiji za obdobje 2015-2019 imeli opredeljene te zadeve, kar sta potrdila oba nadzorna sveta. Za določena področja, kot je čiščenje prostorov, priprava malic, varovanje, smo že najeli zunanje izvajalce, za določene še bomo. Obnašati se moramo tržno, če želimo preživeti. Laško in Union sta med primerljivimi pivovarnami Heinekena v regiji trenutno najmanj konkurenčna, imata pa oba velik potencial. V skupini bo manj zaposlenih, ki bodo morali več delati, razumem pa sindikalne predstavnike, ki se morajo boriti za pravice zaposlenih," je dejal Zorko. Dodal je, da bo o usodi njegove uprave, ki ji poteče mandat konec avgusta, odločal lastnik Heineken.

Laško in Union sta med primerljivimi pivovarnami Heinekena v regiji trenutno najmanj

konkurenčna, imata pa oba velik potencial

Iztisnjeni mali delničarji

Včeraj sta potekali skupščini Pivovarne Union in Pivovarne Laško, kjer je med drugim bila izglasovana iztisnitev manjšinskih delničarjev, saj je bila Pivovarna Laško že 98,09-odstotna lastnica Pivovarne Union, Heineken pa 97,61-odstotni Pivovarne Laško. Za iztisnitev 692 delničarjev Pivovarne Union in 2063 delničarjev Pivovarne Laško bo šlo devet milijonov evrov (430,9 evra za posamezno delnico Uniona in 25,56 evra za delnico Laškega), potem pa bo Heineken (nejposredno edini lastnik obeh pivovarn, kar mu bo olajšalo upravljanje pivovarniške skupine.

m

Po letošnjem prvem polletju bo Imela skupina Laško 120 manj zaposlenih. Foto: Janko RATH