• Medij: RTVSLO.si
  • Datum objave: torek, 27.12.2016

ECB ocenjuje, da znaša kapitalska luknja banke 8,8 milijarde evrov

27. december 2016 ob 14:10
Frankfurt - MMC RTV SLO/STA

Italijanska banka Monte dei Paschi di Siena po oceni ECB-ja potrebuje kar 8,8 milijarde evrov svežega kapitala, ne zgolj pet milijard, kolikor je bilo predvideno doslej.

Monte dei Paschi nujno potrebuje svež denar, s katerim bi nadomestila izgube, ki so nastale zaradi slabih kreditov. Da bi se izognila državni pomoči, je začela s prodajo novih delnic in konverzijo podrejenih obveznic v delnice, vendar ji na ta način ni uspelo zbrati zadostne vsote.

Evropska centralna banka (ECB) je v ponedeljek zvečer objavila izračune, da znaša kapitalska luknja banke 8,8 milijarde evrov. Monte dei Paschi denarja ni uspelo zbrati na zasebnih finančnih trgih. Prav tako se je v decembru hitro poslabšala tudi likvidnost banke, so zapisali v poročilu ECB-ja, ki je o novih izračunih že obvestila tudi banko, ki je nato zaprosila za "preventivno dokapitalizacijo" s strani države.

Italijanska vlada je prejšnji teden za reševanje problematičnih bank, ne le Monte dei Paschi, oblikovala 20 milijard evrov vreden paket.

Premier miri male vlagatelje
Težavo pa predstavlja veliko število malih vlagateljev, ki so svoje prihranke vložili v podrejene obveznice Monte dei Paschi, vendar jih italijanski premier Paolo Gentiloni miri, da je finančno posredovanje države v največji meri namenjeno zaščiti prihrankov državljanov in krepitvi bančnega sektorja. Seveda pa mora pomoč odobriti še Evropska komisija.

G. C.