• Medij: Večer (V žarišču)
  • Datum objave: sreda, 13.01.2016

Večer (V žarišču), Srečko Klapš, Sre, 13. jan.. 2016

Nadzorniki SDH podprli prodajo Palome PoljakomNadzorniki pokrili upravo SDH, ki je na skupščini Palome sprejela za 5,4 milijona evrov nižjo ponudbo Abrisa, ker je realizacija bolj verjetna od ponudbe Eco-lnvesta

Nadzorniki Slovenskega državnega hodinga (SDH), ki jih vodi Damjan Belič, so v ponedeljek zvečer pregledali poročilo uprave SDH Marka Jazbeca o poteku skupščine Palome skupaj z vsemi prilogami in zapisniki. Seznanili so se tudi z grapi, ki so jim jih posredovali mali delničarji. Čeprav je pooblaščenka malih delničarjev in slovaškega sklada Eco-Invest Nevena Tea Gorjup pričakovala, da bodo nadzorniki naložili upravi, ker je ta sprejela za 5,4 milijona evrov nižjo ponudbo poljskega Abrisa, sklic nove skupščine, ti posebnega sklepa v zvezi z odločitvijo uprave SDH na skupščini delničarjev Palome niso sprejeli.

To pomeni, da podpirajo odločitev uprave, ki je, kot so zapisali v sporočilo za javnost, skrbno preučila odločitev o dokapitalizaciji. Pritrdili so tudi postopkom uprave na skupščini, ko je ta zaprosila za prekinitev, v kateri je preučila nasprotni predlog Eco-lnvesta in vso naknadno predloženo dokumentacijo. Spomnimo, da se je uprava tega slovaškega sklada, potem ko je za dokapitalizacijo ponudila tri milijone evrov več od Abrisa in zvišala ponudbo za delnico s 3,51 na 4,01 evra, na pobudo Jazbeca pripeljala v Sladki Vrh, da bi ponudbo utemeljila. Tudi nadzorniki, tako kot Jazbec po skupščini, menijo, da iz predložene dokumentacije Eco-Investa ni izhajalo, da bi bila transakcija lahko nedvomno zaključena. "Zato se je uprava SDH na skupščini Palome zaradi zagotovitve izvedbe transakcije odločila podpreti predlog uprave in nadzornega sveta Palome." Tako je dala zeleno luč poljskemu skladu Abris Capital Partners, da dokapitalizira Palomo, sicer preko ciprskega PPRS Holdings v višini 15 milijonov evrov, po ceni delnice 3,30 evra, kar znese za delničarje 11,2 milijona evrov.

Pri odločitvi je, kot kaže, pretehtalo tudi dejstvo, da Slovaki z višjo ponudbo, finančnim jamstvom o deponiranih sredstvih ter enostransko podpisano pogodbo o dokapitalizaciji tik pred skupščino in na njej, uprave SDH in nadzornikov niso prepričali. Neuradno tudi zaradi tega, ker ni bilo nobenih dokazil, da po morebitnem umiku Abrisa, ko bi Slovaki ostali edini ponudnik, ponudbe ne bi znižali.

Gorjupova je že pretekli teden napovedala vložitev izpodbojne tožbe in kazenskih ovadb zoper upravo in nadzorni svet SDH. O domnevnem oškodovanju državne lastnine in malih delničarjev se je z javnim pismom obrnila tudi na predsednika vlade Mira Cerarja. Nadaljnji potek dokapitalizacije in objava prevzemne ponudbe za delničarje bodo tako odvisni od dejanske vložitve tožb in odločitev sodišč.

  • Medij: Večer (V žarišču)
  • Avtor: Srečko Klapš
  • Teme: mali delničarji
  • Datum objave: sreda, 13.01.2016
  • Stran: 4