Delničarji so razpravljali o slabih rezultatih in napačnih investicijah. Vsi nadzorniki in uprava so prejeli razrešnice.

http://www.delo.si/assets/media/picture/20130618/670x420_Delo_Foto-20130618133548-89968900.jpeg?rev=1

Ljubljana - Ob 13. uri se je začela 19. skupščina delničarjev Mercatorja. Vodil jo je Uroš Ilić, odvetnik in specialist za gospodarsko in insolvenčno pravo.

Glasovanje o novem nadzorniku: (14.45)

NLB je predlagala, da se v nadzorni svet (NS) Mercatorja imenuje Bojan Brank, predsednik uprave Luke Koper. Uprava pa je predlagala profesorja in ekonomista Marka Jakliča.

Predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarje Kristjan Verbič je bil zaskrbljen nad predlogom NLB. »Vloga člana NS Mercatorja je zahtevna in odgovorna še zlasti v času, ko se družba prodaja in restrukturira, Brank pa ima zadolžitve tudi v Luki Koper. V Sloveniji je prepogosta praksa, da se ljudi, ki so obremenjeni z najodgovornejšimi nalogami imenuje na najodgovornejša mesta,« je opozoril.

Delničarji so kljub temu podprli predlog NLB in Branka imenovali za člana nadzornega sveta.

Glasovanje o razrešnici nekdanji in aktualni upravi: (14.30)

Glasovalni maraton se je nadaljeval ob 14.30. Tudi pri glasovanju o razrešnici nekdanji upravi so o vsakemu članu delničarji glasovali ločeno.

Žiga Debeljak ni dobil razrešnice za delo v lanskem letu. Proti je glasovalo 83 odstotkov prisotnih delničarjev. Nista je dobila niti nekdanja članica uprave in finančna direktorica Melita Kolbezen in Peter Zavrl.

Razrešnico za delo v lanskem letu pa je dobil predsednik uprave Toni Balažič. Dobili so jo vsi člani uprave, ki je nastopila po odstopu žige Debeljaka junija 2012.

Po glasovanju o razrešnicah je odvetnik Uroš Ilić čestital vsem 23 prejemnikom.

Glasovanje o razrešnici članom nadzornega sveta: (ob 14.05)

Ob 14.05 se je začela najbolj vroča točka današnje skupščine - odločanje o razrešnici upravi in nadzornemu svetu za delo v letu 2012. Delničarji so odločili, da bodo glasovali o vsakem članu nadzornega sveta ločeno. Predlog je podprlo 50,53 odstotka delničarjev.

Razrešnice so dobili vsi člani nekdanjega in aktualnega nadzornega sveta: Robert ŠegaJadranka DakićMatej LahovnikSandi LebanKristjan VerbičMateja ŠirecIvica ŽupetićJanez Strniša,Jože CvetekMiro MedvešekStefan VavtiIvan ValandRok RozmanBoris GalićZdenko PodlesnikMarjeta Zevnik.

Vprašanja delničarjev: (ob 13:45)

* Delničarja Borisa Požarja je zanimalo, kdo bo odgovarjal, da Mercator lani ni bil prodan po ceni 221 evrov in opozoril, da je cena delnice danes precej nižja.

Toni Balažič mu je odgovoril, da je to stvar lastnikov: »Ne bom presojal, ali so lastniki utrpeli škodo, ker je o tem premalo informacij. Potekajo pa postopki za ugotovitev, ali obstaja podlaga za uveljavljanje odškodninske odgovornosti.«

* Malega delničarja Janeza Tavčarja je zanimalo, kdo je kriv, da je Mercator v takšnem stanju, kot je. Meni, da je šlo podjetje prehitro v ekspanzijo, krive pa so tudi nekdanje uprave in tudi nadzorni sveti. Sedanja uprava rešuje, kar se rešiti da, ugotavlja.

O preverjanju poslov Žige Debeljaka (ob 13.30)

Aktualna uprava je naročila svetovalni družbi PricewaterhouseCoopers, naj pregleda posle (zlasti akvizicije in večje projekte) med letoma 2007 in 2011 in ugotovi, ali obstaja podlaga za uveljavljanje morebitne odškodninske odgovornosti zoper nekdanjo upravo Žige Debeljaka. O tem so se izjasnili tudi člani nekdanje uprave. Izsledki ugotovitev bodo znani predvidoma do 15. avgusta.

O poslovanju podjetja (ob 13.25)

Mercator je v letu 2012 znižal zadolženost za 90 milijonov evrov.

Lani je ustvaril 2,73 milijard evrov, poslovni izid pa je bil slab: izgube je bilo za 104,6 milijona evrov, povečini na račun odpisov in oslabitev nepremičnin.

Doma je lani prodaja padla za 2,6 odstotka, v tujini pa je zrasla za 3,7 odstotka. Mercator je v Sloveniji prvi trgovec, v Srbiji pa drugi največji.

Finančno poslovanje Mercatorja je zelo kompleksno, v svojem portfelju ima 55 bank. Balažič verjame, da bodo še letos z bankami dosegli sporazum za reprogram posojil, ki bo dolgoročno vzdržen.

O širjenju podjetja in navadah kupcev (ob 13.10)

»Slovenija je po dobičkonosnosti najpomembnejši trg za Mercator, vendar je tržni delež začel padati že leta 2006,« je delničarjem povedal predsednik uprave Toni Balažič.

Kot je pojasnil, je Mercator zadnja leta rasel s prevzemi širjenja na jugovzhodne trge v Evropi, vendar se je širil predvsem z zadolževanjem.

Mercator je v letih 2007 do 2012 v širitev vložil 860 milijonov evrov. Danes sta nadpovprečno dobičkonosna le dva trga, na katerih posluje, del BiH in Slovenija.

»Vstop na albanski in bolgarski trg se je izkazal za nepravilno odločitev,« je delničarjem povedal predsednik nadzornega sveta Matej Lahovnik.

Potrošniki pri nakupih postajajo bolj previdni, zategujejo pasove, »opažamo strah,« je povedal Balažič.

Ob začetku skupščine (ob 13.00)

Uroš Ilić, ki je prevzel vodenje skupščine, je delničarje najprej seznanil, da predstavnikov podjetja Agrokor na skupščini ni.

Prisotnih je bilo 69,23 odstotka delničarjev z glasovalno pravico. Skupščinska sklepčnost je zagotovljena.

Še pred začetkom skupščine je NLB dala nasproten predlog na imenovanje Marka Jakliča za novega člana nadzornega sveta.

M. Č., Delo.si, V. T., gospodarstvo

 
tor, 18.06.2013, 12:29; spremenjen: 14:45

http://www.delo.si/gospodarstvo/podjetja/skupscina-mercatorja-debeljak-ni-dobil-razresnice-balazic-jo-je.html#