TV SLOVENIJA 1, 02.12.2015, DNEVNIK, 19.00
IVO KORES: Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so že ves dan na terenu. Zaradi domnevnega gospodarskega kriminala so opravili hišne preiskave na 13 krajih, ena preiskava še poteka. Iščejo dokaze, ki bi potrdili sum zlorabe položaja pri dokapitalizaciji Perutnine Ptuj. Med preiskavo pridržali štiri ljudi, člane uprave Perutnine Ptuj. Ana Bučar spremlja preiskavo, lep pozdrav, Ana, je zdaj že končana preiskava, so člani uprave še pridržani?
ANA BUČAR: Dober večer. Preiskava še ni končana in člani uprave so še vedno v upravni stavbi, kjer smo zdajle. So pa štiričlansko upravo z Romanom Glaserjem že okoli šeste ure zjutraj obiskali na njihovih domovih, nato pa so jih pospremili sem. Da je preiskava resnično obsežna, pove podatek, da so že ves dan tukaj, nikogar niso spustili v stavbo, razen njihovih odvetnikov, iz ulice smo lahko opazovali samo, kako so se preiskovalci skupaj s člani uprave gibali iz ene pisarne v drugo. Zaposlene so sicer okoli poldneva spustili domov, ostala vodstvena ekipa pa je ostala še vedno v stavbi in tako je bilo tudi v SIJ, kjer pa je preiskava že končana.
KORES: Kako pa v obeh podjetjih komentirajo preiskavo?
BUČAR: Izjav za javnost pravzaprav nismo dobili, ne iz Sij niti iz Perutnine Ptuj, so pa v sporočilu za javnost v Perutnini zapisali, da s kriminalisti sicer dobro sodelujejo, poslovne odločitve, ki pa bile lahko predmet preiskave, so bile ravno potrjene tudi na drugih organih odločanja. Iz Sij, torej Slovenske industrije jekla, pa so sporočili, da so pri njih iskali zgolj dokumentacijo, ki so jo tudi zasegli, nihče pa ni bil niti osumljen, niti pridržan, toliko zaenkrat iz Ptuja.
KORES: Najlepša hvala. Natančno pa še ni znano ozadje preiskave sporno naj bi bilo prav lastninjenje Perutnine, vodilni so domnevno s prodajo dobre desetine delnice Rusom pravzaprav omogočili dokapitalizacijo, sicer pa je Slovenska industrija jekla danes objavila namero o prevzemu perutnine. Florjan Zupan tudi o tem, da je dokapitalizacijo pod drobnogled že vzela Agencija za trg vrednostnih papirjev.
FLORJAN ZUPAN: Gre očitno za opcijske pogodbe med vodilnimi iz Perutnine in Slovensko industrijo jekla, ki je v lasti ruske skupine KOKS. Štirje člani uprave Milan Čuš, Tone Čeh, Roman Glaser in Nada Kranjc naj bi se z Rusi dogovorili o prodaji svojega 56odstotnega deleža v PMP Holdingu, lastniku desetine delnic Perutnine, za svoj delež v Holdingu naj bi dobili dobre štiri milijone evrov, oziroma nekaj več kot štirinajst evrov za delnico Perutnine, medtem ko bodo Rusi v prevzemni ponudbi ostalim delničarjem ponudili le osem evrov.
RAJKO STANKOVIĆ (Društvo mali delničarji MDS): Je uprava grozila s kazenskimi ovadbami proti meni in društvu, in vsem akterjem. Že takrat sem povedal, da smo mi samo naznanili dejanje, ATVP je to naredil po uradni dolžnosti in očitno so se organi tokrat zganili hitreje kot ponavadi.
ZUPAN: Industrija jekla je danes že objavila prevzemno namero, v 30 dneh mora zdaj objaviti še prevzemno ponudbo, zato je tudi pod drobnogledom Agencije za trg vrednostnih papirjev. SIJ pa že zdaj, torej pred objavo prevzemne ponudbe in po 40 milijonski dokapitalizaciji Perutnine, obvladuje več kot polovico delnic, Ruse pa naj bi kot plačnika novih delnic izbrala prav Glaserjeva uprava.
ROMAN GLASER (predsednik uprave Perutnine Ptuj): Je Sij ponudil največjo dokapitalizacijo 40 milijonov, da je ponudil tudi najbolj pošteno ceno, ki so jo vsi ostali ponudniki imeli.
BORUT BRATINA (predsednik Nadzornega sveta Perutnine Ptuj): Ker smo mi uradne podatke imeli in o čem smo odločali, nismo ne na sami seji nadzornega sveta ne na skupščini in tudi ne ob dokapitalizaciji zaznali nobenih nepravilnosti.
ZUPAN: Vprašanje je torej, zakaj je uprava dokapitalizaciji povabila le Ruse, ni pa se odločila za odprto zbiranje ponudb, kar bi prineslo višjo ceno delnic.
 
Medij: TV Slovenija 1
Rubrika: Dnevnik
Avtorji: Florjan Zupan, Ana Bučar
Teme: mali delničarji
Datum: Sre, 02. dec.. 2015