Manager, J. T., (V. C. J.), Pet, 08. jan.. 2016

Od grdega račka do želene nevestePALOMA
Medtem ko je privatizacija Palome v preteklosti večkrat propadla, ker ni bilo pravega interesa, sta se tokrat zanjo potegovala kar dva kupca.
Sredi decembra je bilo videti, da poljski sklad Abris Capital nima pravega tekme ca, nato pa se je tik pred koncem leta z nekoliko višjo ponudbo za delnice pojavil še slovaški holding Eco Invest. Odločitev je padla na torkovi skupščini delničarjev; mali delničarji, ki so se ogrevali za Slovake, proti Slovenskemu državnemu holdingu, kije več kot 70 odstotni lastnik, niso imeli možnosti, čeprav so Slovaki na sam dan skupščine še izboljšali ponudbo za odkup in tudi obljubili višjo dokapitalizacijo, 18 milijonov evrov. Izbrani so bili Poljaki, ki bodo sladkogorskemu proizvajalcu papir nih izdelkov poleg 11,2 milijona evrov kup nine prinesli 15 milijonov evrov svežega kapitala.
Največja težava Palome so zelo amorti zirani papirni stroji. Nov stroj lahko stane več kot 10 milijonov evrov, obnova pa nekaj milijonov.
Brez svežega kapitala Paloma ni sposobna obnoviti strojev
Paloma je po letu 2012 sicer izplavala iz dolgoletne izgube. Leto 2014 je končala z 2,6 milijona evrov čistega dobička, konč ni rezultati za lani še niso znani. V prvih devetih mesecih lani je ustvarila 63 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je štiri odstotke manj kot v istem predlanskem obdobju in tudi manj od načrtov. Manjši od načrtov je tudi dobiček iz rednega poslova nja, kije dosegel nekaj več kot milijon evrov. Na slabše poslovanje je lani vplivala pred vsem višja cena celuloze zaradi krepitve tečaja dolarja. 

 

Medij: Manager
Rubrika: Osebne naložbe
Avtorji: J. T., (V. C. J.)
Teme: mali delničarji
Datum: Pet, 08. jan.. 2016