• Medij: ZDUS
  • Datum objave: nedelja, 27.11.2016

Delnice na registrskih računih fizičnih oseb pri KDD, ki do 1. 1. 2017 ne bodo prenesene na trgovalni račun, se bodo v skladu z zakonodajo prenesle na račun pristojnega sodišča. Svetujemo vam, da se izognite nepotrebnim stroškom in poskrbite za prenos svojih delnic;  preverite stanje vaših delnic v borznoposredniških hišah in bankah ter ustrezno ukrepajte. 

Državni zbor RS je na seji 22. 11. 2016 soglasno sprejel avtentično razlago člena Zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih. Ta prinaša omejitev stroškov trgovalnih računov na največ 0,5 % posameznega portfelja, kar pomeni konec izigravanja malih delničarjev, ki imajo zdaj možnost terjati vračilo preplačanih stroškov!



Predstavnik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD), ki so bili eni od pobudnikov vložitve predloga, je pozdravil odločitev poslancev ter opozoril: »Avtentična razlaga velja retroaktivno, tako da imajo vsi, ki so jim borznoposredniške družbe in banke, v času od uveljavitve tega zakona zaračunale previsoke stroške, možnost terjati vrnitev le teh. Na morebitne tovrstne zahtevke smo v VZMD že pripravljeni”. 

Obenem opozarja na program »Delniška OPORA«: ta nudi nadaljevanje lastništva vrednostnih papirjev na fiduciarnem računu odvetnika, kar predstavlja najboljši približek sedanjemu registrskemu računu pri KDD, stroški povezani z nadaljevanjem imetništva vrednostnih papirjev pa naj bi bili dolgoročno najnižji.  

 

Več informacij na: delnica@vzmd.si , opora@vzmd.si  ter telefonskih številkah 031 770 771 in 01 42 65 018.