• Medij: TV Slovenija 1
  • Datum objave: sreda, 20.07.2016

dnevnik20072016

TV SLOVENIJA 1, 20.07.2016, DNEVNIK, 19.05
MANICA J. AMBROŽIČ: Po včerajšnji odločitvi sodišča Evropske unije je Vseslovensko združenje malih deležnikov predlagala, naj država razlaščenim vlagateljem kot nadomestilo za razlastitev ponudi obveznice družbe za upravljanje terjatev bank, torej slabe banke. Poglejmo podrobneje, kaj predlaga združenje.
MARKO ŠTOR: Čeprav ustavno sodišče še ni in verjetno tdui do septembra ne bo odločalo o zakonitosti izbrisa razlaščenih vlagateljev slovenske banke, pa imajo zastopniki malih delničarjev že imajo predlog zakona, ki bi po njihovem popravil krivice, nastale z izbrisom lastnikov podrejenih obveznic in delnic.
KRISTIJAN VERBIČ (predsednik Vseslovenskega Združenja malih delničarjev): Da bo to pomenilo vsaj 600 milijonov dodatnega bremena za davkoplačevalce, za proračun RS, ne drži. Sredstva potrebna za ureditev tega vprašanja so namreč na razpolago že pri bankah.

ŠTOR: Predlog zakona predvideva, da bi razlaščenci, seveda, v kolikor bi ustavno sodišče odločilo njim v prid, škodo dobili povrnjeno v obliki obveznic, in to od slabe banke, ki je, ne pozabimo, v lasti vseh davkoplačevalcev. Slaba banka bi zato morala v dodatno dokapitalizacijo, pri čemer bi za razlaščene delničarje polovico vplačala banka, katere delničar je bil lastnik, drugo polovico pa Banka Slovenije. Pri lastnikih podrejenih obveznic pa bi škodo povrnile DUTB, Banka Slovenije in Banka, katere obveznice je imel imetnik, vsaka po tretjino zneska.
STANISLAVA CAPRIROLLO ZADRAVEC (Banka Slovenije, 29.11.2015): V kolikor bi prišlo do ugotovitve, da je bil zakon na osnovi katerega je biolo to narejeno, protiustaven, bo v tem primeru moral državni proračun plačati razliko.
ŠTOR: Združenje malih delničarjev namerava predlog zakona najprej poslati vladi in finančnemu ministrstvu, če pa tam res ne bo odziva, pa bi po parlamentarnih počitnicah iskali podporo tudi med političnimi strankami, vsekakor pa bo na vprašanje, ali jim je sploh bila storjena krivica, potrebno počakati na odločitev ustavnega sodišča.