Kanal A, Svet, Karmen Lugarič, Sre, 06. jan.. 2016

KANALA, 06.01.2016, SVET, 18.08
GREGOR TREBUŠAK: Bo pa prepotreben denar za dokapitalizacijo, o 15 milijonov evrov je govora, vendarle dobila sladkogorska tovarna papirja Paloma. Novi lastniki naših robčkov, pa papirnatih brisač in toaletnega papirja so postali Poljaki. Več ur je včeraj trajala skupščina, ki je na koncu privedla do odločitve, da se Palomo proda poljskemu skladu Abris Capital, denar pa bodo v Palomi porabili za prepotrebne investicije in modernizacijo zastarele proizvodnje. Vse to se zdaj sicer lepo sliši in bere, tako namreč piše v sporočilu za javnost. Karmen Lugarič dober večer, ampak nikjer pa na primer ne piše zakaj smo 75 odstotni delež prodali za 15 milijonov, če samo karikiram 3 milijone evrov so dali na primer za nogometaša Olimpije in 15 milijonov ni bila najvišja cena, ne?
KARMENLUGARIČ: Res je, no in prav toliko 3 milijone več, 18 milijonov je ponujal slovaško Eco Invest, a so se v Slovenskem državnem holdingu vseeno odločili za prodajo poljskemu Abrisu. No SDH je dejal, da pri Slovakih ni bil prepričan, da bo ta res nakazal denar, pa čeprav so jim ti predložili notarsko overjen zapis o deponiranih 20 milijonih evrov, pa tudi, da niso bili prepričani ali bodo ti res obdržali sedež v Sladkem vrhu in da ne bi odpuščali delavcev. No danes je pooblaščenka malih delničarjev Palome napovedala kazensko ovadbo zoper upravo SDH in pa izpodbojno tožbo zoper dokapitalizacijo. Poglejmo.
NEVENKA TEA GORJUP (pooblaščenka malih delničarjev): Zato, ker je s svojo odločitvijo oškodoval slovenski proračun in male delničarje najmanj za 2 milijona 400 tisoč evrov in prispeval k temu, da bo Paloma dobila za 3 milijone manj dokapitalizacije kot bi jo lahko.
LUGARIČ: Pa gre tukaj za favoriziranje?
GORJUP: Gre za absolutno favoriziranje tega kandidata za dokapitalizacijo in SDH je imel v rokah platno in škarje, da lahko pravilno odloči. S tujim denarjem je lahko gospodariti.
LUGARIČ: Ampak recimo neke kritike so bile na slovaški sklad, da gre za nekoga, ki je konkurenčen Palomi in preblizu, da ima proizvodne obrate.
GORJUP: Potem lahko to prevedem, da Interbrew ne zna proizvajat piva. In še nekaj, Slovenci bi bili čas, da nehamo uporabljat nov sedmi sklon, podkupovalnik.
LUGARIČ: No seveda smo v studio ali vsaj za izjavo povabili tudi predstavnika Slovenskega državnega holdinga, a nam od zjutraj niso mogli žal, kot so dejali, zagotoviti nobenega sogovornika. No Eco Invest pa je obljubil, kot je dejala pooblaščenka, trajni sedež v Sladkem vrhu, da bi Paloma postala razvojni center za celoten Balkan, da bi vložili še dodatnih 70 milijonov evrov in da bi zaposlovali ter ne odpuščali. No poglejmo pa kaj je na vse to dejal sedanji predsednik uprave Palome.
MOJCA HANŽIČ: Pravite več kapitala, ampak podjetje, konkurenčno podjetje iz Slovaške je ponujalo še več.
TADEJ GOSAK (predsednik uprave Palome): No tako so se odločili delničarji. Včeraj so imeli zelo odgovorno nalogo pred sabo in na osnovi argumentov so se odločili za Abris Capital.
HANŽIČ: Argumenti pa so bili?
GOSAK: Predvsem so imeli v mislih dolgoročen razvoj družbe in mene veseli, da so se na tej osnovi tudi odgovorno odločili.
 
Medij: Kanal A
Rubrika: Svet
Avtorji: Karmen Lugarič
Teme: mali delničarji
Datum: Sre, 06. jan.. 2016