Finance.si, 29.08.2014

Na skupščini Mercatorja so delničarji imenovali nove nadzornike, med njimi ostaja tudi Matej Lahovnik

balazic-toni04-be.1409074497.jpg.n.600pxLe nekaj dni pred iztekom ponudbe za prevzem Mercatorja s strani hrvaškega Agrokorja so se danes delničarji največjega slovenskega trgovca zbrali na skupščini, da bi se seznanili z odstopi članov nadzornega sveta ter imenovali nove. Med šestimi nadzorniki bodo štirje iz Agrokorja, ki za zdaj obvladuje 53 odstotkov Mercatorja.

Predsednik uprave, Toni Balažič je povedal, da je na poslovanje Mercatorja vplivala splošna slaba gospodarska situacija v regiji, kjer Mercator posluje in tudi slabše povpraševanje. Vplivala je tudi slabša likvidnost bank in zaostrena politika plačevanja. Ob tem je še dodal, da Mercator v Sloveniji v primerjavi s konkurenco po letu 2008 ni širil prodajne mreže.

"Uprava je sodelovala v prodajnem procesu z željo po konsolidaciji lastništva in ustvarjanja največjega trgovca v JV Evropi in priložnosti, ki jo to prinaša za družbo," razlaga Balažič.

Za revizijo leta 2014 je bila potrjena družba Deloitte.

Delničarji so se seznanili z odstopom predstavnikov nadzornega sveta. Spremenili so tudi 37. člena statuta družbe, ki so ga zahtevale banke. Tako se bo lahko predstavnik bank udeleževal sej nadzornega sveta.

Izvoljen je bil tudi nov nadzorni svet, v katerem bodo po novem sedeli Damir Kuštrak, Ante Todorić, Ivan Crnjac, Matej Lahovnik, Darko Knez in Ivica Mudrinić.

Verbič iz Vseslovenskega združenje malih delničarjev je pozval novega večinskega lastnika, da ohrani visoko raven korporativnega komuniciranja tudi z malimi delničarji.