• Medij: SVET KAPITALA

Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) se je seznanila s sodbo Višjega sodišča v Ljubljani, ki je Kristjana Verbiča obsodilo zaradi kaznivega dejanja zlorabe notranjih informacij pri trgovanju z delnicami Velane. Kot so zapisali, odločitev sodišča pozdravljajo in pričakujejo, da bodo čim prej zaključeni tudi drugi podobni primeri.

V začetku avgusta je odjeknila novica, da je Višje sodišče v Ljubljani potrdilo prvostopenjsko sodbo predsedniku Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) Kristjanu Verbiču, ki je bil obsojen na osemmesečno pogojno zaporno kazen zaradi zlorabe notranjih informacij pri trgovanju z delnicami Velane. Sodišče mu je prav tako naložilo povrnitev protipravno pridobljene premoženjske koristi.

"ATVP kot nadzornik trga finančnih instrumentov, ki zlorabe trga odkriva, meritorno odločitev sodišča pozdravlja," so v agenciji zapisali danes. Poseben pomen pripisujejo dejstvu, da se s tem "pričenja oblikovati nujno potrebna sodna praksa, ki bo prepoznala takšna ravnanja kot eno najhujših kršitev na trgu finančnih instrumentov". S tem se Slovenija po njihovem uvršča na zemljevid držav z dokazanimi in pravnomočno zaključenimi primeri zlorab trga.

Trgovanje na podlagi notranjih informacij in tržna manipulacija sta v kazenskem zakoniku opredeljeni kot kaznivi dejanji, za kateri je zagrožena kazen zapora do pet let. Kljub številnim kazenskim ovadbam, ki jih je ATVP zaradi suma storitve navedenih kaznivih dejanj podala proti fizičnim in pravnim osebam, je to šele prva pravnomočna sodba.

V skrbi za krepitev zaupanja v trg kapitala ATVP pričakuje, da bodo tudi drugi primeri zlorab trga, ki so še v teku, čim prej pravnomočno zaključeni, so še dodali.