Delo, Aktualno, Franc Milošič, Nejc Gole, Pet, 04. dec.. 2015

Razkol med jeklarji in Romanom GlaserjemPerutnina Ptuj Sij zahteva odstop šefa ptujske družbe, ta za to ne vidi potrebe
Ljubljana, Ptuj - Dan po hišnih preiskavah in pridržanju članov uprave Perutnine Ptuj (PP) je bila solastnica ptujske družbe Slovenska industrija jekla (Sij) jasna: »Od uprave PP pričakujemo, da prevzame odgovornost in ponudi odstop.« Prvi človek PP Roman Glaser ne namerava odstopiti.
»Sij ne more prevzeti odgovornosti za dejanja tretjih oseb, proti katerim poteka kazenska preiskava. Ugled in kredibilnost ne samo Perutnine Ptuj, ampak tudi Sija sta močno okrnjena, zato si težko predstavljamo normalno poslovanje družbe in delovanje uprave Perutnine Ptuj v danih razmerah,« je direktor za korporativno komuniciranje jeklarske skupine Denis Mancevič pojasnil pričakovanja po odstopu uprave PP. Ponovil je, da jeklarska družba, ki je dokapitalizirala PP, ali njeni zaposleni niso med osumljenci.
Po včerajšnji novinarski konferenci Sijaje na Ptuju pred novinarje stopil tudi predsednik uprave Roman Glaser, ki je povedal, da se je nekoliko prej pogovarjal z lastniki PP, ki pa da mu niso niti omenili niti postavili zahteve, da bi odstopil on in drugi trije člani uprave. »Nikogar nismo oškodovali. Vse je bilo vodeno transparentno, pravilno in legalno. Sij je v procesih za dokapitalizacijo delovala po predpisih in zakonih. Nimam potrebe ali zahteve za odstop,« je dejal Glaser.
Na vprašanje Dela, kako bodo v Siju ukrepali, če uprava ne bo odstopila, je Mancevič odgovoril, da Sij nadzoruje 51 odstotkov delnic ptujske družbe, od tega pet odstotkov posredno, a še nimajo neposrednega upravljavskega vpliva prek nadzornega sveta. O tovrstnih korakih je zato prezgodaj govoriti.
Roman Glaser je povedal, da je bila osnova za preiskavo opcijska pogodba uprave PP s Sijem, po kateri bo to odkupilo lastniške deleže članov uprave. Konec avgusta so jo šele na zahtevo malih delničarjev razkrili na skupščini in že takrat so mali delničarji napovedali, da bodo upravo naznanili zaradi možnosti koruptivnega dejanja pri takem pogodbenem razmerju. Podrobnosti iz pogodbe niso znane in vprašanje je, ali so v njej vrednosti posameznih delov delniškega portfelja tako predstavljene, da potrjujejo včerajšnjo Glaserjevo razlago: »S tako pogodbo nismo oškodovali delničarjev Holdinga PMP, vsi bodo enako poplačani za svoje delnice. Tako kot bodo delničarji PP vsi enako poplačani za svoje delnice. Toda teh dveh delnic ne smemo in moremo enako opredeljevati, saj imata drugačno strukturo. Zato je nesmiseln izračun, da bomo s prodajo delnice PMP dobili 14 evrov za delnico PP. Delnica PP je v delnici PMP prav tako vredna osem evrov, kot bo vsaka druga delnica PP. Razlika med obema delnicama je dodana naložba, ki poviša vrednost delnice PMP. V njej sta še družba Energetika in bosanska družba.«
Opcijska pogodba ni sporna niti z vidika Sija: »Sij je o sklenitvi
pogodbe in pridobitvi pomembnega deleža obveščal skladno z zakonodajo; to potrjuje tudi dejstvo, da je Sij uspešno izvedel dokapitalizacijo PP in od ATVPpridobil dovoljenje za prevzemno ponudbo za )dkup razpoložljivih delnic Holdinga PMP«
 
 
Medij: Delo
Rubrika: Aktualno
Avtorji: Franc Milošič, Nejc Gole
Teme: mali delničarji
Datum: Pet, 04. dec.. 2015