• Medij: Večer
  • Datum objave: sreda, 10.02.2016

Začasna prepoved dokapitalizacije Palome Page 1

Tako Abris Capital ne more dokapitalizirati Palome in vplačati novih delnic.

Paloma pa ostaja brez svežega kapitala tožbe oškodovani tako SDH kot mali delničarji.

Čeprav so na skupščini predložili tudi ustrezna finančna jamstva Tatra banke iz Bratislave, članice skupine Raiffeisen v višini 20 milijonov evrov, resnost ponudbe pa je utemeljevala tudi uprava Eco-Investa, ki sta jo zastopala Miroslav Vajs in Miloslav Čurillo, je skupščina kljub temu za dokapitalizatorja Palome izbrala Abris Capital. Predsednik uprave SDH Marko Jazbec je po skupščini dejal, da so bili pogovori s predstavniki Eco-Investa sicer korektni, a da so ocenili, da je verjetnost izpeljave dokapitalizacije s skladom Abris, ki je s SDH in upravo Palome predhodno že podpisal pogodbo, bolj verjetna.

Mariborsko okrožno sodišče je 5. februarja ugodilo predlogu iz izpodbojne tožbe malih delničarjev, ki jih zastopa Nevena Tea Gorjup, in Palomi prepovedalo izvedbo na januarski skupščini sprejetih sklepov o dokapitalizadji. V primeru kršitev prepovedi iz začasne odredbe mora Paloma v državni proračun plačati 500.000 evrov denarne kazni. Sodnica Sonja Novak v sklepu ugotavlja še, da je v izpodbojni tožbi verjetno izkazan obstoj nedenarne terjatve in da obstaja nevarnost nastanka težko nadomestljive škode. Začasna odredba velja takoj ne glede na vložena pravna sredstva in še 30 dni po pravnomočno zaključenem pravdnem postopku, na katerega se nanaša.

Sprejeli nižjo ponudbo,ker naj bi bila ta bolj verjetna

Gorjupova je vložila izpodbojno tožbo, ker večinski delničar Palome Slovenski državni holding (SDH) na izredni skupščini v začetku januarja ni sprejel za tri milijone evrov višje ponudbe slovaškega sklada Eco-Invest za dokapitalizacijo Palome. Ta je ponujal 18 milijonov evrov, medtem ko bi izbrani poljski sklad Abris Capital Palomo dokapitaliziral s 15 milijoni evrov. Slovaki so ponudil tudi več za delnico Palome, saj so sprva zvišali ponudbo na 3,51 evra in nato še na 4,01 evra, medtem ko je Abris ponudil 3,30 evra. S tem naj bi bili po prepričanju vlagateljev izpodbojne

SDH in Paloma ne komentirata odločitve sodišča

Včeraj so iz SDH na naše vprašanje, kako komentirajo odločitev sodišča, odgovorili, da še niso seznanjeni z začasno odredbo glede prepovedi izvajanja sklepov skupščine družbe Paloma, zato je ne morejo komentirati. Začasne odredbe prav tako ne komentira uprava Palome, ki jo vodi Tadej Gosak. Ta je sicer napovedal, da tovarna higienskega papirja, ki zaposluje 740 ljudi, nujno potrebuje sveži kapital za posodobitev in obstoj proizvodnje na lokaciji v Sladkem Vrhu. Uspeh dokapitalizacije pa je vezan tudi na 4,5 milijona evrov posojila EBRD, ki mu ga je ta že odobril.

Izpodbojno tožbo je vložil tudi češki sklad Arca Bohemia Capital, ki je od Factor banke odkupil 8,6-odstotni delež Palome. V izpodbojni tožbi na 27 straneh pojasnjujejo, da je uprava Palome v dokapitalizacijskem postopku pristala na pogoje sklada Abris Capital in podpisala pogodbo ekskluzivnosti v pogajanjih kakor tudi pri skrbnem pregledu. Prav tako družbam, ki so oddale nezavezujoče ponudbe za dokapitalizacijo, "ni bilo omogočeno, da bi izboljšale svoje ponudbe". V tožbi zahtevajo še predložitev vseh pogodb in ponudb, ki jih je Abris podpisal s Palomo in SDH, zavarovanja, bančne izjave in garancije in izjave, ki bi dokazovale, da Abris Capital oziroma ciprski PPRS Holding razpolaga z lastniškim kapitalom za dokapitalizacijo in vpis delnic Palome.

  • Medij: Večer
  • Avtor: Srečko Klapš
  • Teme: mali delničarji
  • Rubrika: Gospodarstvo
  • Datum objave: sreda, 10.02.2016
  • Stran: 6